08 Haziran 2007 00:00

Asgari ücrete zam: günlük 1 simit

Asgari ücrete temmuz ayında 16 YTL zam yapılacak. Asgari ücretli, aldığı zamla günlük olarak sadece bir simit alabilecek.

Paylaş

Asgari ücrete temmuz ayında 16 YTL zam yapılacak. Asgari ücretli, aldığı zamla günlük olarak sadece bir simit alabilecek.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu kararı doğrultusunda, yıl sonuna kadar geçerli olacak asgari ücret, 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 4 oranında zamlanacak. Buna göre halen 16 yaşından büyükler için net 403.03 YTL olan asgari ücret, net 419.15 YTL’ye yükselecek. Net asgari ücrette yapılan artış 16.12 YTL olacak.
16 yaşından küçükler için ise net 341.56 YTL olan asgari ücret, 352.09 YTL’ye yükselecek. Kapıcılar için ise net 474.75 YTL olarak uygulanan asgari ücret, 493.74 YTL’ye ulaşacak.
İETT bileti bile iki katı
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi, asgari ücrette günlük yaklaşık 54 YKr’ye karşılık gelen temmuz ayı zammının, “geçim koşullarına katkısını” araştırdı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun mayıs ayı madde fiyatları üzerinden yapıldığı belirtilen araştırmada, asgari ücrete yapılacak zamla günde 1 tane simit alınabildiği ifade edildi. Asgari ücretle çalışan bir işçinin günlük 54 YKr’lik zamla 170 gram pirinç, 10 gram bebek maması, 40 gram dana eti, 60 gram beyaz peynir, 40 gram bal, 40 gram tereyağı, 70 gram zeytin, 60 gram çaydan birini tercih etmesi gerektiği belirtilen araştırmada, bu zamla, ulaşımda bir yerden bir yere gitmenin mümkün olmadığına işaret edildi.
1 tas çorbaya 4 günlük zam
Araştırmada, belediye otobüsü için gereken tek biletin fiyatının zammın karşılığının 2 katı olduğu, 1 tas çorba içmek isteyen asgari ücretlinin de yaklaşık 4 günlük zammı lokantaya bırakması gerektiği kaydedildi.
Araştırmada ayrıca, ocak ayında yapılan yüzde 6’lık asgari ücret artışının özellikle kira ve ekmek karşısında alım gücünü koruyamadığı belirtildi. Zammın, kiralardaki artış karşısında nisan ayında tamamen eridiğine, ekmek fiyatlarındaki artışın da mayıs ayında hemen hemen asgari ücret zammını yakaladığına işaret edilen araştırmada, kiralardaki artışın, yılın ilk 5 ayında yüzde 7.89, ekmekteki fiyat artışının da yüzde 5.63 olduğu kaydedildi.
Zam oranı yeniden değerlendirilmeli
Birleşik Metal-İş Yönetim Kurulu’nun konuya ilişkin değerlendirmesinde, yüzde 4’lük zammın en temel ihtiyaçları bile karşılamaktan uzak olduğu savunuldu. Asgari ücretin açlık sınırının altında belirlendiği görüşüne yer verilen değerlendirmede şöyle denildi: “Emekçilerin temel harcama kalemleri karşısında ciddi kayıplar yaşanıyor. Asgari ücret artışı 4 milyon asgari ücretliyi, aileleriyle birlikte 10 milyondan fazla kişiyi ilgilendirmektedir. Asgari ücretin baskı altında tutulması yoksullukta ısrar demektir. Temmuz zammı yeniden gözden geçirilmeli ve emekçilerin beklentileri göz önüne alınarak revize edilmelidir.” (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

SSK’da yolsuzluk iddiası

SONRAKİ HABER

Hükümetten çiftçiye darbe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa