07 Haziran 2007 00:00

Ankara diyalog için şart koştu

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi bir operasyon konusunda şu anda herhangi bir hazırlık olmadığını belirtti. Ancak Bilman, “Türkiye Cumhuriyeti her an her şeye hazırdır” dedi.

Paylaş

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi bir operasyon konusunda şu anda herhangi bir hazırlık olmadığını belirtti. Ancak Bilman, “Türkiye Cumhuriyeti her an her şeye hazırdır” dedi. Dışişleri Bakanlığı’nın haftalık basın toplantısında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, son dönemde Türkiye içinde PKK’nin faaliyetlerinden kaynaklanan eylemleri hatırlatarak “Türk Silahlı Kuvvetleri ile Genelkurmay Başkanlığı ile koordinasyonumuz tamdır. Bu konuda işbirliği içinde çalışmaktayız” dedi. Bilman, Türkiye’nin almış olduğu tedbirlerin ise sınırlarda güvenliği sağlamaya yönelik tedbirler olduğunu söyledi.
Diyalog için adım istedi
Türkiye’nin Kuzey Irak’taki Kürt liderlerle görüşmesi konusunda sorulan bir soru üzerine de Bilman, “Türkiye hiçbir zaman diyalog konusunu dışlayan bir ülke olmamıştır. Bütün ilişkilerinde öncelikle barışçıl yaklaşımları, diyalogu hedef alır” dedi.
Ancak herhangi bir diyalogun başlayabilmesi için Türkiye’nin bazı beklentileri olduğunu da dile getiren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Tabiatıyla diyalog konusunda adımlar atabilmek için bu konuda olumlu sinyaller almak lazım. Olumlu sinyallerden kastımız, PKK terör örgütüne karşı ciddi adımlar atılması gerekir. Olumlu bir şey olması lazım. Yoksa diyalog için diyalogun anlamı yok” diye konuştu. Türkiye’nin şu anda tezkere hazırlık konusunda bir çalışması olmadığını söyleyen Bilman, “Ama Türkiye Cumhuriyeti her an her şeye hazırdır” dedi.
Türk TIR’ına el konuldu
Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği, Kuzey Irak’ta helikopter parçaları taşıyan bir Türk TIR’ına el konulduğunu iddia etti. Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin internet sitesinde yayınlanan haberde, Kuzey Irak’ta, alış-satışı Irak’ta yasak olan helikopter parçası yüklü bir Türk TIR’ına el konulduğu iddia edildi. Ranya’da el konulduğu iddia edilen TIR’ın gözaltına alınan şoförünün de mahkemeye çıkarılacağı kaydedildi.
Helikopter parçalarının Türkiye’ye götürüleceği iddia edilen haberde, TIR’nın önceki gün Süleymaniye’nin Ranya ilçesindeki giriş kontrol noktasında yakalandığı duyuruldu. Emniyet yetkililerine dayandırılan haberde, Ranya’da mahkemeye çıkarılacak Türk şoförünün, yasak helikopter parçalarını Dukok üzerinden Türkiye’ye götüreceği ve orada pazarlayacağı öne sürüldü.
BM gelişmeleri izliyor
Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un kuzey Irak’taki gelişmeleri yakından takip ettiği bildirildi.
BM Sözcüsü Maria Okabe, PKK’nin Tunceli’de düzenlediği saldırıda 7 askerin hayatını kaybetmesi ve aynı kapsamda Türkiye-Irak sınırındaki gerginlikle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, Ban’ın Irak’taki ve bölgedeki durumu yakından izlediğini belirtti.
Okabe, Ban’ın siyasi işlerden sorumlu yardımcısı Lynn Pascoe’nin konuyla ilgili olarak Türk yetkililerle temasta olduğuna inandığını da sözlerine ekledi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Türk, AKP adaylarını eleştirdi

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...