07 Haziran 2007 00:00

Sendika için direniyorlar

Dostel Makine’de işten atılan Birleşik Metal-İş üyesi iki işçinin direnişi sürüyor. Diğer fabrikalardan işçiler de direnişteki arkadaşlarını ziyaret ederek destek veriyor.

Paylaş

Dostel Makine’de işten atılan Birleşik Metal-İş üyesi iki işçinin direnişi sürüyor. Diğer fabrikalardan işçiler de direnişteki arkadaşlarını ziyaret ederek destek veriyor.
Sarkuysan, Çayırova Boru işçilerinin ziyaret ettiği işçileri dün de Yücel Boru işçileri ziyaret ettiler. Yücel Boru işçileri, 16.00 vardiyası çıkışında fabrika önüne gelerek “Dostel işçisi yalnız değildir”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları attılar. Atılan işçiler geri alınana kadar Dostel işçisini yalnız bırakmayacaklarını belirten Yücel Boru işçileri, dayanışmanın her geçen gün artacağını ifade ettiler.
Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Dostel Makine’nin işçileri, geçtiğimiz yıl Birleşik Metal-İş’te örgütlenerek toplusözleşme imzalamışlardı. Ford Otosan’ın en büyük yan sanayilerinden biri olan Dostel Makine, Dostel 1 ve Dostel 2 olmak üzere iki fabrikadan oluşuyor. Dostel 1’deki işçilerin tamamı sendika üyesi iken Dostel 2’de çalışan ve yeni işe giren işçiler, ‘sendikaya üye olmamak’ kaydıyla işe alınıyor. Sendikaya üye olmamak kaydıyla işe alınan işçilerin sayısının artması ve yetkide sıkıntı yaşayacaklarını gören işyeri temsilcileri ve sendika üyesi işçiler, kurdukları ekiplerle sendikasız işçilerle görüşüp üyeliklere başladılar. Dostel 2’de sendikalaşma faaliyetinden haberdar olan işveren vekilleri, sendikaya yeni üye olan İbrahim Güneş ve Emrah Kalay’ı tazminatsız işten atarak gözdağı vermeye çalıştı.
İki haftadır fabrika önünde eylemde olan işçileri, Dostel 1 Fabrikası işçileri yalnız bırakmıyor. Vardiya giriş ve çıkışlarında eylem yapan işçiler, arkadaşları işbaşı yapana ve Dostel 2’ye sendika girene kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade ediyorlar.
Sendikalı olmak saygısızlık mı?
İşten atılan işçilerden İbrahim Güneş, patronun işçileri tek tek çağırarak sorguladığını belirterek “İnsan kaynakları müdürünün dediği ilk şey ‘Sendikaya üye oldunuz mu, olmadınız mı’ idi. Daha sonra masaya yumruğunu vurdu. Ben de bu şekilde kendisi ile konuşmayacağımı söyledim. Bana dedi ki: ‘Benim ekmeğimle oynayanın ben de hayatı ile oynarım.’ Ertesi gün bizi işten çıkardılar. Fesih bildirimde yazan da mühendis ve amirlere saygısız davranmak” diye konuştu.
Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi Mali Sekreteri Necmettin Akyol, işverenin yeni işe giren işçileri sendikasız çalıştırma gibi bir politikası olduğunu belirterek “Burayı örgütleyene kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi. (Gebze/EVRENSEL)
Arzu Sarpkaya
ÖNCEKİ HABER

Liman işçisinden AKP’ye tepki

SONRAKİ HABER

Satana oy yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...