11 Haziran 2007 00:00

Fransa’da ilk tur oylama yapıldı

Fransa’da genel seçimlerin ilk turunda, oy verme işlemi dün sabah erken saatlerde başladı ve bazı bölgelerde 20.00’ye kadar sürdü.

Paylaş

Fransa’da genel seçimlerin ilk turunda, oy verme işlemi dün sabah erken saatlerde başladı ve bazı bölgelerde 20.00’ye kadar sürdü.
İlk turda, seçim bölgelerinde oyların yüzde 50’sinden fazlasını alan adaylar, doğrudan meclise seçilecek. İlk turda milletvekili seçilemezse yüzde 12.5’ten fazla oy alan adaylar, ikinci turda tekrar yarışacak. İlk tura, 80 civarında parti ve siyasi birlik katılıyor.
Seçimlere katılım oranının, cumhurbaşkanı seçimlerinden daha düşük olması bekleniyor.
Sarkozy’nin eli güçlenecek
Seçimlerde, kamuoyu yoklamalarında öngörüldüğü gibi iktidardaki “Halk Hareketi Birliği”nin (UMP) açık farkla yarışı önde bitirmesi halinde Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ülke yönetimindeki gücü pekişmiş olacak.
Araştırma kuruluşu Sofres’in anketi, ikinci turu 17 Haziran Pazar günü yapılacak seçimlerin ardından UMP’nin, 577 sandalyeli meclise 390 ile 430 arasında milletvekili göndereceğini ortaya koydu. Ankete göre, muhalefetteki Sosyalist Parti’nin 115 ile 155 arasında sandalyeye sahip olması bekleniyor.
UMP’nin seçimlerde mecliste ezici çoğunlukta sandalye sayısına ulaşacağını gösteren anketlere göre ayrıca, ikinci tur sonunda UMP 420 ile 460, Sosyalist Parti ise 80 ile 120 civarında milletvekili çıkartacak.
Fransa meclisinde on üçüncü yasama dönemi, 26 Haziran’da törenle başlayacak. (DIŞ HABERLER)
Belçika da sandık başına gitti

Fransa gibi Belçika halkı da dün sandık başına gitti. Genel seçimde, Federal Meclis’e girecek 150, Senato’ya girecek 40 temsilci belirlenecek. 30’a yakın Türkiyeli de adaylar arasında.
Son anketler de iktidarın büyük ortağı Başbakan Guy Verhofstadt’ın partisi “Liberal Demokratlar”ın oy kaybına uğrayacağını, muhalefetteki “Hıristiyan Demokratlar”ın ise tırmanışa geçtiğini gösteriyor. Bu da 8 yıldır iktidarda olan Liberal-Sosyalist koalisyon hükümetinin bu kez zorlanacağı şeklinde yorumlanıyor. Aşırı sağcı partilerin nasıl bir performans göstereceği de merak konusu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Gazze’de çatışmalar alevlendi

SONRAKİ HABER

Bush’a gölge takibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa