06 Haziran 2007 00:00

Ankara destek arıyor

Türkiye, Kuzey Irak’a sınır ötesi bir operasyon için ve PKK eylemlerine karşı uluslararası destek arıyor. NATO ve Avrupa Konseyi’ni bilgilendiren Ankara şimdi de Birleşmiş Milletler’e PKK faaliyetler konusunda bilgi verecek.

Paylaş

Türkiye, Kuzey Irak’a sınır ötesi bir operasyon için ve PKK eylemlerine karşı uluslararası destek arıyor. NATO ve Avrupa Konseyi’ni bilgilendiren Ankara şimdi de Birleşmiş Milletler’e PKK faaliyetler konusunda bilgi verecek.
Ankara, sınır ötesi operasyon ve PKK eylemlerine karşı uluslararası alanda bilgilendirme ve destek çabalarını yoğunlaştırdı. ANKA’ya bilgi veren kaynaklar, Türkiye’nin gerek ülkelerle ikili bazda görüşmelerinde gerekse uluslararası kurumlarda “terör” sorununa dikkat çektiğini vurguladı.
Son olaylar anlatılacak
Geçen hafta NATO ve Avrupa Konseyi’ne bilgi veren Türkiye şimdi de Birleşmiş Milletler’e giderek artan PKK faaliyetleri konusunda bilgi verecek. Türkiye’nin BM Büyükelçisi Baki İlgin’in doğrudan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Mun’a çıkarak Türkiye’nin pozisyonu hakkında bilgi vereceği kaydedildi.
İlgin’in, Türkiye’de yaşanan son “terör olayı”nı anlatacağı, eylemlerde kullanılan patlayıcıların Kuzey Irak’tan geldiği yönündeki kanıtları sunacağı ayrı terörle mücadele konusunda Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi kararlarına atıfta bulunacağı öğrenildi. Türkiye’nin uluslararası örgütlerden, terörle mücadele konusunda destek beklediği ve bunu dile getirileceği ifade edildi.
‘AB, Türkiye’nin yanında’
Öte yandan “Türkiye ve AB: Avrupa Enerji Politikası için Hep Beraber Birlikte” başlıklı konferansta konuşma yapan Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, AB olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne halkına yönelen terör saldırılarını lanetlediklerini ifade ederek, “AB, teröre karşı verdiği mücadelede Türkiye’nin yanındadır” şeklinde konuştu.
Sınıra sevkıyat sürüyor
Bu arada sınırdaki hareketlilik de sürüyor. Ankara’dan Batman’a trenle getirilen 40 tank buradan sınır bölgesine gönderildi. Tankların sevkıyatı sırasında yoğun güvenlik önlemlerini alındığı gözlendi.
Şırnak’ın Cizre ilçesinin kırsal kesiminden sınırın stratejik noktalarına da çok sayıda askeri araç ve asker sevk edildi. Askerlerin geçiş güzergahlarını tuttuğu belirtilirken, kırsal alanda yapılan arama tarama faaliyetleri de aralıksız sürdürüyor. Kırsal bölgelere askerlerin sevkı sırasında havadan helikopterlerin eşlik ettiği gözlendi. (HABER MERKEZİ)
‘Sınır ötesi operasyon Irak egemenliğinin ihlali olur’

Türkiye’nin Kuzey Irak’taki PKK faaliyetlerine ilişkin olarak BM’ye rapor vereceği haberleri üzerine Kürt Bölgesel Yönetiminin BM Koordinatörü Dindar Zibari, “Türkiye’nin Kürdistan bölgesine yönelik herhangi bir operasyonun Irak’ın egemenliğinin ihlali oluşturacağını” söyledi.
Irak’ın Sesleri haber ajansına bir açıklama yapan Zibari, “Kürdistan bölgesi, Irak Federal devletinin bir parçası. Kürdistan’a herhangi bir askeri operasyon Irak’a karşı saldırıdır” diye konuştu.
Peyamner haber ajansınca yansıtılan açıklamalarında Zibari, “Irak, BM’nin kurucu üyesi, toprakları üzerinde egemenliği var ve hiçbir komşu ülkenin, Irak’ın iç sorunlarına karışma hakkı yoktur” sözlerini de kullandı.
Irak Kürtleri yığınaktan endişeli
Adnan Mustafa Serbaz Siyamend

Federal Kürdistan Bölgesi’nde (Kuzey Irak) 140. maddeye ilişkin yapılan olağanüstü toplantının ardından, Federal Kürdistan Bölge Hükümeti Başkanı Neçirvan Barzani ile Kürdistan Parlamentosu Başkanı Ednan Mufti bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısının başlangıcında 140. maddeye yönelik olağanüstü toplantıya gittiklerini belirten Mufti, “Neçirvan Barzanî’nin başvurusu üzerine bu oturumu gerçekleştirdik. Kesinlikle 140. maddenin ertelenmesini istemiyoruz” dedi.
Türk askeri birliklerin Federal Kürdistan sınırdaki konumlanmasına yönelik soruyu cevaplayan Mufti, “Türk ordusunun açıklamaları ve Federal Kürdistan sınırına yaptığı askeri sevkıyat endişe vericidir. Biz her zaman diyalogu esas aldık, yine de diyalog dilini esas almak ve Türkiye ile iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz. Ordunun sınıra konumlanmasının haklı bir gerekçesi yoktur. Çünkü biz de, bu süreçte her iki ülkenin ulusal çıkarlarını geliştirecek bir diyalogdan yanayız. Irak’ın durumu temelde bir değişime uğradı. Şu an federal bir sistemi yaşıyoruz. Komşu ülkelerle yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması Federal Irak Hükümeti’nin sorumluluğundadır” dedi.
Aynı soruya Barzani ise, şimdiye kadar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Federal Kürdistan Bölgesi’ne geçiş yapmadığını belirterek, “Türk ordusunun kendi toprakları üzerindeki varlığı doğal bir şeydir ve bu Türkiye’nin bir iç sorunudur. Mevcut durumda hiçbir Türk askeri sınırın diğer tarafına geçmiş değil” şeklinde cevap verdi. (Hewler/DİHA)
‘Türkiye yeniden düşünmeli’
İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, “Kürdistan’ı işgal” başlığı ile yayınladığı yorumda, Irak’ın işgalinin iyi olmadığına ilişkin yaygın inancına karşın, Türk ordusunun Kuzey Irak’ta üslenen PKK unsurlarına “öldürücü bir darbe” olacağı öne sürülen bir operasyon gerçekleştirmek üzere sınırda yığıldığını yazdı.
ABD’nin tüm itirazlarına rağmen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın “resmen” hükümetten sınır ötesi operasyonu için izin istediğini yazan gazete, PKK’nin faaliyetlerinin yoğunluğu konusunda farklı görüşleri olduğunu kaydetti.
Buna karşın ABD’nin Irak’taki en yakın müttefiki olan Kürt bölgesel yönetiminin, şiddete başvuran PKK’yi topraklarındaki radikal İslam’daki büyümeye karşı “laik” bir engel olarak olumlu karşıladığı gibi göründüğünü savunan gazete, bunun da Türkiye ile Washington arasındaki ilişkileri daha da olumsuz etkilediğini yazdı.
Ancak Türkiye’nin “savaş yanlısı” tutumunun arkasında başka faktörlerin de bulunduğunu öne süren gazete, başta Türk askerleri olmak üzere Türkiye’deki sistemin, AB’nin Kürtlere azınlık hakları verilmesi yolundaki baskılarından her zaman rahatsız olduğunu savundu.
Kerkük referandumunun yarattığı tepkilere de değinen gazete, “Ordu, Recep Tayyip Erdoğan’ın neo-İslami hükümeti ile çatışmasının erken alınmasına neden olduğu seçimler öncesi gücü yeniden teyit ediyor. PKK’nın ezilmesi ayrıca, yükselen Türk milliyetçileri arasında da popülerdir” yorumunu yaptı.
Gazete şu görüşleri dile getirdi: “Ne yazık ki Türkiye’nin dostlarının onu etkileme gücü pek azdır. ABD ile uzun yıllar süren ittifak parça parça, AB’ye girme olasılığı buharlaşıyor. Buna karşın Ankara yeniden düşünmeli. Örneğin İsrail’in geçen yaz Lübnan’daki Hizbullah’ı ezmek için yaptığı başarısız girişimi. Türkiye, Irak’ın son kalan göreli istikrarlı bölgesine geniş bir saldırı yaparak çok daha büyük bir kargaşa yaratma riskine girer.” Gazete, yoruma son verirken “Türkiye’nin Kürt sorunu, geniş çaplı bir saldırıyı haklı çıkartacak düzeye benzer bir hale dönmüş değildir.” görüşüne yer verdi. (Londra/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Köprübaşı köyünde kütüphane sevinci

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...