06 Haziran 2007 00:00

ABD’lilerin tepkisinden Demokratlar da nasibini alıyor

ABD’de yapılan bir kamuoyu araştırması, Amerikan kamuoyunda Irak işgaline duyulan tepkiden, muhalefetteki Demokratların da payını almaya başladığını ortaya koydu.

Paylaş

ABD’de yapılan bir kamuoyu araştırması, Amerikan kamuoyunda Irak işgaline duyulan tepkiden, muhalefetteki Demokratların da payını almaya başladığını ortaya koydu. Kongre’de çoğunluğu oluşturan Demokratların, Irak’tan asker çekilmesi için takvim oluşturulması konusundaki ısrarından vazgeçmesinin, en büyük sebep olduğu belirtiliyor.
Washington Post ve ABC’nin 1205 kişi ile yaptırdığı ankete göre, kasım ayındaki seçimlerde Kongre çoğunluğunu ele geçiren Demokratlara olan destek azalıyor. Nisanda yapılan yoklamada Kongre çalışmalarına destek yüzde 44 iken, son yoklamada bu oran yüzde 39’a düştü. Demokratlara verilen destek ise yüzde 54’ten yüzde 44’e geriledi.
Demokratlar, geçen ay içinde, Irak ve Afganistan işgallerine aktarılacak fonlara Kongre’de onay vermek için, asker çekilmesi takviminin belirlenmesini şart koşmuş, ancak daha sonra Bush yönetimiyle anlaşarak bu şartı geri çekmişti. Sonuçlar, Irak işgalinin başarısızlığına tepki göstererek kasım seçimlerinde Demokratları destekleyen ABD’lilerin, artık tepkilerini Demokratlara da yöneltmeye başladığının işareti olarak yorumlanıyor.
Asker çekilmesi talebi
Yoklamaya katılan ABD’lilerin yüzde 60’ı Irak’a ek asker gönderilmesine destek vermezken, yüzde 53’lük kesim Irak işgalinin ABD’nin güvenliğine katkı sağlamadığı görüşünü dile getirdi. Yoklamanın en ilginç sonuçlarından biri ise, ABD’lilerin yüzde 73’ünün, “ülkenin yanlış yolda olduğunu” belirtmesi oldu. Bu oran 1996’dan beri en büyük hoşnutsuzluğu ifade ederken, “ülkenin doğru yönde ilerlediğini” belirtenlerin oranı yüzde 25.
Hoşnutsuzların yüzde 20’lik kesimi işgal politikalarına tepki gösterirken, aynı orandaki bir kesim de ekonomi, benzin fiyatları ve işsizliği hoşnutsuzluk sebebi olarak gösterdi. Bush’a yönelik desteğin ise nisan ayındakiyle değişmeyerek yüzde 35 çıktığı kaydedildi.
Irak’taki ABD varlığının azaltılması gerektiğini düşünenlerinin oranının yüzde 55’i bulduğu yoklamada, askerlerin hemen geri çekilmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 15 çıktı. (DIŞ HABERLER)
Irak’taki Süryani cemaati tehdit altında

Irak’ın giderek küçülen Hıristiyan Süryani nüfusunun geleceği dinmek bilmeyen şiddetin tehdidi altında. İşgal öncesi 5 binden fazla Süryani ailenin yaşadığı Bağdat’ın Dora semtinin çoğunluğu, şimdi işgal sebebiyle bölgeyi terk etmiş durumda. Ülkede dün de Süryani bir din adamı öldürülmüştü.
Mayıs ayı boyunca Süryanilere yönelik saldırılar yoğunlaştı. 18 Mayıs’ta St. George Kilisesi yakıldı. Bu 2004 yılından beri yakılan 6. kilise oldu.
Dora Süryanileri, şeriat hukukunda yer alan “cizye vergisi” ödemeye de zorlanıyor. Doğu Antik Kilisesi’nin Patriği Mar Addai’nin söylediğine göre, ancak kızlarını ya da kız kardeşlerini bir Müslümanla evlendirebilen aileler evlerinde kalabiliyor.
Kaldeni Kilisesi Patriği Mar Emmanuel Deli eski bir Kaldeni kilisesi olan Babil Okulu’nu işgal eden ABD kuvvetlerine sert çıkarak “ABD bize yardım etmemekle kalmıyor, bize yapılan saldırıları daha da alevlendiriyor” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

OAS Zirvesi’nde RCTV gerilimi

SONRAKİ HABER

ABD Başkanı’na Guantanamo darbesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa