09 Haziran 2007 00:00

Hukuksuzluk devam ediyor

ODTÜ öğrenci temsilcisi iken 1977 yılında jandarmanın açtığı ateş sonucu sırtından vurularak katledilen Ertuğrul Karakaya’nın ölümünden sonra yaşanan hukuksuzluklar, ailesine açılan davada da sürüyor.

Paylaş

ODTÜ öğrenci temsilcisi iken 1977 yılında jandarmanın açtığı ateş sonucu sırtından vurularak katledilen Ertuğrul Karakaya’nın ölümünden sonra yaşanan hukuksuzluklar, ailesine açılan davada da sürüyor. Ertuğrul Karakaya’nın mezarı başında yaptıkları anma nedeniyle anne Ayşe Karakaya ile çeşitli parti yöneticisi ve kurum temsilci 20 kişi hakkında “suçu ve suçluyu övdükleri” iddiasıyla açılan davanın gerekçesinin, CMK’ya aykırı olduğu ortaya çıktı.
Ertuğrul Karakaya’nın annesi ve mücadele arkadaşları hakkında açılan davanın ikinci duruşması dün Salihli Adliyesi’nde görüldü.
Duruşmada, davanın açılmasına dayanak teşkil eden tutanakları hazırlayan iki polis memurunun güvenlik gerekçesiyle gizlice dinlendiği tespit edildi. Sanık avukatları bu uygulamanın CMK’nın 58. maddesine aykırılık teşkil ettiğini belirterek, reddi hakim talebinde bulundu ancak bu talepleri kabul edildi.
Duruşmada ayrıca, Karakaya’nın öldürülmesine ilişkin olarak 1979 yılında yapılan yargılama ile ilgili Hacettepe Üniversitesi ve Ankara’daki mahkemeden istenilen belgelerin çoğunun imzasız ve onaysız olduğu, fotokopilerin okunamadığı görüldü.
Polisler tekrar dinlenmeli
Davanın hukuka uygun biçimde yürütülebilmesi için belgelerin asıllarının getirilmesi ve tanık polis memurlarının tekrar sanık avukatlarının huzurunda dinlenmesi talep edildi.
Sanık avukatlarından Ömer Kavili de, 1979’da görülen davanın kararında Karakaya’nın isminin geçmediğini belirterek, “Davanın tarafları bir araya getirilmemiş, ailesine haber verilmemiş, dava alelacele yapılmış. O davadan buraya gönderilen belgelerden adli tıp raporu eksik. Delilleri toplayamayan savcılık bunları toplama işini mahkemeye yıkmıştır” dedi.
Söz hakkı isteyen sanık avukatlarının tek tek usule dair görüşlerini alan hakim, reddi hakim talebini kabul ederek davayı 14 Eylül 2007’ye erteledi.
Duruşmayı, çeşitli sendika, kurum ve siyasi parti temsilcileri de izledi.
‘Aynı suçu işliyoruz’

Duruşma sonrasında Ertuğrul Karakaya’nın ölüm yıldönümü olması nedeniyle mezarının bulunduğu Salihli Mezarlığı’na bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş boyunca sık sık, “Ertuğrul yoldaş ölümsüzdür”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür” ve “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı.
Karakaya’nın mezarı başında yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Ankara 78’liler Derneği üyesi Hüseyin Esentürk “Sana Ankara’nın selamını getirdim, sen Denizlere, Mahirlere karıştın. ODTܒdeki devrim yazısı hâlâ duruyor, silemediler, seni çok özlüyoruz” dedi.
Karakaya’nın ODTܒden arkadaşları adına konuşan Hüsnü Solmaz ise ODTܒlülerin her yıl Karakaya’yı andıklarını ve mücadelelerinde yaşattıklarını söyleyerek, anmanın suç olarak kabul edilmesine tepki gösterdi.
Ankara 78’liler Derneği üyeleri, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Mahir Çayan’ın mezarlarından getirdikleri toprağı Ertuğrul Karakaya’nın mezarının üzerine serptiler.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Taşköprü ilçesi yaralarını sarıyor

SONRAKİ HABER

Yassah hemşerim geçemezsin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa