05 Haziran 2007 00:00

ABAKÜS

RSS 2.0 (Really Simple Syndication: Gerçekten Basit Dağıtım), Internet sitelerinin içeriğini çeşitli programlarca kolayca okunabilecek ve kullanılabilecek şekilde aktarılmasını sağlayan dosya biçimine ve bu hizmete...

Paylaş

RSS 2.0 (Really Simple Syndication: Gerçekten Basit Dağıtım), Internet sitelerinin içeriğini çeşitli programlarca kolayca okunabilecek ve kullanılabilecek şekilde aktarılmasını sağlayan dosya biçimine ve bu hizmete verilen ad. RSS ilk kez 1999 yılında “My Netscape” portalında kullanılmaya başladığında pek çok rakibi vardı. Hazırlanması ve kullanılmasının kolaylığı sayesinde rakiplerini geride bırakarak kısa süre içinde site özetlerinin dağıtımı için hakim araç haline geldi.
Şimdi pek çok sitede RSS logosu ile karşılaşıyoruz. İlgilendiğimiz siteleri takip etmek için tek ihtiyacımız bir RSS okuyucu. Kolay ve kullanışlı bir RSS okuyucu olan FeedReader3 (http://www.feedreader.com/) ya da Mozilla Firefox’un canlı yer imleri kullanılabilir. FeedReader3’ü kurduktan sonra tek yapmamız gereken takip etmek istediğimiz sitelerin RSS adreslerini programa vermek. Program düzenli aralıklarla sitede güncelleme olup olmadığını kontrol ediyor ve yeni eklenen içeriğin özetini size getiriyor. Gelen özet ilginizi çekti ise tek yapmanız gereken üzerine tıklayarak haberin tamamının açılmasını sağlamak.
Eğer pek çok siteyi düzenli olarak takip ediyorsanız RSS size kolayca bu sitelerin içeriğini görme olanağı sağlıyor. Tek tek her siteye girip yeni haberlere bakmak yerine tamamını RSS’den takip ederek hem daha hızlı hem de daha kolay şekilde istediğiniz içeriğe erişebiliyorsunuz.
Gazetemizin web sitesinin RSS servisi bir aksilik olmazsa önümüzdeki hafta bugün açılmış olacak. Şu an için sadece ana sayfadaki haberlere erişim var. Eğer RSS’i denemek istiyorsanız FeedReader3’ü yükledikten sonra “Dosya>Yeni>Kaynak” menüsünü seçerek ya da “F3” tuşuna basarak üstte açılan kutucuğa http://www.evrensel.net/RSS-beta.php yazarak gazetemizin anasayfasını RSS üzerinden de takip edebilirsiniz.
Aynı işlemi Mozilla Firefox’ta yapmak için http://www.evrensel.net/RSS-beta.php adresini Mozilla Firefox’ta açıp “Hemen Abone Ol” butonuna tıklamak yeterli.
...
Sansür yasası resmileşti

5651 sayılı “Internet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” 23 Mayıs 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kanunun uygulanması Telekomünikasyon Kurumu bünyesindeki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından yürütülecek.
Daire Başkanı olarak da Osman Nihat Şen atandı. Şen daha önce Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında iletişim uzmanı olarak görev yapıyordu. Osman Nihat Şen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu, Gazi Üniversitesi Bilgisayar Eğitimi Bölümünde Uzman Sistemler konusunda; Kuzey Teksas Üniversitesi Ceza Adaleti Bölümünde Bilişim Suçları konusunda yüksek lisanslarını tamamladı.
...
Google’dan gözlenmek

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Google’ın hizmete soktuğu harita servisi Amerika’da olay yarattı. ABD sokaklarında daha önceden çekilen görüntüler eşliğinde dolaşma olanağı sunan serviste, sokaklarda insanların yüzlerinin, arabaların plakalarının gözükmesi ortalığı karıştırdı. Programı deneyen kişiler, ev önüne park edilen araçların plakalarını bile görünce “özel hayat” tartışması alevlendi. Ailesine sigarayı bıraktığını söyleyen ancak Google’ın haritasında şirketinin önünde sigara içerken görüntülenen bir Amerikalı bu yeni hizmetin kendisini çok kızdırdığını söyledi. Google’a binlerce dava açılabileceği belirtilince şirket geri adım attı. Google’dan yapılan açıklamada, “Görüntülerden rahatsız olan varsa hemen bize iletsin kaldıralım” ifadesi kullanıldı.
...
SPAM Kralı yakalandı

“SPAM Kralı” olarak da tanınan 27 yaşındaki Robert Solowoy tutuklandı. Çarşamba günü gerçekleşen tutuklamanın, e-posta adreslerine gelen SPAM sayısında gözle görülür bir azalış yaratması bekleniyor. Botnetler oluşturarak milyonlarca kullanıcıya SPAM e-posta göndermek ile suçlanan Soloway, kişisel bilgi hırsızlığı, kara para aklama ve sahte e-posta göndermek suçları iddiası ile de sorgulandıktan sonra Seattle’de tutuklandı. Kasım 2003 ila Mayıs 2007 tarihleri arasında, kendisine ait internet pazarlama şirketinin satış yaptığı internet sitelerine ait reklamları, 10 milyonlarca e-posta adresine gönderen Soloway’e, suçlu bulunursa 250 bin dolar tazminat ve 65 yıldan fazla da hapis cezası verilmesi bekleniyor.
...
OverClock’da yeni rekor

OC Team Italy adlı bir grup overclock ile Pentium 4 631’i inanılmaz bir şekilde 8.18GHz’de çalıştır kararlı olarak çalıştırmayı başardıklarını açıkladı. Overclock ile işlemci normal hızından daha yüksek hızlarda çalıştırılıyor. Bu yöntemin sorunu, işlemcinin fazla ısınmasına ve sistemin kararsızlaşmasına yol açıyor olması. Kararsızlaşmayı engellemek için özel sıvı soğutma sistemleri kullanılıyor.
Gökhan Bayram
ÖNCEKİ HABER

Soruşturma üniversitesi

SONRAKİ HABER

Yediklerimiz antibiyotiğe direnir mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...