05 Haziran 2007 00:00

Putin rest çekti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G-8 Zirvesi’nin arifesinde Batı’ya yönelik zehir zemberek açıklamalar yaptı.

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G-8 Zirvesi’nin arifesinde Batı’ya yönelik zehir zemberek açıklamalar yaptı. ABD’nin Füze Kalkanı Sistemi’ne yine sert çıkan, Almanya’nın insan hakları konusundaki ikiyüzlülüğünü eleştiren, İngiltere’yi ajan cinayetini “siyasileştirmek” ile suçlayan Putin’in açıklamaları, uluslararası medyada “Yeni bir Soğuk Savaş” yorumlarıyla yer buldu.
ABD tesislerini hedef alırız
Rusya lideri, İtalyan Corriera Della Sera gazetesinde yayınlanan röportajında, “Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi Rusya’daki füzelerin yönünü Avrupa’daki ABD tesislerine çevirebileceklerini” kaydetti.
“Eğer Avrupa topraklarında ABD’nin nükleer potansiyeli artarsa, kendimize yeni hedefler belirlememiz gerekir” diyen Putin, “Tavrımızın anlaşılmasını istiyoruz. Fakat bu olmazsa, verdiğimiz karşılıkların sorumluluğundan çekiliriz. Çünkü Avrupa’da silah yarışını başlatan biz değiliz” dedi.
Putin ayrıca, “Bize, füze sisteminin olmayan bir şeyi hedef aldığı anlatılıyor. Bu size de komik gelmiyor mu? Dünyanın stratejik dengesi, balans ayarı çekmektense bu tür adımlarla bozuluyor” dedi.
Çarşamba günü Almanya’da başlayan G-8 Zirvesi’nde ABD Başkanı George Bush ile görüşecek olan Putin, geçen hafta yaptığı açıklamalarda da “ABD emperyalizmini yeni bir silahlanma yarışı başlatmakla” suçlamıştı.
Berlin ile Londra da nasibini aldı
Öte yandan Putin açıklamasında, ABD’nin yanı sıra Almanya ile İngiltere’ye de verdi veriştirdi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Rusya’nın Samara kentinde yapılan AB-Rusya Zirvesi sırasındaki insan hakları eleştirilerine karşı savaşmaktan “utanç” duymayacağını belirten Putin, Londra’nın ise eski Rus istihbaratçısı Alexander Litvinenko cinayetini “siyasileştirdiğini” ifade etti.
Merkel, Samara’da Rus muhaliflerin eyleminin engellenmesi üzerine Putin’e “insan hakları dersi vermeye” çalışmış, ancak Rus lider G-8 Zirvesi’ne yönelik protestoları yasaklayan Merkel’i, “Siz de G-8 için aynısını yapıyorsunuz” diye yanıtlamıştı.
Ajan cinayetinde ise İngiltere’nin Kremlin’den iadesini istediği bir başka Rus istihbaratçısı, Litvinenko’nun ölümü nedeniyle Londra istihbaratı ile hükümetini suçlamıştı.
Kosova sorunu
Açıklamasında Kosova’nın nihai statüsü konusuna da değinen Putin, Rusya ile Batı arasında Kosova konusundaki “uçurumun daha da derinleşebileceğini” ifade ederek “Sadece bir yanıt alıyoruz. O da acele etmemiz gerektiği. Fakat bu acele nereye” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,
G-8’e üye ülkelerin muhabirlerine yaptığı açıklamada ise Rusya için 4 yıllık başkanlık süresinin çok kısa olduğunu belirterek, bu sürenin uzatılması gerektiğine inandığını ifade etti. (DIŞ HABERLER)
Bush kritik ziyaretlere başlıyor

ABD Başkanı George W. Bush, Rusya lideri Putin’in restinin gölgesinde Doğu Avrupa ziyaretlerine bugün başlıyor. Almanya’daki G-8 Zirvesi öncesinde Füze Kalkanı Projesi kapsamında radar kurulacak Çek Cumhuriyeti ile füze rampası kurulacak Polonya’yı ziyaret edecek olan Bush, görüşmelerinde de füze sistemi konusunu görüşecek. Bush, bu kritik ziyaretlerin ardından G-8 için Almanya’ya Zirve’den bir gün önce geçecek ve zirvenin ardındansa İtalya, Arnavutluk ve Bulgaristan’a uğrayacak.
Köylüler istemiyor
Bu arada Bush’un ziyaretinden sadece iki gün önce yapılan bir referandum, üç Çek köyünün sakinlerinin, köylerinin yakınına Amerikan radarı kurulmasına karşı çıktığını ortaya koydu. Hvozdany, Tyne ve Zajecov köylerinde yapılan halk oylamalarından, radar kurulmasının aleyhinde karar çıktı. Kararın bağlayıcılığı yok. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Filistin için 40 yıl daha beklenmesin’

SONRAKİ HABER

KENT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...