07 Haziran 2007 00:00

Irak meclisinden işgalcileri zorlayacak karar

Geçtiğimiz ay ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi için takvim belirlenmesini talep eden bir dilekçeyi BM’ye sunmak üzere imzalayan Iraklı milletvekilleri, “hükümetin, BM’den ülkedeki işgal gücünün görev süresinin

Paylaş

Geçtiğimiz ay ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesi için takvim belirlenmesini talep eden bir dilekçeyi BM’ye sunmak üzere imzalayan Iraklı milletvekilleri, “hükümetin, BM’den ülkedeki işgal gücünün görev süresinin uzatılmasını istemeden önce meclisin onayını almasını” öngören karar tasarısını kabul etti.
Şii lider Mukteda Sadr’ın lideri olduğu Sadr Hareketi üyesi vekillerinin hazırladığı tasarı, 275 üyeli mecliste hazır bulunan 144 milletvekilinin katıldığı oylamada, 59’a karşı 85 oyla kabul edildi. Mevcut milletvekili sayısının gerekli çoğunluğu oluşturduğu belirtildi.
BM, Irak’taki işgal askerlerinin görev süresini geçen kasımda Maliki hükümetinin isteği üzerine 31 Aralık 2007’ye kadar uzatmıştı. BM kararı, yine Irak hükümetinin talep etmesi halinde işgalcilerin görev süresinin 15 Haziran’a kadar yeniden gözden geçirilmesini de öngörüyor. Ancak karar, bu kez meclisin de onayına sunulmak zorunda. Mecliste kabul edilen tasarı ayrıca, geçen ay çekilme takvimi talep eden mecliste ABD ve Amerikan işgaline karşı tavrın arttığı yorumlarına neden oldu.
Ortak hareket
Oylamada dikkat çeken bir başka konu ise tasarıya Sünni Uyum Cephesi ile Şii Fadila Partisi üyelerinin de destek vermiş olması. Sadr Hareketi, işgal karşıtı Sünnilerin de bulunduğu yeni bir ittifak için haftalardır çalışmalar yapıyor. Maliki’nin lideri olduğu Şii İttifakı ile Kürt Bloku ise tasarıya karşı çıktı.
Sadr Hareketi’nin meclisteki sözcüsü Naser El Rubai, “Bundan böyle hükümet, meclisin izni olmadan adım atamayacak. Sene sonuna kadar geri gelecekler ve bu sefer, BM’nin görev süresini uzatma kararını kesinlikle reddedeceğiz” dedi. (DIŞ HABERLER)
El Kaide ile direnişçi çarpışmaları şiddetleniyor

Irak’ta dün ve önceki gün aralarında 1 ABD askerinin de bulunduğu en az 41 kişi yaşamını yitirirken, direnişin kalesi Anbar ve başkent Bağdat aşiretler ve direniş grupları ile El Kaide arasındaki çatışmalar da hız kazandı.
Anbar’da aşiret liderlerini hedef alan intihar komandosu, bomba yüklü araçla 19 kişiyi öldürdü. Bağdat sokakları da dün karşılıklı çatışmalara sahne oldu.
20. Devrim Tugayı ile El Kaide arasında iki gündür devam eden çatışmaların yaşandığı Amiriye’de ise dün sakin geçti. Devrim Tugayı’na göre El Kaide, kentte 40 direnişçiyi katletti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Skandalın faturası Libby’ye

SONRAKİ HABER

G. Afrika’da grev sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...