07 Haziran 2007 00:00

Satana oy yok!

Özelleştirme kapsamında bulunan PETKİM işçileri, yaptıkları eylemle "IMF partilerine oy yok" dedi. Özelleştirmeye izin vermeyeceklerini bildiren işçiler, işkollarında grev yasağı olmasına karşın toplusözleşmelerde...

Paylaş

Özelleştirme kapsamında bulunan PETKİM işçileri, yaptıkları eylemle "IMF partilerine oy yok" dedi. Özelleştirmeye izin vermeyeceklerini bildiren işçiler, işkollarında grev yasağı olmasına karşın toplusözleşmelerde taleplerinin kabul edilmemesi durumunda greve çıkacakları uyarısında bulundular.
Gündüz vardiyasında çalışan 1500'ü aşkın işçi, sabah servislerden inerek PETKİM kavşağında toplandılar. "Memleketi babalar gibi satanlara, cevabı 22 Temmuz'da sandıkta vereceğiz" ve "PETKİM özelleştirilemez" pankartları ile Aliağa Demokrasi Meydanı'na yürüyüşe geçen işçiler, alkışlarla protestolarını sürdürdüler. İşçiler yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüş boyunca, "Tayyip'i alana Unakıtan bedava", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganlarını attılar. İşçiler yol boyunca, halka ve esnafa kendilerine destek olma çağrısı yaptılar.
Meydanda işçilere seslenen Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, yaptıkları eylemle hükümete, diğer partilere ve halka mesaj vermek istediklerini belirtti.
IMF partilerine oy yok
Özelleştirmenin halka zararı verdiğini herkesin gördüğünü dile getiren Doğangül, seçimlere de değinerek şunları dile getirdi: "Seçimlerde 'IMF programını uygulayacağım, kamu kurumlarını babalar gibi satacağım' diyenler kadar tavrını açıklamayanlara da sesleniyoruz. 'İktidara geldiğimizde IMF programlarını çöpe atacağız, halkın yararına işler yapacağız' demeyenlerin AKP'den farkları yoktur. 'Babalar gibi satma adam gibi sat' diyenlerin babalar gibi satanlardan farkı yoktur. Biz bu partilere de işçiler olarak, Aliağa halkı olarak oy vermeyeceğiz."
Geçen seçimlerde AKP'nin Aliağa'da faaliyet yapamadığını dile getiren Doğangül, "Bu seçimlerde de yapamayacak. Sıkıysa yapsınlar! AKP'nin bir temsilcisi göğsünü gere gere burada seçim çalışması yürütemeyecek" dedi. AKP dışındaki partilerin Aliağa ilçe örgütlerinin "Biz de özelleştirmeye karşıyız" demelerinin yetmediğini belirten Doğangül, bu görüşlerini genel merkezlerine taşımaları gerektiğini dile getirdi.
PETKİM Yönetim Kurulu Başkanı Osman İlter'in PETKİM'deki sorunların başı olduğunu dile getiren Doğangül, İlter'in aynı zamanda Özelleştirme İdaresi başkan yardımcısı olduğu bilgisini verdi. İlter'e, "Neden PETKİM'i alelacele satmak istiyorsunuz" diye soran Doğangül, "Ne yaparsanız yapın PETKİM'e haramiler, çakallar giremeyecek" dedi.
'Kardeşlikten yanayız'
Genelkurmay ile AKP arasındaki polemiğin dünyanın hiçbir ülkesinde görülmediğini belirten Doğangül, Kuzey Irak'a girilmesi konusunda baskı yaratıldığına dikkat çekti. Doğangül, "Biz barıştan, kardeşlikten yanayız. Türkiye kendi barışını nasıl yaratabilir, bunu konuşmalıyız. Ülkeyi ekonomik açıdan IMF politikası ile yönetenler, askeri açıdan da ABD politikalarına teslim edenlerdir. Bunların farkı yok" dedi. Doğangül'ün konuşması sık sık "Kahrolsun ABD emperyalizmi", "Amerikan üsleri kapatılsın" sloganları ile kesildi.
Doğangül, "Bu vatanı böldürtmeyeceğiz demek, Amerikan uşaklığına hayır demekle başlar. 1 Mart Tezkeresi'nin reddedilmesi, bu Meclis'in yaptığı en iyi şeydir. Ama aynı hükümet, İncirlik Üssü ile ilgili gizli anlaşmayı 4. kez uzattı. Buradan kalkan uçaklarla Felluce'deki çocuklar, kadınlar katledildi" dedi.
Grev uyarısı
Kamu sözleşmelerine ilişkin de konuşan Doğangül, işkolu olarak grev yapma yasağında olduklarını söyledi. Doğangül, "Grev hakları yok nasıl olsa diye TİS'de anlaşmaya yanaşmayanlara buradan açıkça sesleniyoruz: Eğer TİS istediğimiz gibi sonuçlanmazsa grev yapacağız. Grev onlara göre yasadışı ama biz hak alma eylemi yaparken yasal olup olmamasına değil, hukuka uygunluğuna, meşruluğuna bakarız. Bu anlamda grev meşrudur, hukuka uygundur" dedi. Kavel Kablo işçilerinin geçmişte yaşadığı grev deneyimini anlatan Doğangül, "Onlar da önce grev yapıp haklarını aradılar; sonra bunun yasası yapıldı. Grev hakkımızı 3 yıldır bekletenler bilsinler ki günah bizden gitti. Grevi ne zaman istersek o zaman yaparız" dedi. İşçiler bu sözleri, "Grev hakkımız biz istersek yaparız" sloganları ve alkışlarla karşıladılar.
Konuşmanın ardından kortej oluşturup sendika binasına yürüyen işçiler, servislerle işyerine geri döndüler. İşçilerin eylemine esnaf, öğrenciler ve araçları ile yoldan geçenler alkışlarla destek verdiler. (Aliağa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sendika için direniyorlar

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...