09 Haziran 2007 00:00

‘Sınır ötesi operasyon ekonomiyi olumsuz etkiler’

TÜSİAD, sınır ötesi bir operasyonun ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini belirterek karşı çıktı. Genelkurmay, ‘güvenli bölgeler’in tüm il sınırlarını kapsamadığını savundu.

Paylaş

Kuzey Irak’a olası sınır ötesi operasyon tartışmalarına patronlar örgütü TÜSİAD da katıldı. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, operasyonun ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini belirterek “Ümit ediyorum ki Türkiye bu duruma itilmez” dedi.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK), Sabancı Center’da toplandı. YİK öncesi Arzuhan Yalçındağ, Genelkurmay Başkanlığı’nın son açıklamalarına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yalçındağ özellikle, milletin teröre karşı tek yürek olması ve tepki vermesinden yana olduklarını söyledi.
“Tabii ki terörü biz de lanetliyoruz” diyen Yalçındağ, her gün terörle ilgili acı haberler duyulmasının milletin içini yaktığını söyledi. Yalçındağ, toplum olarak teröre karşı tepkinin de ortaya konulduğunu ifade etti.
Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakan Erdoğan’ın Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyona ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine Yalçındağ, “Bugün itibariyle devletin tepesinde daha büyük uzlaşma olduğunu görüyoruz, böyle olması gerektiğini düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Morgan Stanley’in “Kuzey Irak’a girmesi durumunda Türkiye’nin notu düşer” açıklamaları hakkında Yalçındağ, bu tür gerilimlerin ve gelişmelerin ekonomi piyasalarını olumsuz etkileme olasılığının yüksek olduğunu belirterek şöyle dedi: “Ümit ediyorum, Türkiye bu duruma itilmez; böyle bir şey yapmak zorunda kalmaz ama bu tip gelişmeler olursa bunların ekonomide, finansal piyasalarda olumsuz etkileri olur, umarım böyle bir gelişmeyle karşı karşıya kalmayız, bunu yapmak zorunda kalmayız.”
Genelkurmay’dan açıklama
Bu arada Genelkurmay Başkanlığı, ‘Geçici Askeri Güvenlik Bölge’ ilanıyla ilgili olarak “Bu uygulama, askeri ihtiyaçlara göre geçmişten günümüze kadar sürekli icra edilen bir yöntemdir. Bu nedenle uygulamanın başka anlamlara çekilmesi, gerçeği yansıtmamaktadır” açıklaması yaptı.
Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinde ‘Geçici Güvenlik Bölgeleri’yle ilgili açıklama yayınladı. Açıklamada, Şırnak, Hakkari ve Tuz Gölü’ndeki toplam beş alanda atış ve tatbikat amacıyla ilgili yasal hükümlere uygun olarak ‘Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi’ ilanı yapıldığı, güvenlik bölgelerinin tüm il sınırlarını değil, sınırlandırılmış arazi kesimlerini kapsadığı belirtildi.
‘Türkiye bombalıyor’ iddiası
Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) resmi internet sitesi PUKmedia, Türk ordusunun, Zaho’ya bağlı Ava Gwizé ile Duhok’a bağlı Berwari bölgesinde yer alan bazı Kürt yerleşim alanlarını bombaladığını öne sürdü. Türk ordusunun önceki gün saat 23.00’te başlattığı bombardımanın sabah saatlerine kadar devam ettiği iddia edildi. PUKmedia, İran’ın da aynı anda bombardıman başlattığını duyurdu. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Dünya basını operasyonu tartışıyor

SONRAKİ HABER

Şemdinli dosyası ‘kaza’ya uğradı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...