11 Haziran 2007 00:00

78’liler Veysel Güney’in cenazesi nin peşinde

78’liler Federasyonu Sekreteryası, idam edilişinin 25’inci yıldönümünde Veysel Güney’i hasretle anarken, Güney’in mezarının bulunması için inatla çalışmalarını sürdürüyorlar.

Paylaş

78’liler Federasyonu Sekreteryası, idam edilişinin 25’inci yıldönümünde Veysel Güney’i hasretle anarken, Güney’in mezarının bulunması için inatla çalışmalarını sürdürüyorlar. 10 Haziran 1982’de idam edilişinin 25’inci yıldönümü nedeniyle üzerinde Güney’in fotoğrafının ve 78’lilerin ortaya çıkardığı son mektubundaki son sözleri “Sevgiler Veysel Güney” yazısının bulunduğu bir pankart arkasında Yüksel Caddesi’ne yürüdüler. 78’liler, Güney’in mezarının bulunması için inatla çalışacaklarını vurguladılar.
Mersin 78’liler Derneği Başkanı Ethem Dinçer, “Kaybetmelere alışıktır bu ülke. Gözaltında, işkencede ya da başka bir yerde biliyoruz, kaybedersiniz! Ama kendi yasalarınıza göre idam ettiğiniz bir insanın cenazesini kaybetmenizi anlayamıyoruz” dedi. Dinçer, Güney’in 28 Aralık 1980’de, Antep’te Ali İhsan Özer ve Teğmen Şahin Akkaya’nın öldüğü bir çatışmada yaralı olarak yakalandığını hatırlatarak, ancak Güney’in mahkemede de hapishanede de idama giderken de teğmeni vurmadığını yinelediğini anımsattı. 25 yıl sonra elde ettikleri mahkeme dosyası ve çatışmanın geçtiği evde yapılan incelemeler sonucu, Güney’in teğmene ilişkin söylediklerinin doğru olduğunu gördüklerini belirten Dinçer, bu çalışmalar sonucunda Güney’e ait olduğunu düşündükleri mezar, yargılandığı davanın dosyası ve idam edilirken yazdığı ve ailesine verilmeyen mektubun bulunduğunu bildirdi.
Dinçer, mezar yeri tespitinin, dönemin tanıkları ve mezarlık görevlilerince doğrulanmasına karşın DNA testinin olumsuz çıktığını dile getirerek, kemik örneklerinin şehirden şehre dolaştırılması, olumsuz raporun Antep’e döndüğü gün Antep-Maraş yol ayrımında adli tıp mühürlü bir başka iskelet bulunmasının, DNA testlerine ilişkin kaygılarını artırdığını söyledi. Bu nedenle bağımsız bir sağlık kuruluşunda yeniden test yaptıracaklarını ifade eden Dinçer, ele geçirdikleri mahkeme tutanaklarının ise hukuk trajedileri içerdiğinin altını çizdi. Dinçer, bu tutanaklara göre 9 gün arayla iki duruşmada mahkemenin bitirildiğini, avukatların isteklerine cevap verilmediğini, çatışmanın yaşandığı evin gezilmeden bilirkişi raporlarının tutulduğunu anlattı.
Savcı da emin değil
78’lilerin, Meclis İnsan Hakları Komisyonu eliyle ele geçirdikleri belgeler arasındaki ölüm listesinde, 78’lilerin Veysel Güney olduğunu tahmin ettikleri bir kişi bulunuyor. 105341 numaralı “hüviyeti meçhul” kişi hakkında belgede, mahallesi “orduevi”, ölüm nedeni “asılma” ve doğum tarihi “büyük” şeklinde açıklanıyor. Başka bir belgede ise Güney’in “siyasi amaçla adam öldürmek” suçlamasıyla yargılanmasının sonuçlanması üzerine cezasının infazı için Antep Garnizon Askeri Cezaevi’nden nakledildiği bilgisi veriliyor. Ayrıca komisyonun başvurusu üzerine, Antep Cumhuriyet Başsavcısı Kazım Arapoğlu, “Her ne kadar yapılan DNA testi sonucunda düzenlenen raporda Adli Tıp Kurumu, idam edilen Veysel Güney ile annesi Zeynep Güney ve babası Ali Güney arasında kan bağı kuramamışsa da 1981 yılı içinde ilimizde bir idam olayının gerçekleştirildiği ve maktulün cenazesinin de ilişik mezarlık kayıt defterinden anlaşılacağı üzere 9.6.1981 tarihinde 105341 numaralı mezara gömüldüğü anlaşılmıştır” şeklinde cevap veriyor. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hayatlarının ilk ciddi sınavına katıldılar

SONRAKİ HABER

‘Önce doğa önce insan’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...