07 Haziran 2007 00:00

Seçim öncesi gazeteci kıyımı

Gazete ve televizyonlarda işten çıkarmalar giderek artıyor. Sabah ve Atv’de sendikal örgütlenme çalışmaları nedeniyle başlayan işten çıkarmalar Doğan grubuna da sıçradı.

Paylaş

Gazete ve televizyonlarda işten çıkarmalar giderek artıyor. Sabah ve Atv’de sendikal örgütlenme çalışmaları nedeniyle başlayan işten çıkarmalar Doğan grubuna da sıçradı. Medya holdingleri, 40 yıllık çalışanlarının bile işine son veriyor.
Bir süredir devam eden işten çıkarmalar, meslek örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Türkiye Gazeteciler Sendikası bir açıklama yaparak 16 kişinin işten çıkarılmasını protesto etti. Basın emekçilerinin daha iyi şartlarda çalışabilmesi için sendika çatısı altında birleşmesi gerektiğini belirten TGS, Hürriyet, Doğan Haber Ajansı ve Dünya gazetesi yönetimini kınadı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de işten çıkarmaların son bulmasını istedi. “Basın çalışanları arasında moral bozukluğuna yol açan bu gelişmeler halkın haber alma hakkının yoğunlaştığı seçim dönemine rastlaması işi daha da vahim boyutlara taşıyor” diyen cemiyet, işten çıkarmaların “basın çalışanlarının üzerine Demoklesin kılıcı gibi sallandırıldığını” hatırlattı.
Taksim’deki 1 Mayıs kutlamaları sırasında çay bahçesinde otururken polis tarafından tokatlanan Masis Kürkçügil’i görüntüleyen CNN Türk kameramanı Bülent Usta’nın işine son verilmesi de, Haber-Sen tarafından kınandı. “Demokrasiye tokat, polise bu kadar geniş yetki kabul edilemez” başlıklı bir açıklama yapan sendika genel başkanı Baki Çınar, “Konu sadece basın ve haber alma özgürlüğü açısından değil, aynı zamanda vatandaşların polis şiddetinden korunma ve hak arama mücadelesi açısından da tedirginlik vericidir” dedi. Basın yayın emekçilerinin maruz kaldıkları işten çıkarmaların hukuksuz olduğunu hatırlatan Çınar, “Polise yargının işlevini de yükleyen; ölçüsüz şiddet kullanma hakkı tanıyarak, bireysel özgürlükleri kısıtlayan ve toplumsal gerginliği arttıran her türlü uygulamanın kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
Bu arada Hürriyet’teki kıyım sürüyor. Hürriyet Spor’da 41 yıldır çalışan foto muhabiri İlyas Namoğlu’nun görevine son verildi. Namoğlu’nun işten çıkartılmasına sunulan gerekçe ise yaşının 60’ın üzerinde olması. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın ‘ayarı’ manşetlerde

SONRAKİ HABER

Doğan Ergül’ü yitirdik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...