06 Haziran 2007 00:00

Gömülü varillerden 5 işçi zehirlendi

Konya’da önceki gece merkez Karatay ilçesindeki Aslım çöplüğünde hafriyat yapan 5 işçinin zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurması üzerine çöplükte yapılan araştırmada, 3 adet boş varil bulundu.

Paylaş

Konya’da önceki gece merkez Karatay ilçesindeki Aslım çöplüğünde hafriyat yapan 5 işçinin zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurması üzerine çöplükte yapılan araştırmada, 3 adet boş varil bulundu.
Aslım çöplüğünde belediye adına hafriyat çalışması yapan özel bir şirketin işçileri Ramazan Olgun (39), Mehmet İncek (36), Musa Dinç (31), Hasan Parçacı (22) ve Mehmet Parçacı (24), çalışma sırasında boş, kötü kokan varillere rastladı. Varillerde kimyasal atık bulunduğundan şüphelenen işçiler, varillerin üzerini kepçeyle örterek olay yerinden uzaklaştı. Akşam saatlerinde işçilerin zehirlenme şüphesiyle Konya Numune Hastanesi’ne başvurması üzerine harekete geçen polis, çöplükte hafriyat yapılan alanda zehir içeren kimyasal atık bulunduğu şüphesiyle geniş güvenlik önlemi aldı.
Kazı yapıldı
Dün sabah il çevre ve orman müdürlüğünden olay yerine gelen bir uzman kimyager, 2 ayrı bölgede kepçeyle kazılarak ortaya çıkarılan varillerin üzerindeki toprak kalıntılarından numune aldı.
Polis, kazı çalışması sırasında ortaya çıkan metan gazının herhangi bir patlamaya neden olmaması için çakmak yakılmaması, sigara içilmemesi yönünde anons yaptı.
3 varil bulundu
Çöplükte yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Karatay Kaymakamı Hakan Güvençer, başından beri olayın takipçisi olduklarını, adli ve idari soruşturmanın devam edeceğini belirtti.
Gürpınar, birinci kazı alanında 1, ikinci alanında 2 adet boş preslenmiş varil bulduklarını kaydederek, şöyle dedi: “Herhangi bir kimyasal atığa rastlanmadı ancak bu varillerde herhangi bir kimyasalın barındırıldığı, boşaltıldıktan sonra preslenerek gömüldüğü açık. Varillerde kalan toprak izinden alınan numuneler Ankara’daki laboratuvarlarda tetkik edildikten sonra varildeki kimyasalın niteliği anlaşılacak. İlk belirlemelere göre, çok tehlikeli atık olmadığı anlaşılıyor.”
Taburcu edildiler
Güvençer, önceki gece 23.00 sıralarında hafriyat yapan iki kepçe operatörünün hafif zehirlenme belirtisiyle devlet hastanesine müracaat ettiğini anımsatarak, “Ardından sadece endişe kaynaklı 3 kişi daha hastaneye müracaat etmiş olup sabah bu 5 kişi de taburcu edildi” dedi.
Varillerdeki kimyasalların niteliği tespit edildikten sonra gerekenlerin yapılacağını söyleyen Kaymakam Güvençer, olayın münferit küçük bir hadise olduğunu öne sürerek, Konya’nın genel sağlığını etkileyecek nitelik taşımadığını bildirdi.
Güvençer, varillerin üzerinde herhangi bir belirleyici işaret olmadığını da kaydetti.
Geçtiğimiz yıllarda da İstanbul Tuzla ve Kıraç’ta da yüzlerce zehir atık varilleri bulunmuştu. (Konya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

“Dikkat bomba var” yazılı paket paniğe neden oldu

SONRAKİ HABER

Öğretmenin hali buysa...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...