11 Haziran 2007 00:00

Hayatlarının ilk ciddi sınavına katıldılar

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS), dün 141 merkezde gerçekleştirildi. Yüz binlerce öğrencinin girdiği sınav için öğrenciler içeride ter dökerken aileleri de dışarıda en az onlar kadar ter döktü.

Paylaş

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS), dün 141 merkezde gerçekleştirildi. Yüz binlerce öğrencinin girdiği sınav için öğrenciler içeride ter dökerken aileleri de dışarıda en az onlar kadar ter döktü. Öğrenciler soruları çözmekle uğraşırken aileleri de dışarıda çocuklarının başarıları için dua ettiler. Saat 10.00’da başlayan sınav için öğrenciler ve aileleri sınavdan önce okul önlerine gelirken sınava geç kalanlar da oldukça fazlaydı.
Öğrenciler, verdikleri emeklerin boşa gitmemesi için 120 dakika boyunca soruları en iyi biçimde yanıtlamaya çalışırken aileleri ise çocuklarının, iyi bir gelecek için aşılması gereken ilk engel olan OKS’yi başarı ile tamamlamalarını dilediler. Dışarıda heyecanla bekleyen veliler, çocuklarının geleceklerinin 2 saatte belirlenmesine tepki gösterirken, sınavdan çıkan öğrenciler, matematik ve fen sorularında zorlandıklarını söylediler.
Diğer birçok okulda olduğu gibi Ahmet Buhan Lisesi önünde de sınav öncesi ve sonrası veliler ve öğrenciler benzer duyguları yaşadılar. Sınav girişinde heyecanını gizlemeyen Nilgün Atak, “Heyecan var olmaz diye bir şey yok zaten. Dershaneye gittim, iyi bir hazırlık yaptım. Hepsini doğru cevaplayacağım diye bir neden yok, fakat iki saatlik süreyi biraz daha uzatsalar iyi olurdu” dedi. “Kızıma güveniyorum inşallah iyi sonuçlar alırız. Şimdi iki saat bekleyip sonucu göreceğiz” diyen Nevin Atak ise kızından daha heyecanlı olduğunu belirtti.
OKS kalkmalı
Sınava anne ve babası ile gelen Refika İnan, kazanacağını düşündüğünü ama heyecanlı olduğunu söyledi. Sürenin yetersiz olduğu belirten İnan, OKS’nin kalkmasını istediğini ifade etti. Kızının çok heyecanlı olduğunu ve gece uyutana kadar çok büyük zorluk çektiklerini söyleyen Şaban İnan, “Yatıştırmaya çalışıyoruz. Oğlum ve annesi ile sınav süresince onu bekleyeceğiz. Çalışmalarının karşılığını almasını bekliyoruz. Gece hiç uyumadı, uyutana kadar neler çektik” diye konuştu.
Sınav adresini kolay bulabilmek için bir hafta öncesinden okula geldiklerini söyleyen Ercümet İşlek, bir senedir sınav hazırlığı yaptıklarını belirtti. İşlek, “Biz bir haftadır stres ve sıkıntı yaşıyoruz. Çocuk moral bulsun ve strese girmesin diye gezmeye götürdük ve sabah sekizden beri buradayız” dedi.
Kızı ile birlikte oğlunu sınava getirmiş olan Mehmet Ertunç, Çocuğun evde sınava çalıştığını belirterek “Hiç dershaneye gitmedi, evde çalıştı oğlum. Çok heyecanlı değildi” dedi. Daha önce kardeşi gibi kendisinin de OKS’ye girdiğini söyleyen abla Tuğba Ertunç, onu daha iyi anladığını ifade ederek Türkiye’deki sistemin çarpık olduğunu belirtti.
Öğrencilere eşit davranmıyorlar
Gayrettepe’de apartman hizmetlisi olarak çalışan üç aile de çocuklarının aynı okulda sınava giriyor olmasını fırsat bilerek termosları ile okulun çay bahçesinde çaylarını içip çocuklarının sınavdan çıkmalarını beklemeye koyulmuşlardı. Çocuklarının sınava nasıl hazırlandığını ve heyecanlı olup olmadığını sorduğumuz Müzayyen Tokgöz, sorumuzla birlikte gözyaşını tutamadı. Okutabileceği tek oğlu olduğunu söyleyen Müzayyen Tokgöz, “Hayatında gireceği tek sınav, acaba kazanacak mı kazanamayacak mı diye endişeleniyorum. Akşam kendi bildiği duaları okudu. Okumadığım için hayatımda pişmanım ve çocuğumun okumasını istiyorum. Sadece kapıcı çocukları oldukları için çocuklarımızın azarlandıkları oluyor” diye dert yandı. “Annelerin bağrı yanık, gözü yaşlı olur” diyen Selahattin Tokgöz, eşinin gözyaşlarının haklılığını belirterek heyecanlandıklarını ama önemli olanın da sonuç olduğunu söyledi.
Sınavın hem iki saate sığdırıldığına hem de erken yapıldığına dikkat çeken Hasan Yılmaz, bütün bir gelecek bitmiş olacak o an yaşanan bir olayda” dedi.
‘Matematik ve fen zordu’
Ve sınav bitti. Soruları zamanından önce bitirerek erken çıkanlarla; soruların zorluğundan yakınanların yanı sıra gülerek sınavdan çıkanlarla doldu etraf. Kimi ağlamaya hazırdı, kiminin ise yüzünde bir tebessüm vardı.
Sınavdan erken çıkan İlker Çağanyüksel, sınavın genel olarak kolay olduğunu ama matematik ve fen sorularında daha çok zorlandığını belirtti. Kazanabileceğini düşünen Çağanyüksel, dershaneye gitmeyip evde çalıştığını ve Anadolu lisesine girmeyi hedeflediğini belirtti.
Öğretmen lisesine girmek istediğini söyleyen Kadir Kocabıyık, “Bazıları hiç görmediğim konulardı ve biraz zorlandım” dedi.
Sınava girdiğinde ağlamak üzere olan Kübra Yavuz’un yüzünde, sınavdan çıktığında güller açıyordu. Sebebini sorduğumuzda ise “Bu seneki sorular çok kolaydı. Zaman ise tam yetti. Daha ne diyebilirim” dedi. Giderken ise ‘OKS ile ilgili tüm kitapları yırtacağım’ diyerek yoluna devam etti.
“OKS bitti, artık kitapları kardeşime veririm” diyen Kübra Çakmakçı ise tutarsa Anadolu lisesine, tutmazsa düz liseye gideceğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
Sevim Kahraman - Nihat Karadağ
ÖNCEKİ HABER

Hayat ÖSS’ye sığar mı?

SONRAKİ HABER

78’liler Veysel Güney’in cenazesi nin peşinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...