05 Haziran 2007 00:00

AKP emekçiyi bölüp yoksullaştırıyor

AKP Hükümeti, kamu toplusözleşme ve toplugörüşmelerde izlediği bölücü politikalarla emekçileri karşı karşıya getiriyor. Memurlara “İşçiler bunu kabul etti”, işçilere “Memurlara bunu verdik” diyen hükümet, böylece IMF’nin belirlediği ücret politikalarını gerçekleştiriyor.

Paylaş

AKP Hükümeti, kamu toplusözleşme ve toplugörüşmelerde izlediği bölücü politikalarla emekçileri karşı karşıya getiriyor. Memurlara “İşçiler bunu kabul etti”, işçilere “Memurlara bunu verdik” diyen hükümet, böylece IMF’nin belirlediği ücret politikalarını gerçekleştiriyor. Uzlaştırma kurulu gibi devlet kurumlarının ve sendikaların reel kayıplara, açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin açıklamalarına ise “Türkiye’nin gerçeklerini bilmiyorlar” yanıtını veriyor.
Hükümetin bu politikasına tepki gösteren işçi ve memur temsilcileri, emekçilerin, haklarını ancak birlikte hareket ederek kazanabileceğini ifade ettiler.
Bilimsel değil pazarcı zihniyeti
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, memurla işçinin kıyaslanmasının doğru olmadığını dile getirdi. AKP Hükümeti’nin bunu bir politika haline getirdiğini belirten Öztaşkın, “İşçiye memuru memura işçiyi örnek gösteriyor. Bunu aşmak için işçiler ve memurlar bu görüşmeleri birlikte yürütmeliler. Biz ayrı yürümeye devam ettiğimiz sürece AKP’nin bu politikası sürecek ve istediği zammı kabul ettirecektir” diye konuştu.
Hükümetin yüzde 4 teklifinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Öztaşkın, Türk-İş Koordinasyon Kurulu olarak 2002 yılını baz aldıklarını, 2002 yılından itibaren ücretlerinde yüzde 10’luk bir reel kayba uğradıklarını kaydetti. Öztaşkın, bu kaybın karşılanmasının yanı sıra yüzde 5 enflasyon farkı ve yüzde 5 refah payı istediklerini vurguladı.
Türk-İş’in teklifinde bilimsellik olduğunu belirten Öztaşkın, “Ancak hükümet, çarşı pazarda alışveriş yapıyor gibi ‘3 verelim 5 beş verelim’ diyor. ‘Memura şunu verdik işçiye bunu verelim’ diyorlar” dedi.
Her yıl kendilerinden fedakarlık istendiğini, bu yılın fedakarlık değil mücadele yılı olduğunu vurgulayan Öztaşkın, toplusözleşmeyi seçimlerden önce bitirmeyi hedeflediklerini, ancak istedikleri rakamları alamamaları durumunda greve çıkacaklarını, grev hakkı olmayanların da eylemlere başlayacağını söyledi.
Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç da Koordinasyon Kurulu’nun, yürüttüğü çalışma sonucunda çalışanların hak kayıplarını telafi edecek bir teklif hazırladığını kaydetti. AKP Hükümeti’nin işçi ile memurları karşılaştırmasının doğru olmadığını belirten Amaç, emeğin hakkının teslim edilmesini istedi.
Ortak tutum alınmalı
KESK Genel Başkan İsmail Hakkı Tombul, hükümetin işçiler ile memurları karşı karşıya getirme politikasını yıllardır sürdürdüğünü belirterek “Emeği ile geçinenleri karşı karşıya getirerek ayırma politikası izliyor. Geçen dönem toplugörüşmelerden de bu politikayı doğru bulmadığımızı ifade ederek masadan kalkmıştık. Toplugörüşme değil toplusözleşme yapmak istediğimizi söylemiştik” dedi. Kendilerine verilen ücret zammının da yeterli olmadığını, geçen ilk altı aylık dönem içinde zam oranının enflasyonun altında kaldığını belirten Tombul, perşembe günü tüm Türkiye genelinde ek zam talebi ile alanlara çıkacaklarını ifade etti. Tombul, AKP Hükümeti’nin bölme politikalarına karşı işçi konfederasyonlarını ortak tutum almaya ve yapacakları eylemlere katılmaya çağırdı.
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise hükümete güvenmediklerini ve haklarını helal etmediklerini söyledi. AKP’nin toplugörüşmeleri seçimlerden öne alma isteği olduğunu, ancak kendilerinin karşı çıktıklarını belirten Akyıldız, yeni seçilecek hükümet ile masaya oturmak istediklerini kaydetti. Akyıldız, AKP’nin kamu çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılamadığını belirterek “IMF’nin para politikalarını uygulamıştır. Hakkımızı helal etmiyoruz. Kamu çalışanları tarafından bunlar sorgulanacaktır. Memur, 22 Temmuz’da yaşadıklarının hesabını soracaktır. İşçiye söylenen aynen de memurlara söyleniyor. Memurlara 300 YTL ek zam yapılması gerektiğini söylüyoruz” dedi.
Hangisi işine gelirse!
Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, hem memur konfederasyonlarıyla toplugörüşmeleri yürütüyor, hem de işçi konfederasyonlarıyla kamu toplusözleşme görüşmelerini yürütüyor.
Bakan Şahin, toplugörüşmeler sürecinde 6 Eylül 2003’te yaptığı açıklamada, kayıplarını isteyen memurlara, Türk-İş’in yüzde 5 artı yüzde 5’e imza attığı sözleşmeyi örnek göstererek “İşçi sendikaları ülke sorunlarına duyarlı yaklaşıyor. Memur sendikalarını ise aynı duyarlılığı göstermiyor. Neden işçiler yüzde 5+5’e razı oldular da memurlar olmuyor” dedi.
Şimdi yıl 2007 ve bu kez kamu işçileri kayıplarını istiyor. Bakan Şahin’in, 30 Mayıs 2007’te yaptığı açıklamada “Kamuda çalışanlar sadece kamu işçilerinden ibaret değil” dedi. Memur sendikaları ile yapılan toplugörüşmeleri hatırlatan Şahin, memurlar için yaptıkları yüzde 4 zammın işçiler için de geçerli olduğunu söyledi. Şahin, “Devletin, kamunun dengeleri var. Çalışanlarla ilgili zam yaklaşımımız var” diye konuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

Tersane işçileri yeni kayıp istemiyor

SONRAKİ HABER

DURUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...