08 Haziran 2007 00:00

Sanovel’de işçi kıyımı

Silivri Çantaköy’de kurulu Sanovel İlaç Fabrikası patronu, Petrol-İş Sendikası’na üye olan 190 işçiyi işten attı. İşçiler, sendika kabul edilene kadar mücadele edeceklerini bildirdiler.

Paylaş

Silivri Çantaköy’de kurulu Sanovel İlaç Fabrikası patronu, Petrol-İş Sendikası’na üye olan 190 işçiyi işten attı. İşçiler, sendika kabul edilene kadar mücadele edeceklerini bildirdiler.
Sendikaya üye olan işçilerden birinin dün işten atılması üzerine fabrikada çalışan tüm işçiler, üretimi durdurarak yemekhanede toplandı. Patron ise akşam saatlerinde yemekhanede toplanan sendikalı işçileri işten attığını, sözlü olarak bildirdi. Daha sonra fabrika kapısına çıkan işçiler, diğer vardiyalardaki ve izindeki işçilerin de gelmesiyle fabrika önünde beklemeye başladılar.
Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Tekin Akın, “Dün bir arkadaşı işten çıkarınca biz de üretimi durdurduk. Şimdi 165 üyemiz işten çıkartılmış durumda. Diğer üyelerimiz izinli ve raporlu. Bizim için önemli olan, şimdi atılan toplam altı arkadaşımızın geri işe alınması ve sözleşme görüşmelerimizin devam etmesidir” diye konuştu. Nisan ayında örgütlenme çalışmalarına başlanan fabrikada, üretimde çalışan 330 kişinin 190’ı Petrol-İş Sendikası’na üye olmuştu. Fabrika patronu, işçilerin sendikaya üye olmasından sonra 5 işçiyi işten çıkartmış, işçiler ise şalter indirerek üretimi tamamen durdurmuşlardı. Sendika ve işveren vekilleri arasında yapılan görüşmede, patronun sendika ile görüşebileceği, atılan işçilerin durumunun da bu görüşmede ele alınacağı söylenerek işbaşı yapılmıştı.
Daha sonra yapılan görüşmelerde bir sonuç alınamayıp, patronun sendikayı da tanımadığını söylemesi ile görüşmeler bitti. Görüşmeler bitince bir hafta önce işçiler, sendikanın tanınması için toplu olarak sakal bırakma eylemine başladılar. İşçiler, müdürlerin bütün baskılarına rağmen sakal bırakma eyleminden vazgeçmeyince, Umut Zorlu adlı işçi işten atıldı. Çalışma koşullarının zorluğu, ücretlerin düşük olması ve çalışanlar arasında eşitliğin sağlanması için sendikalaşan işçiler, patrona karşı öfkeliler. İşçiler, kazanana kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade ettiler. (Silivri/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

TİS görüşmeleri yeniden başlıyor

SONRAKİ HABER

Tersane işçisi AKP’yi uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...