11 Haziran 2007 00:00

Parlamento ile sokağı birleştirmek

Türkiye, olağanüstü şartlarda seçime giriyor. Genelkurmay tarafından 27 Mayıs muhtırasıyla başlanan süreç, cumhuriyet mitingleriyle ülkede bir laik-anti laik kamplaşması yaratırken...

Paylaş

Türkiye, olağanüstü şartlarda seçime giriyor. Genelkurmay tarafından 27 Mayıs muhtırasıyla başlanan süreç, cumhuriyet mitingleriyle ülkede bir laik-anti laik kamplaşması yaratırken ve bu mitingler sırasında Genelkurmay’ın sivil darbesi AKP’yi hizaya getirirken, Ankara Ulus’ta patlayan bomba da K. Irak’a operasyona gitmenin vesilesi yapıldı. Toplum, Genelkurmay’ın düğmeye basmasıyla açıkça yönlendirildi. Bu yönlendirmeyi yapmak için medya açıkça sıraya girdi.
Bütün bu gelişmeler yaşanırken; AKP ve CHP, Cumhurbaşkanlığı, laiklik konusunda birbirleriyle kavga ederken, halkın sorunlarını çözmemek için birleşebilmişlerdir. Terörle Mücadele Yasası’nı Meclis’ten geçirmişler, IMF programına ses çıkarmamışlardır. Ülkedeki temel sorunlardan biri olan Kürt sorunu karşısında şoven bir tutum takınmakta aynı görüştedirler. Bütün burjuva partiler, TÜSİAD’ın karşısına geçip Meclis’te patronlara çalışacaklarını biat etmişlerdir. Burjuva partilerin varlık nedenidir bu.
Peki toplumu iki farklı cepheye bölmek isteyenlere kanacak mıyız? Yoksa iki cepheye karşı üçüncü cepheyi; halkın temel ihtiyaçlarını gözeten, ifade ve basın özgürlüğünü savunan, halkı zapturapt altına alan TMY’ye, Polis Kanunu’na karşı çıkan, Kürt sorununda barış ve kardeşliği savunan, Ortadoğu’da yaşan gelişmelerin sorumlusu ABD’ye ve İsrail’e karşı duran, IMF ve DB’ye karşı halkçı bir program savunan vb. bir cephe açabilecek miyiz?
23 Temmuz’da fabrikalarda, okullarda, semtlerde mücadele örgütleri kurduğumuz, halkın kamplaşmaya karşı birlikte mücadele ettiği bir süreç yaratabiliriz. Mesele, sadece parlamentoya girmek değil parlamento kürsüsünü kullanabilmektir. Parlamentoyu ve sokağı bir halk hareketi için birleştirme becerisini gösterebilmektir. Herkesin bu görevi başarma bilinciyle hareket etmesi dileğiyle! Kolay gelsin…
Sinan Danacı (Maltepe/İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Bağımsız adaylar konuşuyor4

SONRAKİ HABER

Sendikalaşma mücadelesi meyvesini verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...