07 Haziran 2007 00:00

AP’den sınır ötesi iddiası

Associated Press (AP) haber ajansı, Türk güvenlik yetkililerine dayanarak, birkaç bin Türk askerinin Kuzey Irak’a girdiğini duyurdu.

Paylaş

Associated Press (AP) haber ajansı, Türk güvenlik yetkililerine dayanarak, birkaç bin Türk askerinin Kuzey Irak’a girdiğini duyurdu. AP’nin ‘acil’ koduyla geçtiği haberde kimliklerinin açıklanmaması şartıyla konuşan iki üst düzey yetkili K.Irak’a yapılan baskının kapsamının limitli olduğunu ve bu atağın son haftalarda Türk liderlerinin bahsettiği büyük operasyonla ilgisi olmadığını belirtti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, operasyon iddialarını yalanladı.
AP, Türk güvenlik yetkililerine dayanarak, birkaç bin Türk askerinin Kuzey Irak’a girdiğini iddia etti. AP’yi telefonla arayarak konuşan kıdemli yetkili şöyle konuştu: “Bu büyük bir saldırı değil. Bölgeye on binlerce asker girmedi.” AP ayrıca kendilerine telefonla bilgi veren yetkililerin Türk güçlerinin Kuzey Irak’ın neresinde operasyon yapıldığına dair bilgi vermediğini ayrıca operasyonun ne kadar süreceği konusunda da bilgi vermediğini belirtti.
ANKA’nın iddiası
ANKA ise Türk Silahlı Kuvvetlerinin, sınırı 30 kilometre geçtiği bildirildi. Yapılan takip operasyonlarında sınırı geçen Türk birliklerinin tampon bölgeler oluşturarak geri çekilmedikleri ve mevzilendiği haberleri alınıyor. ANKA’nın iddialarına göre, kara birlikleri, Irak sınırını geçtikten sonra PKK’nin olası kamplarına yönelik önce top atışları yapıyor, sonra bölgeyi temizledikten sonra oradan ayrılmayıp, yeni mevziler oluşturuyor.
Sınırlı operasyonun amacının PKK’yi bölgeden kovmak ve lojistik desteğini kesmeye yönelik olduğu bildirildi.
Çelişkili açıklamalar
Reuters haber ajansı, Genelkurmay’ın operasyonu teyit etmediğini belirtti. CNN International Pentagon’un olayı doğruladığını duyurdu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, bölgedeki aktivitede bir değişiklik olmadığı bilgisi verildi. Bölgesel Kürt Yönetimi de Türk askerinin K.ırak’a girdiği yönündeki iddiaları yalanladı. Irak merkezi hükümeti de operasyonu doğrulamadı. Irak Dışişleri Bakanı Ho?yar Zebari, operasyonu yalanlayarak bölgede büyük bir hareketlilik görmediklerini ifade etti.
Akşam saatlerinde açıklama yapan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de operasyon iddialarını yalanladı. Gül, herhangi bir operasyonun söz konusu olmadığını belirterek, “Ancak terörle mücadele kararlığımız devam edecektir” dedi.
Türk TIR’ına el konuldu
Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği, Kuzey Irak’ta helikopter parçaları taşıyan bir Türk TIR’ına el konulduğunu iddia etti.
Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin internet sitesinde yayınlanan haberde, Kuzey Irak’ta, alış-satışı Irak’ta yasak olan helikopter parçası yüklü bir Türk TIR’ına el konulduğu iddia edildi. Ranya’da el konulduğu iddia edilen TIR’ın gözaltına alınan şoförünün de mahkemeye çıkarılacağı kaydedildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

dünyanın çivisi 1

SONRAKİ HABER

kaleci

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...