10 Haziran 2007 00:00

Bağımsız adaylar konuşuyor - 3

Gaziantep Bağımsız Milletvekili Adayı Vakkas Dalkılıç, işçi ve emekçilerin, ezilenlerin sesini Meclis’e taşıyacaklarını söyledi

Paylaş

22 Temmuz’da yapılacak genel seçimlerde ‘Bin Umut’ Gaziantep Bağımsız Milletvekili Adayı Vakkas Dalkılıç, halkın laik-antilaik ikileminde kutuplaştırılmaya çalışıldığı bir dönemde ezilen, sömürülen ve ötekileştirilmeye çalışılanların sesi olmak için bir demokrasi cephesi oluşturulduğunu söyledi. Milletvekili adayı olarak sadece Meclis’te değil mücadelenin sürdüğü tüm alanlarda halkla omuz omuza olacaklarını belirten Dalkılıç “Her gün çatışmalarda onlarca gencimizin öldüğü bir dönemde kendi iç barışını sağlamış, ekonomik kalkınma yoluna girmiş; eşitliğin, özgürlüğün ve sosyal adaletin egemen olduğu demokratik bir Türkiye yaratma mücadelesini yürüteceğiz” dedi. Aynı zamanda emekli bir işçi ve eski sendikacı olan Dalkılıç, bölgenin en büyük sanayi merkezi olan Gaziantep’te ağır çalışma ve sömürü koşullarında çalıştırılan işçi ve emekçilerin de sesi olacaklarına işaret ederek bu konuda “Geçmişimiz geleceğimizin aynısıdır” diyor. Bin Umut Gaziantep Bağımsız Milletvekili Adayı Vakkas Dalkılıç’la ülkede yaşanan gelişmeleri, seçim sürecini ve adaylığını konuştuk.

Türkiye’de, Bin Umut Gaziantep bağımsız milletvekili adayısınız. Öncelikle neden Bin Umut ve neden aday oldunuz?

Dünyada, yaşadığımız bölgede özellikle de ülkemizde yaşanan son siyasal gelişmeler bizleri bir arayışa doğru götürdü. Ülkemizde başta hükümet partisi AKP olmak üzere diğer yanda CHP ve onun başını çektiği güçler, Türkiye toplumunu laik-antilaik ikilemiyle bir kutuplaştırmaya, kamplaştırmaya, çatışmalı ve düşmanlaştırıcı kaotik bir ortama sürükleme çabasındalar. Bundan kaygı duyan ülkemizdeki emek ve demokrasi güçleri, halktan yana aydınlar olarak halklarımıza kaybettiren bu iki anlayışa karşı üçüncü bir alan oluşturma zorunluluğumuz ortaya çıktı.
12 Eylül darbesi ile bir yanda emek ve demokrasi dinamikleri susturulurken, bir yandan da uluslararası finans çevrelerinin istekleri 24 Ocak ekonomik programıyla hayata geçirildi. 12 Eylül darbesi ile sendikalar kapatıldı. Darbe ile birlikte bu ülkenin aydınları, toplumun ileri kesimleri ve demokrasi mücadelesi veren tüm güçlerin üstünden buldozerle geçildi. Ve 12 Eylül ile bu güçler susturulurken darbecilerin çabasıyla bugünkü ulusal çevrelerin yakındığı, şikayet ettiği, karşısında mücadeleye çağırdıkları siyasal islamın da temelleri atıldı. Kısacası laik-antilaik kutuplaşması yaratan güçlerin demokrasi ve demokratik Türkiye iddiaları olmamakla birlikte dertleri; birbirlerine karşı sürdürdükleri iktidar savaşı ve var olan mevcut statükoyu koruma arayışıdır.
Bu gelişmelerden yola çıkarak halkı kendi iktidarlarını korumak amacıyla kamplara ayırmaya çalışanlara karşı başta DTP, EMEP, SDP, ÖDP, sendikalar, bağımsız aydın ve sanatçılar olmak üzere ülkemizde geniş halk yığınlarını temsil edecek demokrasi cephesi oluşturuldu. Bizler antidemokratik olan yüzde 10 seçim barajını işlevsiz kılmak amacıyla bağımsız aday olduk. Bu ülkede ezilenlerin, sömürülenlerin kısacası ötekileştirilen tüm toplum kesimlerini bir araya getirme, bunların sesi soluğu olma, bu sesi parlamentoya taşıma umuduyla yola çıktık. Halka yabancı klasik siyaset tarzına, asker-sivil bürokrasi mantığına ve ülkedeki sermaye güçlerine karşı halkın taleplerini savunmak, umudu kırılmak istenen bu geniş halk kesimlerinin umudunu büyütme azmi ve kararlılığı için halkın adaylarıyız.

Siz emekli bir işçi, eski bir sendikacısınız aynı zamanda. Gaziantep bölgenin işçi potansiyeli en yoğun olan kenti. İşçi ve emekçilere yönelik nasıl bir çalışma yürüteceksiniz?

Gaziantep sanayi ve ticaretiyle bölgenin en önemli merkezlerinden olan kentimiz. Diğer taraftan işçi sınıfının yoğun olduğu emek ve sermaye çelişkisinin en üst boyutlarda seyrettiği bir kent. Bin Umut bağımsız milletvekili adayı olarak sermeye tarafından ağır çalışma ve sömürü koşullarında çalıştırılan, hakları verilmeden kapı dışarı edilen işçilerin, yoksulların, kepenk kapatmak zorunda bırakılan küçük esnafın yani ezilen, yoksullaştırılan, tüm sosyal sınıf ve tabakaların temsilcisi olacağız. Bu susturulmuş, horlanmış sistem dışına itilmeye çalışan bu kesimlerin Meclis’te sesi olacağımıza söz veriyoruz. Çalışma ve iş yaşamında işverenler lehine ve antidemokratik olan uygulamaların kaldırılması için mücadele edeceğiz. Klasik bir deyim var ‘Geçmişimiz geleceğimizin aynasıdır’ diye. Gaziantep aynı zamanda Türklerin, Kürtlerin, Arapların, değişik inanç gruplarının bir arada yaşadığı kozmopolit bir kent. Biz, Antep’in fotoğrafını göz önüne alarak tüm bu toplumsal kesimlerin sorunlarına ve taleplerine cevap olacak bir çalışma içerisinde olacağız.

Nasıl bir Türkiye istiyorsunuz? Milletvekili seçildiğiniz takdirde Meclis’te hangi temel sorunları dile getireceksiniz?

Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmaları sonucunda bir seçim süreci yaşarken, son dönemlerde bölgede başlayan operasyonlar ile karşılıklı can kayıpları devam ediyor. Her gün onlarca gencimiz hayatını kaybediyor. Bu yaşanan çatışmalı süreç ülkenin ekonomik ve sosyal dokusunu tahrip etmeye devam ediyor.
Ortaya çıkış gerekçelerimizden en önemlisi bu çatışmalı sürecin sona erdirilmesidir. Bu ülkede barış kültürünün oluşturulması için tüm kesimlerle görüşeceğiz ve bu çatışmalı sürece müdahale etme gibi bir görevle karşı karşıya olacağımızı biliyoruz. Kendi iç barışını sağlamış, ekonomik kalkınma yoluna girmiş, eşitliğin, özgürlüğün ve sosyal adaletin egemen olduğu demokratik bir Türkiye yaratma mücadelesini Meclis zemininde de sürdüreceğiz. Tabii bu çalışmalarımız sadece Meclis zeminiyle sınırlı kalmayacak, mücadelenin tüm alanlarında halkımızla omuz omuza olacağız.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Antep’te Bin Umut bağımsız milletvekili adayı olarak çıkışımızdan bugüne geçen kısa zamanda başta sol sosyalist partiler olmak üzere demokratik ve sivil toplum örgütleri ve toplumun değişik kesimleri tarafından adaylığımıza yönelik bir kabullenme ve destek noktasında ciddi gelişmeler yaşandı. Önümüzdeki günlerde bir programlamaya tabi tutarak halkımızla seçim sürecini, çalışmalarımızı birlikte götüreceğimize inanıyorum. Herkesi bu tarihi dönemeçte Bin Umut adaylarına güç ve destek vermeye çağırıyorum. Halkımız onuruna ve geleceğine sahip çıkacaktır. (Gaziantep/EVRENSEL)
Vakkas Dalkılıç kimdir?
1977’de Gaziantep Belediyesi’nde işçi olarak çalışmaya başlayan Dalkılıç, 1980 öncesi DİSK Genel-İş Sendikası bölge ve şube sekreterliği görevinde bulundu. 1984-85 yıllarında Bağımsız Enerji-İş Sendikası şube başkanlığı yaptı. Bu sendikanın kapatılmasıyla Tes-İş Sendikası il ve bölge temsilciliğini sürdürdü. 1990-92 yılları arasında İHD şube yöneticiliği yapan Dalkılıç, 1992’den sonra HEP, DEP, HADEP, DEHAP il başkanlığı ve yöneticiliğinde bulundu. Son olarak Dalkılıç, DTP Gaziantep İl Başkanlığı görevinden istifa ederek Bin Umut Gaziantep bağımsız milletvekili adayı oldu. Dalkılıç 1952 Adıyaman Besni doğumlu.
YARIN: Konya Bağımsız Milletvekili Adayı Ayhan Bilgen
Vural Nasuhbeyoğlu
ÖNCEKİ HABER

Ortadoğu halklarının mücadele konferansı başladı

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...