06 Haziran 2007 00:00

Azı yarar, çoğu zarar

Yazın gelişi ile birlikte tüketilen besinlerin belki de en başında çocukların vazgeçilmezi dondurma geliyor. Dondurmanın ne kadar tüketilmesi gerektiği ve beslenmeye etkileri ile ilgili Beslenme Uzmanı Fatmagül Yılmaz ile görüştük.

Paylaş

Yazın gelişi ile birlikte tüketilen besinlerin belki de en başında çocukların vazgeçilmezi dondurma geliyor. Dondurmanın ne kadar tüketilmesi gerektiği ve beslenmeye etkileri ile ilgili Beslenme Uzmanı Fatmagül Yılmaz ile görüştük.

Çocuklarla başlayalım. Dondurmanın çocuk sağlığına etkileri nelerdir?
Özellikle süt içmeyen, peynir, yoğurt gibi besinlerin tüketiminde problemi olan çocuklarda hoş bir besin alternatifi olabilir. Ama her gün tüketimi aşırıya kaçmaya neden olabileceğinden diş sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekir. İçeriğindeki sütün bütün besleyiciliği onda da vardır; fosfor, çinko, magnezyum gibi mineraller, E, B12, A vitaminlerini de içerir. Çocuklarda kalsiyum ihtiyacı günlük 800-1200 mg‘dır. Yaklaşık 100 gr sade dondurma, 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır. Sadece dondurmanın şeker içeriği daha yüksektir. Çikolata parçalı olanları daha kalorilidir. Bir de üzerine eklenen soslar ve fındık veya toz fıstık, kaloriye biraz daha katkı sağlar. Çocuğumuz kilolu ise daha çok sade ve meyve parçalı alıp soslardan uzak durmasını sağlayabiliriz.
Fazla tüketilmesinin ne gibi sakıncaları vardır?
Tüketiminde aşırıya kaçmak, kilo alım riskini de beraberinde getirebilir. Onun dışında şeker içerdiği için diş sağlığı açısından zararlıdır. Yedikten sonra dişimizi fırçalama şansımız yoksa, en azından ağzımızı su ile çalkalamalı ya da su içmeliyiz ki bu, diş çürüklerinin oluşma riskini ortadan kaldırmak için faydalı olacaktır. Aksi takdirde diş çürüklerine yol açabilir. Miktarının abartılmaması kaydı ile dondurma tüketilebilir.

Kapalı dondurma daha güvenilirdir denebilir mi?
Dikkat edilmesi gereken, güvenilir bir marka olması ya da güvenilir yerden alınmasıdır. Aksi takdirde besin zehirlenmesi riskiyle karşı kaşıya kalabiliriz. Nakliye ve depolama koşulları da bozulmanın olmaması için önemlidir. Kapalı ya da açıkta satılmasından ziyade, satıldığı ortamda soğuk zincirin kopmaması ve önemli transfer ve satış süreci içinde dolapların koşulları önemlidir. Yani özetle güvenli ortam, güvenli gıda.

Dondurma ne kadar tüketilmelidir? Beslenmeyi ne şekilde etkiler?
Miktar vermek zor, çünkü tüketimler kişisel özellik taşır. Her insanın metabolizması aynı olmadığı için tüketim kişisel olarak değişir. Ortalama 100 gr’lık ölçü makul bir tüketim düzeyidir. Kilo almaya yatkınlığı olan insanların geç saatlerde yemesini, kaloriyi yakabilmek adına tavsiye etmeyiz. Tüketileceği süreç önem kazanmakta; yemeklerden hemen önce yenilen dondurma iştahı kapatacaktır, geç saatlerde yendiğinde ise aldığımız enerjiyi fazla yakamamamıza ve kilo alma eğilimine yol açacaktır. Kilo problemimiz yoksa istenildiğinde yenebilir. Kilolu isek haftada en fazla 2 kez yenebilir.

Dondurma grip gibi hastalıklara yakalanmaya neden olur mu?
Sanılanın aksine, kişinin hasta olmasını sağlamaz, yani soğuk algınlığı ve gribe yakalanmayı ya da boğaz ağrısına sebebiyeti yoktur. Yalnız astım, alerjik rinit vb. kronik problemi olan çocuklarda, ateş ve boğaz enfeksiyonlarına yol açabilir. Ama bademcik ameliyatı sonrası çocuğa verdiğimiz ilk besindir. (İstanbul/EVRENSEL)
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

Anne sütüne en yakın

SONRAKİ HABER

Yaylaya çıkmak isteyen 56 göçer gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa