06 Haziran 2007 00:00

ETA ateşkese son veriyor

İspanya’da Bask bölgesinin bağımsızlığı için silahlı mücadele veren ETA, bugünden itibaren 15 aylık tek taraflı ateşkese son vereceğini ilan etti.

Paylaş

İspanya’da Bask bölgesinin bağımsızlığı için silahlı mücadele veren ETA, bugünden itibaren 15 aylık tek taraflı ateşkese son vereceğini ilan etti. Mart 2006’da “kalıcı” ateşkes ilan ettiğini açıklamış olan ETA, ateşkesin sona ermesi nedeniyle Zapatero hükümetini sorumlu tuttu.
ETA yaptığı açıklamada, bugünden itibaren Bask bölgesini “silahlarıyla ve tüm cephelerde koruyacağını” da belirtti. İspanya’nın kuzeyiyle Fransa’nın güneybatısındaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için savaşan ETA, 40 yıldır silahlı mücadele veriyor.
Asgari koşullar dahi yok
Örgütün, Bask bölgesinde yayınlanan “Berria” adlı gazetedeki açıklamasında, “görüşmelere devam etmek için asgari koşulların dahi var olmadığına” dikkat çekildi ve İspanya hükümetinin ateşkese, “işkence, soruşturma ve tutuklamalarla karşılık verdiği” vurgulandı.
İspanya hükümeti daha önce yaptığı açıklamada, ETA ile görüşmeyi ancak silah bıraktığında kabul edeceğini belirtmişti. 2006’nın Mart ayında ateşkes ilan eden ETA, aralık ayında Madrid’de gerçekleştirilen ve 2 kişinin ölümüne neden olan saldırının ardından da ateşkese bağlı olduğunu duyurmuştu.
Madrid’deki saldırının ardından Luis Rodriguez Zapatero hükümeti barış görüşmelerini askıya almıştı.
Bu arada İspanyol medyası ise “saldırı” çığırtkanlığına başladı. Ülkenin önde gelen gazetesi El Pais, önceki gün polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ETA’nın yakında bir saldırı düzenlemeyi planladığını iddia etti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Nijerya, Pfizer’a dava açtı

SONRAKİ HABER

Zenginler Kulübü bugün toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...