11 Haziran 2007 00:00

CHP sınır ötesi için Meclis’i zorluyor

Bölgede yaşanan çatışmaların yeniden tırmanması, hemen her gün operasyonlar ve ölüm haberlerinin gelmesi, tatile giren Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin olağanüstü toplanmasını gündeme getirdi.

Paylaş

Bölgede yaşanan çatışmaların yeniden tırmanması, hemen her gün operasyonlar ve ölüm haberlerinin gelmesi, tatile giren Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin olağanüstü toplanmasını gündeme getirdi. CHP, Meclis’in ‘terör’ gündemiyle olağanüstü toplantısını değerlendirmeye alırken, çağırıp çağırmayacağını MYK toplantısında karara bağlayacak. AKP ise muhalefetten gelebilecek olası öneriye Meclis’teki küskün milletvekilleri nedeniyle temkinli yaklaşıyor. ANAP’tan ise “Seçimler ertelensin, Meclis derhal toplanarak teröre karşı acil çözüm önerilerini görüşsün” teklifi geldi.
CHP karar verecek
CHP, Meclis’in terör gündemiyle olağanüstü toplanmasını değerlendirmeye aldı. CHP içerisinde bu konudaki görüş, Genelkurmay’ın ‘Terör olaylarına karşı Türk milletinin karşı koyma refleksini göstermesi’ni destekleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen tarafından dile getirildi. Baykal’ın da sıcak baktığı belirtiliyor.
Öymen, Meclis’in olağanüstü toplantısına ilişkin kararı, bu hafta içinde yapacakları MYK toplantısında karara bağlayacaklarını bildirdi. CHP olarak hükümete daha önce de bu yönde çağrıda bulunduklarını, ancak reddedildiğini ifade eden Öymen, “Meclis’i devre dışı bıraktılar, Kuzey Irak’a asker için yetki istemediler” dedi. AKP’nin, Meclis’in olağanüstü toplanması konusunda “küskün milletvekilleri” endişesi taşıdığına yönelik iddialar konusunda ise Öymen, “AKP’nin tek korkusu var; ABD. Tek endişesi; ABD ne der? Başından itibaren de terör konusunu dış baskılara göre yürütüyorlar. Sınırı yönetmek için başka yerlerden icazet alıyorlar. Son günlerde terör arttı, değerli insanlarımızı, askerlerimizi kaybediyoruz. Bu hükümetin cesaretsiz politikalarından kaynaklanıyor. Bu kan mutlaka durdurulmalı. Ancak bu baskılarla; icazet alarak dış baskılarla yapılamaz. Terör, partiler üstü bir konudur; iç politika malzemesi yapılmamalıdır” diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Mustafa Özyürek ise CHP olarak bütün seçenekleri değerlendirdiklerini belirterek “Meclis’te genel görüşmede, önce gündeme alınıp alınmaması tartışılıyor. Sonra da gündeme alınmıyor. Her gün söylediğimiz cümleleri bir de Meclis’te söylemiş oluyoruz. Ancak hükümet, Kuzey Irak’a harekat için bir yetki isterse, bu konuda bir tezkere hazırlayıp Meclis’e getirirse, o zaman TBMM toplanmalı. Öbür türlüsü sadece iç dökme toplantısı olur. İç dökme toplantısına dönüşecekse de bunun pratik faydası yoktur” diye konuştu.
AKP adım bekliyor
Meclis’in olağanüstü toplanmasına hükümet temkinli yaklaşıyor. Hükümetin, Meclis’in toplanması konusundaki en büyük endişesini “küskün milletvekillerinin harekete geçebileceği, terörün dışında başka konuların da gündeme gelebileceği” oluştururken, AKP Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, “İhtiyaç duyulursa Meclis toplanır, biz buna itiraz etmeyiz. Gerekli değerlendirmeleri, gerekli yetkili kurullarımızda yaparız. Öncelikli görülürse de Meclis’in toplanmasını sağlarız. Ancak güvenlik güçlerimiz var, Anayasal kurumlarımız var. Gereken önlemler alınıyor. Ancak yine de olağanüstü toplantı gerekirse 24 saatte Meclis’i toplarız ve Meclis üzerine düşeni yapar” diye konuştu.
ANAP: Seçim iptal edilsin
ANAP Genel Sekreteri Muharrem Doğan ise Meclis’in terör gündemiyle toplanması konusunda geç bile kalındığını ifade ederek “Hükümet ve diğer siyasi partiler liste derdinde. Şırnak’ta miting yapıldı, hemen ertesinde üç önemli canımızı daha teröre kurban verdik. Bu konuda yapılması gereken, seçimlerin bir an evvel iptal edilmesi, hükümetin siyasi partilerle bir araya gelmesi ve ciddi önlemler alınması” dedi.
Hükümetin seçime endekslendiğini ve açılıştan açılışa koştuğunu kaydeden Doğan, “Terör nedeniyle seçim güvenliği de sağlanamayacak. Milletvekili adayları bölgede hangi şartlarda köylere gidecek, seçmenle görüşebilecek? Bu bile çok riskli. Onun için 4 Kasım’a 5 ay var, hükümet önce seçimi kasıma ertelemeli, sonra da siyasi partilerle bir araya gelerek ‘seferberlik’ ilan etmeli. Meclis derhal toplanmalı ve ne gerekiyorsa yapılmalı. Siyasiler seçim meydanlarında nutuk atıyor, asker ülkeyi korumak için ölüyor. Bu kadar şehit cenazesinin olduğu bir dönemde seçim yapılmamalı. Her şeyi askere bırakmak büyük yanlış, biz de siyasiler olarak üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Bağımsız adaylar coşkuyla karşılandı

SONRAKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...