08 Haziran 2007 00:00

GÜNCEL

Bu seçim sürecinin olağanüstü olacağı çok önceden belli idi. Beklendiği gibi de gelişiyor. Şehit cenazeleri seçim mitinglerinin yerini aldı.

Paylaş

Bu seçim sürecinin olağanüstü olacağı çok önceden belli idi. Beklendiği gibi de gelişiyor. Şehit cenazeleri seçim mitinglerinin yerini aldı. Gazeteler ve televizyonların ilk haberleri, terör ve cenaze haberleri oluyor. Diğer taraftan “Türk ordusu Kuzey Irak’a girdi mi, girmedi mi? Girmedi ise ne zaman girecek” tartışmaları yürütülüyor. Medyanın bu yayını elbette bilinçli ve çok planlı. Şehit, terör ve Kuzey Irak’a girme haber ve tartışmaları, CHP ve MHP’yi güçlendiriyor. CHP ve MHP’nin ayrıca bir seçim propagandası yapmaya ihtiyacı yok.
Öyle anlaşılıyor ki bu yayınlar ve “terör eylemleri” seçim sonuna kadar sürecek.
Bağımsız adaylara karşı da baskı ve engelleme girişimleri şimdiden başladı. Bir taraftan yargı ve YSK tarafından çıkarılacak engeller, diğer taraftan çok sayıda bağımsız aday çıkarmak gibi üçkağıtlar ve Sakarya’daki linç girişimi gibi provokasyonlar şimdilik yaşananlar. Yenilerini de beklemek gerekir.
Güneydoğu’da üç il için ilan edilen güvenlik bölgesi statüsü, bütün bölgeye genişletilebilir. Güvenlik bölgesi uygulaması Olağanüstü Hal ve sıkıyönetime dönüştürülebilir. Düşünün, bölgede mitinglerin güvenlik nedeniyle yasaklandığı, caddelerinde tankların dolaştığı bir ortamda bağımsız adaylar ne kadar başarılı olabilir?
Böyle antidemokratik ortam ve koşullarda seçim çalışması sürdürmek ve kazanmak kolay değildir. Ama yine de bağımsız ortak adayları Meclis’e gönderme taktiğinin başarı ile sonuçlanması çok muhtemeldir. Böylesine antidemokratik uygulamalar demokrasi güçlerini daha fazla birleştirir. Birbirlerine kenetlenmelerini sağlar. Öyle de olmak zorundadır.
Demokrasi güçleri için gün, küçük hesaplar yapma, kişisel ve grup çıkarlarını öne geçirme günü değildir.
Bugünlerde birbirimizin hatalarına karşı daha hoşgörülü olacağız. Kırgınlıkları ve küskünlükleri unutacağız.
Artık seçim çalışmalarının konusu, içe değil dışa yönelmelidir.
Bağımsız ortak adayları destekleyen herkes, artık tek bir partinin seçim görevlisi gibi çalışmalıdır.
Artık biz de medyanın gündemini tartışmaya, gericiliğin çirkin yüzünü deşifre etmeye yönelmeliyiz.
Rakiplerimiz, gericilik aslında çok güçsüz ve haksız olduğu için yukarıda sözünü ettiğimiz yollara başvuruyor.
Oyunlarını bozmaya kırk gün kaldı.
Kamil Tekin Sürek
ÖNCEKİ HABER

Seçim öncesi OHAL kıskacı!

SONRAKİ HABER

Kene bir kişiyi daha öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa