08 Haziran 2007 00:00

Hükümetler değişiyor kuyruklar değişmiyor

Türkiye’de hükümetler değişiyor ama emekçilerin yaşamı değişmiyor. Adana’da belediyenin ucuz ekmek büfelerinde kuyruklara giren insanların sayısı her hükümet döneminde artıyor.

Paylaş

Türkiye’de hükümetler değişiyor ama emekçilerin yaşamı değişmiyor. Adana’da belediyenin ucuz ekmek büfelerinde kuyruklara giren insanların sayısı her hükümet döneminde artıyor.
Büyükşehir Belediyesi’ne ait ekmek büfelerinin önünde bir önceki yıla göre daha uzun kuyruklar oluşuyor. Ekmek büfelerinde ekmek gelmesinden saatler önce sıraya giren emekçiler belediyenin en fazla vereceği 8 ekmek için gece gündüz, yaz kış demeden bekliyor. Ova Mahallesi’nde bulunan ekmek büfesinde, kimileri sabah namazlarını kıldıktan hemen sonra sırada yerini alırken, kadınlalar çocuklarını eve kilitleyip el işlerini alıp sıraya giriyorlar. Zaman zaman sıra nedeniyle yaşanan tartışmalar ve kavgalar ise kuyruk çilesinin tuzu biberi oluyor.
Saatlerce önceden sıra
Çocuklarının üzerine kapıyı kilitleyip gelen Reyhan Keskin, saatlerdir bekleyenlerden. Reyhan, saatler önceden gelip sırada yer almasını şöyle anlatıyor, “Sabah, 05.30’da kalkıyorum. Sokaklarda in cin top oynadığı bir saatte korkarak buraya geliyorum. Eğer sona kalırsan ekmek kalmayabiliyor. Günde 8 ekmek alıyorum zar zor yetiyor, eğer geç gelirsem onu da alamayacağım. Bu nedenle erkenden geliyorum.” Keskin, AKP Hükümeti’nden memnun olan insanlar olabileceğini ancak işsizliğin en çok AKP döneminde arttığını vurguluyor. Eşinin inşat işçisi olduğunu aktaran Keskin, son yıllarda ekonomik koşullarının daha da kötüleştiğini anlatıyor. Yıllardır ekmeğini belediyenin ekmek büfelerinden aldığını anlatan Keskin, “Bu kuyruk her geçen gün daha da uzuyor. Bu bile AKP’nin ülkeyi nasıl yönettiğini göstermiyor mu?” diye soruyor.
Sabah saat 06.30’da gelecek ekmek için saatlerce önce sıraya giren belediyeden emekli Şoför Mustafa Nalbant, ekmek büfeleri açıldığı günden beri ekmek kuyruğuna girenlerden. Belediyenin ekmeğini daha ucuz olduğu için aldığını ifade eden Nalbant, “Belediyeden 1 liraya aldığım ekmeği fırından aldığımda ise 3 lira veriyorum. Bu nedenle buradan alıyorum” diyor. AKP Hükümeti’nden memnun olduğunu söyleyen Nalbant, “Eskiden ilaç almak için SSK’ya gitmek zorundaydık şimdi mahallemizdeki eczaneden alıyorum, eskiden çok zam yapılırdı ama AKP zam yapmadı” diyor ve ekliyor “Ama gene de eskiye oranla yaşamımda çok bir değişiklik olmadı.”
Büfe sayısı artırılsın
Evleri ekmek büfesine uzak olan ve bulunduğu yere ekmek büfesi açılmasını isteyen Leyla Coşkun ise ucuz ekmek alabilmek için sırada yerini alanlardan. Çoşkun’la konuşurken ön sıralarda kadınlar arasında bir kargaşa çıkıyor.
Sırası gelmeden ekmek almak isteyen bir kadınla sıradakiler arasında çıkan tartışmada; sırada bekleyen kadınlar galip geliyor ve kargaşa bitiyor. “Bakın şu rezilliğimize hemen her gün benzer sorunlar yaşanıyor. En sona kalınca ekmek kalmayabilir, bu nedenle kadınlar da önden sıraya girmeye çalışıyor ve başlıyor tartışmalar. Ama fazla ekmek verseler, ekmek büfelerinin sayısını artırsalar bu sorunları da yaşamayız belki” diyor ve ekliyor “Bir hizmet yapıyorlar bunu doğru dürüst yapsınlar” diyerek tepkisini ifade ediyor.
04.30’dan beri bekleyen emekli İbrahim Kılıç, AKP Hükümeti’nden memnun olduklarını söylese de kuyrukların AKP döneminde de arttığını sözlerine ekliyor. “Hangi hükümet döneminde kuyruk yok-tu ki?” diyen Kılıç, emekçilerin yaşamlarının hep aynı olduğunu ifade ediyor.
Ekonomik koşulların iyice kötüleştiğini söyleyen Meryem Iğdır, “AKP Hükümeti bizi ekmeğe muhtaç yaptı, hayat daha pahalı oldu ve işsizlik arttı. Bakın biraz daha ucuza ekmek almak için çektiğimiz çilelere” diye konuşuyor. AKP Hükümeti’nden hiçbir beklentisinin olmadığını söyleyen Iğdır, artık gitmelerini istiyor. (Adana/EVRENSEL)
Gülsüm Mansur
ÖNCEKİ HABER

Tersanede gündem seçim

SONRAKİ HABER

üzüm suyu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...