09 Haziran 2007 00:00

YSK’dan muhtıra gibi karar

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, “ANAP’tan aday gösterilenler istifa etseler bile, Demokrat Parti’den aday olamaz” dedi. Aydın, kapatılan RP’nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile eski DEP’liler...

Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, “ANAP’tan aday gösterilenler istifa etseler bile, Demokrat Parti’den aday olamaz” dedi. Aydın, kapatılan RP’nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile eski DEP’liler Orhan Doğan, Selim Sadak ve Hatip Dicle’nin “milletvekili adayı olamayacağına” karar verildiğini açıkladı.
Karar siyasi
YSK’nın, aldıkları mahkumiyet nedeniyle aday olamayacaklarını açıkladığı DEP eski milletvekilleri Selim Sadak, Hatip Dicle ve Orhan Doğan ile avukatları Yusuf Alataş, dosyalarının halen Yargıtay’da olduğuna işaret ederek, kararın siyasi bir karar olduğunu söyledi.
Selim Sadak: Beklediğimiz bir karardı. Kürtlerin siyaset yapması istenmiyor, engelleniyor. Türkiye için, demokrasi savunucuları için bu durum utanç verici bir durumdur. Bu siyaset yapmamızı engellemeyecek. Türkiye’yi dolandıranların, bankaları hortumlayanların siyaset yapma hakkı var ama, barışı, kardeşliği, eşitliği, demokrasiyi savunan anlayışların önü halen kapalıdır. Biz demokratik sivil siyasetimize devam edeceğiz. Milletvekili adayı arkadaşlarımıza yardımcı olacağız” diye konuştu
Orhan Doğan: YSK’nın bu kararının hukuki ve yasal bir zemini yok. Hakkımızda kesinleşmiş bir mahkumiyet yok. Hangi açıdan bakarsanız bakın, bu karar siyasal bir karadır. Kürt halkının verdiği demokrasi ve özgürlük mücadelesinde simgeleşen bizleri devlet parlamentoda görmek istememiştir. Belki biz dört kişi olmayacağız ama 34 arkadaşımız bizim boşluğumuzu parlamentoya taşıyacaktır. Kararı AİHM’e taşımayı düşünebiliriz.
Hatip Dicle: Verilen karar siyasi bir karar. Biz haklarımızın ihlal edildiği kanaatindeyiz. Bunun için de AİHM’e başvuracağız. Siyasi açıdan şu anda Türkiye bir darbe süreci içinde. Gece yarısı bildirilerinin yayınlandığı bir Türkiye’de bu hukuk dışı kararların alınacağını bekliyorduk. Ama gözümüz arkada değil. Bizim dışımızdaki Bin Umut adayları bizim taşımamıza izin verilmeyen bu bayrağı inanıyoruz ki bizden daha iyi bir şekilde taşıyacaklardır.
Avukat Yusuf Alataş: Evrensel hukuk kuralları ve iç hukuk kurallarına bakıldığında DEP’lilerin aday olmasının önünde hiçbir hukuki engel yoktur. Müvekkillerim hakkında verilen karar bozulmuş ve yeni bir yargılama süreci başlamış olup davaları Yargıtay’dadır. Bu da müvekkillerimin hükümlü değil sanık konumunda olduğu anlamına gelir. YSK’nın verdiği karar, bu gerçekler göz önünde bulundurulmadan verilmiştir. Bozulmuş bir kararı geçerliymiş gibi kabul edip bunun üzerinden karar vermek hukuk kuralları ile bağdaşmaz. Kaldı ki verilen bu kararın hukuksal dayanaklardan yoksun olduğunun kanıtı; bizzat YSK başkanının “Hakkında kesinleşmiş cezası olmayan ve sanık konumunda bulunanların adaylıklarının önünde hiçbir engel yoktur” şeklindeki beyanatıdır. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

EMEK DÜNYASI

SONRAKİ HABER

Seçime ayar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...