06 Haziran 2007 00:00

Tekirdağ F Tipi’nde onlarca tutuklu tedavi edilmiyor

İzmir Cezaevi İnisiyatifi’ne (İCİ) mektup gönderen Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki 46 tutuklu ve hükümlü, ciddi sağlık sorunları bulunduğu ve bunların çözümü için herhangi bir girişimin yapılmadığını belirtti.

Paylaş

İzmir Cezaevi İnisiyatifi’ne (İCİ) mektup gönderen Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeki 46 tutuklu ve hükümlü, ciddi sağlık sorunları bulunduğu ve bunların çözümü için herhangi bir girişimin yapılmadığını belirtti. Mektupta, doktorlar başta olmak üzere tutukluların sağlık sorunlarına karşı ciddi bir ilgisizlik ve duyarsızlık olduğu ifade edildi.
Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan tutuklu ve hükümlülerin sağlık sorunları giderek artıyor. Cezaevinde bulunan 46 tutuklu ve hükümlünün var olan ciddi sağlık sorunlarına dikkat çekmek amacıyla tutuklular İCİ’ye 17 Mayıs’ta mektup gönderdi. Mektupta tutuklu ve hükümlülerde genellikle bel-boyun fıtığı, hemeroit, kalp rahatsızlıkları, sinüzit, mide hastalıkları, kulak, burun ve boğaz hastalıkları, migren, hepatit B, Wernice Karsokoff, diabet, sara gibi hastaklıkların görüldüğü belirtildi. F tipi cezaevinin hücre tipi oluşundan kaynaklanan dar alanın getirdiği sinir, stres ve ruh hallerinde yaşanan bozukluklar da tutuklu ve hükümlülerde baş gösteren temel hastalıkları olduğuna vurgu yapılan mektupta, tutukluların sağlık durumuna ilişkinde bilgiler verildi.
‘Doktorlar duyarsız’
Rahatsızlıkların tecrit koşullarından kaynaklı sürekli arttığına dikkat çekilen mektupta, “Ayrıca doktorların ilgisizliği ve duyarsızlığı da eklenince tedavilerde genelde ilaç uygulanmakta. Baştan savar şekilde yüzeysel bir tedavi yapılmaktadır” denildi.
Birçok tutuklunun vücudunun çeşitli yerlerinde uyuşmaların ve bu bölgelerin hareket dahi edemediği belirtilen mektupta, Kamil Turanlıoğlu adlı tutuklunun vücudunda kurşun yaraları bulunduğu, 3 kez ameliyat olduğu için bacaklarının yıprandığına dikkat çekildi. 15 yıllık hükümlü Fesih Nardan’ın bacaklarının çeşitli yerlerinde kurşun yaraları ve dize kadar platin bulunduğu aktarılan mektupta, Nardan’ın ağrılarının olduğu belirtildi. Tutuklulardan Resul Kocatürk’ün Wernice Karsokoff olduğu ve Tekirdağ Devlet Hastanesi’nden raporlarının da bulunduğu dile getirilerek ciddi rahatsızlıklarının olduğuna vurgu yapıldı. (Tekirdağ/DİHA)
Hastalıkları ciddi boyutlara ulaşanlar

Hastalıkları ciddi boyutlara ulaşan 46 tutuklu ve hükümlünün isimleri şöyle:
Yaşar Eriş, Caner Ulaş, Coşkun Akdeniz, İsmail Yılmaz, Nihat Konak, Muzaffer Öztürk, Sinan Gülüm, Gökhan Oruç, Sinan Karaman, Fatih Ergin Arpaç, Hüseyin Uzundağ, Turgut Kaya, Erol Volkan İldem, Murat Özçelik, Veli Özdemir, Oğuz Arslan, Ulvi Yalçın, Cihat Özdemir, Süleyman Yılmaz Bulduruç, Murat Karayel, Resul Kocatürk, Serdar Serbülent Sürücü, Fehmi Karaman, Özgür Karadayı, Haydar Bayar, Cemil Erdem, Hüseyin Akın, Umut Binbir, Tekin Beyhan, Nezir Adıyaman, Yavuz Kardaş, Hüseyin Sürensoy, Erol Yılmaz, Metin Yamalak, Menaf Orak, Cemal Aydın, Cengiz Atsız, Habib Çiftçi, Nesim Özkan, Aydın Yalvaç, Senar Dolaz, Latif Aydın, Fesih Nardan, Barış Akkuş, Ayhan Güngör, Kamil Turanlıoğlu.
Erzurum H Tipi Cezaevi’nde tutuklulara baskı iddiası

Erzurum H Tipi Cezaevi’nde kalan bazı siyasi tutukluların bir aydır tıraş ve banyo gibi ihtiyaçlarının bilinçli olarak engellendiği iddia edildi.
Doğubayazıt TUHAY-DER’e başvuran Necmiye Alkan isimli tutuklu yakını, cezaevinde tutuklu bulunan birçok tutukluya tıraş ve banyo yaptırmama cezasının uygulandığını iddia etti. Birçok tutuklunun bir aydır tıraş olamadıklarını ve banyo yapamadıklarını ileri süren Alkan, insan hakları kuruluşlarının duyarlı olmasını istedi.
Görüşcülere de zorluklar çıkarıldığını belirten Alkan, şunları söyledi: “Görüşe gittiğimzde keyfi uygulamalara maruz kaldık. X-R cihazı çaldıkça üstümüzdeki eşyaları arıyorlar. Bazen elbiseleri çıkarmak zorunda kalıyoruz. Çünkü elbisedeki bir demir parçası neden oluyor. Ayrıca 3 kişilik hücrelerde arama sırasında küfürlü hakaretlere maruz kalıyor tutuklular. Eşyalarını dağıtıyorlarmış. Tıraş malzemelerine ve temizlik eşyalarına el konulduğu için bir aydır tıraş ve banyo yapamamışlar.”
İbrahim Açıkyer
ÖNCEKİ HABER

ARASIRA

SONRAKİ HABER

Hakkımızı arıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa