08 Haziran 2007 00:00

Bağırmazsan suçlusun bağırırsan da ölürsün!

Yargıtay’ın, “Tecavüze uğrayan bağırmıyorsa suç oluşmaz” gerekçesiyle, 15 yıl hapis cezasına çarptırılan tecavüz zanlısı A.B’nin mahkumiyet kararını bozması, kadın örgütlerinin tepkisini çekti.

Paylaş

Yargıtay’ın, “Tecavüze uğrayan bağırmıyorsa suç oluşmaz” gerekçesiyle, 15 yıl hapis cezasına çarptırılan tecavüz zanlısı A.B’nin mahkumiyet kararını bozması, kadın örgütlerinin tepkisini çekti. Tecavüzcülerin aklandığına dikkat çeken kadın örgütleri, kadınlara “suçluluğun ve ölümün” dayatıldığını ifade ettiler.
Yerel mahkeme kayıtlarına göre; “sanık A.B, üç çocuk annesi N.D’nin evinin mutfak camını kırarak zorla içeri girdi. Cinsel ilişki teklifinde bulunan A.B, olumsuz yanıt alınca N.D’ye tecavüz ederek kaçtı. A.B, iki kez daha zorla evine girdiği N.D’ye tecavüz etti. N.D’nin şikayeti üzerine A.B. tutuklandı. Mağdur N.D. ifadesinde, A.B’nin kendisine tecavüz ettiğini anlattı. N.D, olay sırasında çocuklarının uyanmasından ve kendisini o halde görmesinden çekindiği için bağıramadığını söyledi.”
Bafra Ağır Ceza Mahkemesi, N.D’nin ifadeleri, polis fezlekesi ve adli tıp bulguları doğrultusunda, “konut ihlali ve cinsel saldırı” suçlarından A.B’yi 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi, mağdurun tecavüz sırasında bağırmamasını gerekçe göstererek, mahkumiyet kararını bozdu.
Bafra Ağır Ceza Mahkemesi, karara direnirse dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gelerek karara bağlanacak.
Susmak zorunda bırakılıyorlar
Kararı gazetemize değerlendiren Van Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emine Baz, tecavüzün bağırıp bağırmama ile karar verilemeyeceğini söyledi. Baz, “Tecavüz olduğu yerde bağırmadığı için bu yasayı gerçekleştirilmemesi çok yanlış bir tutum. Kadınlar ‘sus konuşma’ durumu hakim olduğu için ve çevre korkusu olduğundan kadın duygularını bastırıyor” dedi.
Baz, kadınların susmak zorunda bırakıldıklarına dikkat çekti.
Tecavüz meşru görülüyor
Tecavüze uğrayan kadının her durumda mağdur edildiğini belirten KESK Kadın Sekreteri Sevgi Göğçe, “Aslında bu durum yasaların tarafsız gözle yorumlanmama halinden kaynaklanıyor” diye konuştu. Göğçe, tecavüzün meşru olarak görüldüğünü ve bu kararı veren zihniyeti şiddetle kınadığını ifade etti.
Suçlusunuz mesajı veriliyor
KADER Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Sayın da kararın “Türkiye’de ‘tecavüze uğruyorsanız ölün daha iyi’ mantığı var. Mücadele edip hayatınızı tehlike atmıyorsanız siz suçlusunuz” mesajı taşıdığını ifade etti. Sayın, bir insanın sadece namus değil can güvenliği için de sesini çıkarmayabileceğini söylerken yasaların değiştiğini ancak toplumun ve mantığın değişmediğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

Yağmur yağdı, İstanbul göl oldu

SONRAKİ HABER

G-8 iklim için ‘anlaştı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...