08 Haziran 2007 00:00

Zenginlere rahat yok!

Haftalardır tartışılan G-8 Zirvesi, yoğun güvenlik önlemleri altında sürüyor. Almanya’nın değişik eyaletlerinden getirilen 16 bini resmi polis olmak üzere binlerce güvenlik görevlisi, Heiligendamm, Bad Doberan ve Rostock’ta adeta kuş uçurtmuyor.

Paylaş

Haftalardır tartışılan G-8 Zirvesi, yoğun güvenlik önlemleri altında sürüyor. Almanya’nın değişik eyaletlerinden getirilen 16 bini resmi polis olmak üzere binlerce güvenlik görevlisi, Heiligendamm, Bad Doberan ve Rostock’ta adeta kuş uçurtmuyor. Rostock’a giden trenlerin içinde sürekli özel güvenlik görevlileriyle polis kontrollerde bulunuyor.
Buna rağmen başta Almanya olmak üzere değişik Avrupa ülkelerinden gelen onbinlerce küreselleşme karşıtı hem Rostock’ta devam eden Alternatif Zirve’ye katıldı hem de çeşitli eylemlerde bulundu. Alternatif Zirve’de, değişik ülkelerden uzmanlar kapitalizm ve sömürü ile doğa ve iklim sorunlarına ve savaşa kadar değişik konular ele alındı. Toplantıları ATTAC, Sol Parti, Rosa Luxemburg Vakfı gibi pek çok kurum organize etti.
G-8 ülkelerinin Rostock-Laage Havaalanı’na inmeye başladığı sıralarda ise binlerce küreselleşme karşıtı Bad Doberan ile Heiligendamm arasındaki yollar üzerinde oturma eylemi yapmaya başlattı. Binlerce gencin katıldığı bu oturma eylemine polis başta müdahalede bulunmadı. Eylemlere “gönüllü” olarak son verilmesine rağmen 141 kişi gözaltına alındı. Bunların önemli bir bölümü daha sonra serbest bırakıldı.
Öte yandan Heiligendamm’ın bütün girişleri polis tarafından kapatıldı. Hiç kimsenin kasabaya girişine izin verilmedi. Trafik levhalarında ise Heiligendamm’ın üzeri çizilerek girişlerin yasak olduğu belirtildi.
Gençlerin yürüyüşü
Heiligendamm çevresindeki değişik kasabalarda kamp kurarak eylemlere hazırlanan gençler, liderlerin geldiği saatlerde adeta yollara döküldü. Kurulan barikatların kaldırılmasından sonra binlerce genç, kilometrelerce yolu yürüyerek kat etti. Polis birlikleri ise konvoy halinde yürüyüşe eşlik etti. Yol üzerinde gece boyunca barikat kurmayı planlayan gençler diğer taraftan ise belli noktalara yiyecek ve içecek taşıdılar. Barikatlar sırasında şiddetten kaçınılarak, “sivil direniş” yöntemine başvurulması dikkat çekti. Polis buna rağmen yer yer gösterilere saldırdı. Renbahn’daki kontrol noktasında eylemcilere tazyikli su sıkıldı.
Polisin provokasyonu belgelendi
Bu arada geçen cumartesi günü yaşanan şiddet olaylarından sonra gösterilerin barışçıl bir şekilde devam etmesinde ısrar eden küreselleşme karşıtları kendilerini provokasyona getirmeye çalışan üç sivil polisi tespit etti. Yol üzerine kurulan barikatlardan birisinde otonomcu gençler gibi siyah elbiseler giyen 4-5 kişi sürekli polisle çatışma ortamı yaratmaya çalışınca, göstericilerce kimlik kontrolüne tabi tutulmak istendi. Bunun üzerine bu kişiler olay yerinden kaçmaya başladı. Göstericilerce yakalanan birisinin cebinden sivil polis kimliği çıktı. Küreselleşme karşıtlarınca kurulan avukatlık bürosu polis provokasyonlarını sert bir şekilde eleştirdi. Söz konusu sivil polislerin geçen cumartesi günkü büyük eylem sırasında da provokasyon yaptığı tahmin ediliyor.
Halktan anlamlı mesaj
Heiligendamm ve çevresindeki vatandaşlar da zengin ülkelerin liderlerine anlamlı mesajlar verdi. Bir taraftan değişik yerlerden gelen göstericilere yardımcı olan halk diğer taraftan ise evlerinin camlarına ve balkonlarına “Barış” yazan bayraklar astı.
Liderler ilk gün Almanya Başbakanı Angela Merkel ve eşinin verdiği yemekte buluşurken, göstericiler ise Heiligendamm ve çevresindeki yollarda eylemlerini sürdürmeye devam ettiler. Ancak binlerce polis ve panzer kent girişlerine yerleştirilerek, eylemcilerin kente girişine engel oldular.
(Heiligendamm/EVRENSEL)
Zirveden notlar...
  • Heiligendamm’da dün yapılması planlanan büyük gösterinin Anayasa Mahkemesi’nce yasaklanması üzerine, küreselleşme karşıtları sabah erken saatlerde iki ana yol üzerinde, Kühlungsborn ile Heiligendamm arasına ve Bad Doberan ile çevresine barikat kurdu.
  • Heiligendamm’a giden yollar üzerine kurulan barikatlarda toplam 300 kişi gözaltına alındı.
  • Eylem boyunca gazeteciler deniz botuyla Heiligendamm’a götürüldü.
  • Greenpeace’e ait ait iki bot, yasak bölgeye girdi. Polis botları durdurdu ve 23 kişiyi tutukladı. Üç kişi de yaralandı. Greenpaece yetkilileri, liderlere çevre konusundaki taleplerini iletmek için böyle bir eyleme başvurduklarını dile getiriyorlar. G-8 Zirvesi’ni 73 ülkeden 4000 bine yakın gazeteci izliyor.
    Yücel Özdemir - Sinan Özbolat
  • ÖNCEKİ HABER

    Sadr: Mezhep çatışmalarının sorumlusu işgalciler

    SONRAKİ HABER

    Tecride karşı şiir sergisi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa