10 Haziran 2007 00:00

Mevsimlik göç başladı

Şırnak’ın Silopi ilçesinde bölgenin diğer illerinde olduğu gibi mevsimlik işçilerin Batıya göçü başladı. Habur Sınır Kapısı’nın bölgeye artık bir fayda sağlamadığına dikkat çeken mevsimlik işçiler, yetkililerden ve işverenlerden bölgeye yatırım yapma çağrısında bulundu

Paylaş

Şırnak’ın Silopi ilçesinde bölgenin diğer illerinde olduğu gibi mevsimlik işçilerin Batıya göçü başladı. Habur Sınır Kapısı’nın bölgeye artık bir fayda sağlamadığına dikkat çeken mevsimlik işçiler, yetkililerden ve işverenlerden bölgeye yatırım yapma çağrısında bulundu.
Habur Sınır Kapısı 2001 yılında fiber depoyla motorin taşıyan kamyonların geçişini yasaklamasının ardında işsiz kalan Silopililer, çareyi Batı illerine giderek mevsimlik işçi olmakta gördü. Çukurova ve Ege bölgelerine giden Silopililer, geçimlerini bu şekilde sağlamaya çalışacak. Günlük 15 YTL’ye çalışacak olan mevsimlik işçiler, yol parasını dahi borç almak zorunda kalıyor.
730 YTL ile bir yıl boyunca geçimlerini sağlayacaklar
Silopi’de iş imkanı olmadığı için ailesiyle birlikte Manisa’ya gitmek zorunda kaldıklarını söyleyen Abdurrahman Yanalak adlı mevsimlik işçi, “Manisa’da 3 ay çalışıp geri döneceğiz. Gitmek için yol paramızı dahi borç aldık. 20 kişi gidiyoruz ve kişi başına 60 YTL veriyoruz” dedi. Tarlalarda çalışacaklarını ifade eden Yanalak, 15 YTL gibi bir ücret alacaklarını ve bunun günde ortalama 5 YTL’sinin yemeğe gideceğine dikkat çekti.
Yanalak şu bilgileri verdi: “Geriye kalan 10 YTL. Yol masraflarını çıkardıktan sonra fazla bir şey kalmıyor. 3 ay fiilen çalışan bir kişi 1350 YTL kazanır. Bunun 500 YTL’si yemek masrafına 120 YTL’si ise yol masrafına gidiyor. Geride kişi başı 730 YTL kalacak. Bununla bir yıl boyunca geçimimizi sağlayacağız.”
‘Bölgede iş imkanı yok’
Bu yıl Silopi’de bine yakın kişinin şehir dışına çalışmaya gittiğini ifade eden Yanalak, “Burada fabrika olsaydı, ne işimiz vardı Manisa’da. Ülkenin bir diğer ucu. Halkımızı yoksulluğa mahkum etmeye çalışıyorlar” diye konuştu.
M. Ali Yıldırım adlı vatandaş ise, tek geçim kaynaklarının Habur Sınır Kapısı olduğunu belirterek, “Kapının işlevli hale getirilmemesinden dolayı işsizler çoğaldı. Mahallede küçük bir dükkan işletiyorum. Satışların olmamasından dolayı ailemin geçimini sağlayamıyorum. Geçimimizi sağlamak için çocuklarımı Manisa’ya gönderiyorum” dedi. (Şırnak/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Emekçi hesabı sandıkta soracak

SONRAKİ HABER

Taşeron işçisinin buzdolabı boş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...