10 Haziran 2007 00:00

Irak Türkiye’ye nota verdi

Irak yönetimi Kuzey Irak’a top ateşi yapıldığı gerekçesiyle Türk Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, nota verdi. Son günlerde Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde askeri operasyonlar yürüttüğüne dair iddialar, böylece ilk kez Irak tarfından da doğrulanmış oldu

Paylaş

Irak yönetimi Kuzey Irak’a top ateşi yapıldığı gerekçesiyle Türk Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak, nota verdi. Son günlerde Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde askeri operasyonlar yürüttüğüne dair iddialar, böylece ilk kez Irak tarfından da doğrulanmış oldu.
AP ve Reuters duyurdu
Reuters ve Associated Press (AP) haber ajansları, Türkiye’nin Bağdat’taki en üst düzey diplomatının, Irak Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığını duyurdu. Ajansların haberine göre, Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ahmet Yazal'ı çağırarak, nota verdi. Nota’da, çarşamba ve perşembe günleri Erbil ile Dohuk arasındaki bir bölgede üç saatten fazla süren top ateşinin, büyük zarara ve halkta korkuya yol açtığı vurgulandı. Türkiye'den buna derhal son vermesi istendi.
‘Derhal durdurulsun’
Bombardımanın derhal durdurulmasını isteyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed el Hacı Mahmud, bu tür hareketlerin iki ulus arasındaki güveni sarsarak dostluğu olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği, gelişmelerle ilgili yorum yapmadı. AA’nın haberine göre ise “diplomatik kaynaklar” bunun bir “protesto notası” olmadığını ve birlikte hareket etmeye yönelik olduğunu savundu.
Geçtiğimiz perşembe gecesi Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 45 dakika boyunca top sesleri duyulmuş, bölgedeki askeri kaynaklar bunun tatbikat olduğunu bildirmişti. Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin kaynakları da Türkiye ve İran topçu birliklerinin Federal Kürdistan sınırındaki köyleri bombaladığını ve üç köyün yakıldığını duyurmuştu. Can kaybının olmadığı bombardımanlarda bazı köylerin yandığı ve köylülerin de ovalık alanlara doğru göç etmeye başladığı ileri sürüldü.
Irak’ı görüştüler
Öte yandan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’un, Irak konusundaki gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldiği öğrenildi. Önceki gün öğleden sonra Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan görüşmeye Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol’ın da katıldığı belirtildi. Toplantının Irak odaklı olduğu ve Kerkük konusu, Irak’ın geleceği gibi Irak’la ilgili tüm konuların görüşmede masaya yatırıldığı bildirildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Askerin sözünü dinlediler

SONRAKİ HABER

Oy pusulaları alta doğru genişletilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa