11 Haziran 2007 00:00

İran: Olası saldırıya karşılığımız sert olur

Nükleer faaliyetleri nedeniyle Batı baskısı altında olan İran’dan hafta sonunda çok sert açıklamalar geldi.

Paylaş

Nükleer faaliyetleri nedeniyle Batı baskısı altında olan İran’dan hafta sonunda çok sert açıklamalar geldi.
ABD’nin saldırması halinde, kendilerinin de “bölgedeki ve dünyanın diğer yerlerindeki Amerikan hedeflerine saldırıda bulunacakları” tehdidinde bulunan İran, uranyum zengileştirme faaliyetlerini durdurmayacağı açıklamasını da yineledi. Geçen haftalarda, ABD ile Irak konusunda masaya oturan İran, ABD ile yeniden görüşüp görüşmeyeceğinin kesinleşmediğini de açıkladı. Tahran’da G-8 Zirvesi’ne de sert tepki vardı.
Petrol fiyatları uyarısı
İran İçişleri Bakanlığı güvenlikten sorumlu bakan yardımcısı olan eski Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Bekir Zulkadir, “İran’a karşı bir Amerikan saldırısı durumunda, dünyanın çeşitli yerlerindeki ve bölgemizdeki Amerikan hedefleri tehlike altında olacaktır” dedi. Bölge güvenliğinde çıkarılacak küçük bir düzensizliğin bile, petrol fiyatlarının 250 dolara çıkmasına yol açacağını belirten Zulkadir, İran’a karşı “şeytani bir eylemin” başlatılmasının ABD’nin elinde olacağını, ancak bunun devamıyla bitirilmesinin bu ülkenin elinde olmayacağını da kaydetti.
G-8’e tepki
Diğer yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Hüseyni ise uranyum zenginleştirmeyi durdurmayı da kesinlikle düşünmediklerini söyledi.
Hüseyni, Almanya’nın Heiligendamm kentinde düzenlenen G-8 Zirvesi’nde İran’a ilişkin alınan kararlara değinirken de kendilerinden uranyum zenginleştirmeyi askıya almalarının istendiğini anımsatarak “İran’ın gerçeklerini göz önünde bulundurmadan böyle bir karar almışlar. Bütün faaliyetlerimiz barışçıl. Askıya almayı kabul etmiyoruz” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, zirveden sonra İran yönetiminin uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermemesi durumunda, İran’a karşı daha fazla yaptırım kararı alınabileceğini söylemişti.
Hüseyni, BM Güvenlik Konseyi’nden ülkesine karşı üçüncü bir yaptırım kararı alınmasına ilişkin çalışmaların da “kanun ve mantık temelinden yoksun” olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Hani özelleştirme vatana ihanetti?’

SONRAKİ HABER

İşgal protestoları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...