06 Haziran 2007 00:00

Çin borsasında keskin düşüş

Çin borsasında ana endeks, dün yüzde 8’lik bir düşüşle kapandı.Çin’de her gün 300 bin kişi borsada işlem için hesap açtırıyor.

Paylaş

Çin borsasında ana endeks, dün yüzde 8’lik bir düşüşle kapandı.
Çin’de her gün 300 bin kişi borsada işlem için hesap açtırıyor. Bu, son üç ayda görülen en keskin düşüş.
Çin hükümeti, geçen hafta halkın borsaya ilgisini azaltmak için burada elde edilen gelirlere vergiyi artırmıştı.
Bugünkü düşüşte, hükümetin bu yönde ilave adımlar atacağı söylentilerinin etkili olduğu belirtiliyor.
Çin ekonomisi hızla büyüyor ve halkın yatırımlarını borsaya yönlendirmesi sonucu Shanhai borsasında hisse senetleri bu yıl içinde aşırı değer kazandı.
Ekonomi uzmanları, borsada yaşanacak bir dalgalanmadan özellikle deneyimsiz yatırımcıların büyük kayıplara uğrayabileceğini söylüyorlar. Şangay borsasının bileşik endeksi, bu yılbaşından beri yüzde 62 yükseldi; 2006 başına göreyse dörde katlandı.
Bunun üzerine uzmanların aşırı hızlı yükseliş uyarılarını ciddiye alan hükümet, geçen hafta hisse işlem vergilerini yüzde 0.1’den yüzde 0.3’e çıkardı. 1.3 milyar nüfuslu Çin’de 100 milyon kişi borsaya yatırım yapıyor. Çinliler, dünyada tasarruf alanında önde gelen uluslardan biri olarak biliniyor.
Uzmanlara göre borsaya olan ilginin sebebi, hem ekonomideki müthiş hızlı büyüme, hem de Çinli yatırımcıların borsadan başka yatırım yapacak fazla bir alan bulamaması.
27 Şubat’ta Şangay borsası yaklaşık yüzde 9 düştüğünde, tüm dünya piyasalarında panik satışı başlamış; olaylar Asya krizinin anılarını canlandırmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Telekom indirimine tüketici itirazı!

SONRAKİ HABER

‘AKP mera işgalcilerini ödüllendirdi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...