09 Haziran 2007 00:00

Genelkurmay’ın ‘güvenli bölge’ uygulamasına Hakkari’den tepki:
Peki biz güvende miyiz?

Genelkurmay Başkanlığı tarafından Hakkari, Şırnak ve Siirt’te birçok bölgenin yasak bölge ilan edilmesi tepkilere neden oldu. Hakkarililer, uygulamanın bölgedeki yaşamı olumsuz etkileyeceğini ve tarım ve hayvancılığı tamamen...

Paylaş

Genelkurmay Başkanlığı tarafından Hakkari, Şırnak ve Siirt’te birçok bölgenin yasak bölge ilan edilmesi tepkilere neden oldu. Hakkarililer, uygulamanın bölgedeki yaşamı olumsuz etkileyeceğini ve tarım ve hayvancılığı tamamen bitireceğini belirtirken, Hakkari Bin Umut bağımsız milletvekili adayları, uygulamanın Kürt iradesinin Meclis’e taşınmamasına karşı yapıldığını söyledi.
Genelkurmay’ın yasak kapsamına aldığı illerden biri de Hakkari. Karara göre atış talimi yapılan, operasyon alanı olan ve askeri hareketlilik bulunan arazi parçalarına 3 ay boyunca giriş çıkışlar yapılmayacak. Genelkurmay’ın açıklamasından sonra Çukurca ve Şemdinli ilçelerinde, özellikle gece saatlerinde civar dağlara top atışları yapılmaya başlandı. Uygulamaya tepki gösteren vatandaşlar, bölgenin yıllarca OHAL uygulamalarıyla yönetildiğini, son yıllarda da ilan edilmemiş fiili bir sıkıyönetim uygulaması bulunduğunu belirterek karara tepki gösterdi.
‘Kaygı duyuyoruz’
Bin Umut Hakkari bağımsız milletvekili adayları, özelikle seçimlerden önce böyle bir kararın alınmasının Kürt iradesinin parlamentoya girmesinin önüne geçilmesi şeklinde değerlendirilebileceğini söyledi. Kararın bölgede büyük bir endişe yarattığını belirten bağımsız adaylardan Sabahattin Suvağcı, Hakkari’de geçmişte de sıkıyönetim uygulamalarının yaşandığını söyledi. Hakkari ile Van arasında 8 arama noktasının bulunduğunu belirten Suvağcı, buna rağmen son uygulamanın tamamen yaşamı durduracağını ifade etti. Türkiye’de belirli bölgeleri tampon bölge veya sıkıyönetim bölgesi ilan etmenin tamamen seçimlere dönük bir uygulama olduğunu belirten Suvağcı, “Bu, Kürtlerin iradelerinin önüne geçmedir. Biz önümüzdeki günlerde özelikle sınır köylerinde seçim çalışmaları yapacağız. Ama şimdiden yaşanacaklardan kaygı duymaktayız. Bu tür uygulamalar Türkiye’nin yararına değildir” dedi.
Bin Umut milletvekili adaylarından Hetem İke de uygulamanın tamamen Kürtlere karşı alınan bir karar olduğunu söyledi. Genelkurmay Başkanlığı’nın, bu uygulamayla ülkede siyasi otoriteyi devre dışı bırakarak ipleri tamamen kendi eline geçirmeye çalıştığını belirten İke, “Alınan kararların sıkıntıları ise önümüzdeki günlerde açık bir şekilde ortaya çıkacaktır. Başbakan’ın ‘Bu bir sıkıyönetim değildir’ değerlendirmesi de boş bir değerlendirmedir. Alınan karar, sıkıyönetimden ziyade çok özel ve bir halka karşı alınmış bir OHAL uygulamasıdır” diye konuştu.
‘Can kayıpları yaşanır’
Uygulamanın kabul edilemez olduğunu belirten İHD Yüksekova Temsilcisi Ferzende Yılmaz ise uygulamayla, devletin vatandaşını cezalandırdığını söyledi. Alınan kararla birlikte hak ihlallerinin ve can kayıplarının yaşanacağını da belirten Yılmaz, hükümete çağrıda bulunarak alınan kararın acil bir şekilde geri çekilmesini istedi.
‘Hayvancılık biter’
Yasaklamanın tarım ve hayvancılığı tamamen bitireceğini dile getiren Serindere Köyü Muhtarı Cafer Ergüder ise özelikle sınır köylerinde yayla ve meraların yasaklanarak giriş çıkışların yasaklanacağı kaygısını taşıdıklarını belirtti. Uygulamanın tarım ve hayvancılığı tamamen bitireceğini de ifade eden Ergüder, yayla ve meraların yasaklandığı bir yerde yaşamanın da ölüm olduğunu kaydetti. (Hakkari/DİHA )
Sıddık Güler Sami Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

Yassah hemşerim geçemezsin!

SONRAKİ HABER

Dünya basını operasyonu tartışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...