09 Haziran 2007 00:00

Yassah hemşerim geçemezsin!

İstanbul Üniversitesi’ndeki (İÜ) fakülteler arası geçiş yasağı, F tipi cezaevlerini aratmıyor.

Paylaş

İstanbul Üniversitesi’ndeki (İÜ) fakülteler arası geçiş yasağı, F tipi cezaevlerini aratmıyor. Rektörlüğün koyduğu yasak nedeniyle, merkez kampüs öğrencileri Fen Edebiyat Fakültesi’ne, Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri de merkez kampüse giremezken diğer fakültedeki öğrencilerle merkez kampüse ve Fen Edebiyat Fakültesi’ne alınmıyor. Bu antidemokratik yasağın nedeni hakkında herhangi bir açıklama yapılmazken, üniversite yönetimi de yorum yapmaktan kaçınıyor.
Üniversite denilince akla en çok gelen görüntü, İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü’nün tarihi kapısıdır. Dershanelerin de vazgeçilmez unsurlarındandır İܒnün giriş kapısı aynı zamanda. Ancak merkez kampüsteki fakültelerin öğrencileri dışındaki öğrenciler öğrenim hayatları boyunca bu kapıdan içeri adım atamıyor.
Öğrencisi olduğu üniversitenin tarihi yapılarla dolu merkez kampüsüne giremeyen Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi (HAYEF) Türkçe Öğretmenliği 2. sınıf öğrencisi Burcu Ser, kendisi gibi merkez kampüse giremeyen ve merkez kampüsü hayal ederek ÖSS’ye hazırlanan binlerce öğrenci olduğunu söyledi. Yasakçı uygulamalarla öğrencilerin kendilerine ve okullarına yabancılaştırıldığını belirten Ser, öğrencisi oldukları üniversitenin olanaklarından ve birikiminden yararlanmalarının önünün kesildiğini anlattı.
‘Böyle ev görmedim‘
“Hocalarımız, dekanımız sık sık bir aile olduğumuzu söylüyorlar. Dolayısıyla okulu da ev olarak görmemizi istiyorlar. Ama ‘odalar arasında’ geçişin yasak olduğu bir ev düşünemiyorum” diyen HAYEF Türkçe Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi Erdoğan Demir, fakültelerinde yemekhane olmadığı için sadece öğle saatlerinde Edebiyat Fakültesi’ne girebildiklerini ancak, okulda eylem olduğu zamanlarda bu hakkın da kaldırıldığına işaret etti. Bu yılın başında 2 hafta boyunca hiçbir yemekhaneye alınmadıklarını hatırlatan Demir, okulda yemeğin 1 lira olduğunu, dışarıda yemek yemeye ise bütçelerinin yetmediğini ifade etti.
Yasak kaldırılmalı
İܒdeki fakültelerde kitap satan Yusuf Kurt, fakülteler arası geçiş yasağının ve özel güvenliğin kaldırılması gerektiğini belirtirken; Gazetecilik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Perihan Dinler, turistlerin elini kolunu sallayarak girebildiği fakültelere öğrencilerin alınmamasına anlam veremediğini söyledi. İletişim Fakültesi öğrencisi Serpil Kaplan da, uygulamanın antidemokratik olduğunu dile getirdi.
İletişim Fakültesi öğrencisi Halil İbrahim Sutuluğu, özgürlüklerin en yoğun yaşandığı alanlardan biri olması gereken üniversitelerdeki yasakların bilimin ruhuna aykırı olduğunu anlatarak, geçiş yasağı nedeniyle fakültelerdeki sosyal etkinliklere katılamamaktan şikayetçi oldu.
İlk kez duyduk

Sokrates-Erasmus programı çerçevesinde eğitimlerine Almanya’da devam eden Meksika, Fransa, Bangladeş ve Perulu öğrenciler, rehberleri eşliğinde İÜ Merkez Kampüsü’nü gezerken, fakülteler arası geçiş yasağı ile ilgili sorumuz karşısında şaşkınlıktan yorum yapmakta güçlük çektiler. Öğrenciler kendi ülkelerinde üniversiteler ya da kampüsler arasında geçiş yasağı gibi bir uygulamanın olmadığını ve ilk kez böyle bir yasakla karşılaştıklarını söylediler.
(İstanbul/EVRENSEL)
Ceren Saran/Şahin Doğan
ÖNCEKİ HABER

Hukuksuzluk devam ediyor

SONRAKİ HABER

Genelkurmay’ın ‘güvenli bölge’ uygulamasına Hakkari’den tepki:
Peki biz güvende miyiz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...