06 Haziran 2007 00:00

Karanlık güçler işbaşında

DTP Eskişehir il binası önceki gece kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıya uğradı. Parti binasının camlarını kıran saldırganlar, içeriye molotof kokteyli atarak binayı ateşe verdi.

Paylaş

DTP Eskişehir il binası önceki gece kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıya uğradı. Parti binasının camlarını kıran saldırganlar, içeriye molotof kokteyli atarak binayı ateşe verdi. İçeride kimse bulunmadığı için saldıra can kaybı yaşanmadı ancak, binadaki eşyaların tamamı yandı. DTP yönetimi saldırının provokasyon sonucu geliştiğini açıkladı. Önceki gece Sakarya’da da işbaşında olan provokatörler, halkı galeyana getirerek, üzerinde Ahmet Kaya’nın resmi bulunan iki genci linç ettirmek istedi. Olaylar nedeniyle her iki ilde de gergin bir bekleyiş sürerken, geçmiş dönemlerde olduğu gibi linç olaylarının başka illere de sıçramasından endişe ediliyor.
Saldırılar arttı
DTP MYK üyesi Kamuran Yüksek tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sakarya ve Eskişehir’de yapılan saldırılar hakkında bilgi verildi. Açıklamada, son dönemlerde DTP’ye yönelik artan saldırılara önceki gece yenilerinin eklendiği ifade edilerek, DTP’nin bağımsız adaylarla seçime girme kararı nedeniyle bu tür provokasyonların organize edildiğine dikkat çekildi.
Eşyalar yandı
Açıklamada, DTP Eskişehir il binasının kimliği belirsiz kişilerce gece baskına uğradığı belirtilerek, binada camların kırılıp içeriye molotof kokteyli atıldığı, çıkan yangın sonucu bina içerisindeki eşyaların yandığı bildirildi.
Sakarya’daki 2 Kürt işçiye yönelik linç girişimine de değinilen açıklamada, saldırganların daha sonra DTP Sakarya il binasına doğru yürüdüğü ancak, polisin müdahalesiyle binaya girişlerinin engellendiği ifade edildi.
DTP hedef gösteriliyor
Seçim sürecine girildiği bir dönemde, bir yandan parti yöneticileri ve bağımsız adaylara yönelik peş peşe davalar açıldığı, diğer yandan DTP’nin hedef gösterilmesi nedeniyle saldırıların yaşandığı vurgulanan açıklamada, “Siyasi partilerin varlığı ve faaliyetleri Anayasa’da güvence altına alınmasına rağmen DTP haksız ve hukuksuz bir biçimde hedef gösteriliyor” denildi.
Sağduyuya davet
DTP MYK üyesi Kamuran Yüksek tarafından yapılan açıklamada, şu değerlendirmede bulunuldu: “Dozu her geçen gün biraz daha arttırılan bu baskılara rağmen, DTP olarak, halkla daha çok bütünleşerek demokrasi, barış ve özgürlük mücadelemizi barışçıl araç ve yöntemlerle her zamankinden daha kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi, desteklediğimiz bağımsız adayların başarısı için tüm gücümüzü ortaya koyacağımızı bir kez daha belirtiriz. Halkımızı gelişebilecek provokasyonlara karşı sağduyulu davranmaya, demokratik kamuoyunu da destek ve duyarlılığa davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)
Kim bu güvenlik görevlisi?

Sakarya’da önceki gece üzerinde Ahmet Kaya’nın resmi bulunan tişört giydikleri ve Gündem gazetesi okudukları için iki Kürt işçi linç edilmek istendi.
Sakarya Karaçam’da yapımı süren duble yol inşaatında çalışan ve Diyarbakırlı oldukları öğrenilen 25-30 yaşlarındaki Mehmet Alaca ile Senayi İzci, önceki gün saat 20.30 sıralarında Çark Caddesi’nde yürürken tişörtlerinde bulunan Ahmet Kaya resmi nedeniyle, bir grup gençle tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine sayıları bir anda 500 kişiye ulaşan kalabalık, Alaca ve İzci’ye saldırdı. Alaca kaçarak bir apartmana sığınırken İzci ise olay yerine gelen polisin müdahalesine rağmen feci şekilde dövüldü. Kalabalığın linç etmek istediği İzgi, güçlükle polis otomobiline bindirilerek Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
Kalabalık daha sonra Mehmet Alaca’nın saklandığı binanın çevresini sardı. Alaca’yı linç etmek isteyen eylemcilerle, polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Polis kalabalığı dağıtmak için biber gazı attı. Tekbir getirip “Vali bunları bize ver’’, “Şehitler ölmez vatan bölünmez’’ diye sloganlar atan grup yetkililer tarafından ikna edilmeye çalışılırken, Alaca gizlice apartmandan çıkartılarak Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Alaca’nın binadan çıkartıldığının açıklanmasının ardından linççi kalabalık tekbir getirerek dağıldı.
Provokasyon
Öte yandan Sakarya’daki olayı, Kürt işçilerin yanlarına gelen ve kendisini güvenlik görevlisi olarak tanıttıktan sonra bağırıp çevredekileri tahrik eden bir kişinin başlattığı belirlendi. Saldırıya uğrayan gençlerden Mehmet Alaca “Yanımıza gelen bir kişi kimlik gösterdi. ‘Halkı tahrik ediyorsun önünüzü kapatın’ diye bağırdı. Biz önümüzü kapatmamıza rağmen, aynı kişi yüksek sesle bizimle tartışmaya devam edince, çevremiz sarıldı. Olaylar bir anda gelişti’’ dedi.
ÖNCEKİ HABER

Öğretmenin hali buysa...

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...