12 Haziran 2007 00:00

En eski cinayetin sırrı

Uzmanlar, Buz Adam Ötzi'nin, omzuna saplanan bir okun neden olduğu kan kaybından öldüğünden artık eminler. Avusturya Alpleri'ndeki bir buzulda 1991 yılında bulunan yaklaşık 5300 yaşındaki "Buz Adam Ötzi"nin, atar damarının...

Paylaş

Uzmanlar, Buz Adam Ötzi'nin, omzuna saplanan bir okun neden olduğu kan kaybından öldüğünden artık eminler. Avusturya Alpleri'ndeki bir buzulda 1991 yılında bulunan yaklaşık 5300 yaşındaki "Buz Adam Ötzi"nin, atar damarının yırtıldığı testler sonucunda kesinleşti.
İsveç İtalyan takımı, sol omzundan darbe alan Ötzi'nin köprücük kemiğinin altındaki atardamarın yırtıldığını açıkladı. Ötzi'nin bir kavga sonucu yaralandığı düşünülüyor. Ötzi kendisine saldıran kişiden kaçmış, bu nedenle saldıran kişi onu omzundan yaralamış olabilir.
Şimdi bile tehlikeli
1991 yılından bu yana Neolitik dönemden gelen buz adam üzerine araştırmalar sürüyor. Journal of Archaeological Science dergisinde yayınlanan son araştırmalara göre Ötzi'nin ölümü çabuk gerçekleşti.
Zurich Üniversitesi Gıda İnceleme Bölümü'nden Dr. Frank Ruhli, belki de daha önemlisi karnında ağaç poleni bulunan Ötzi'nin, güne Alpler’in ötesinde bir vadide başladığını açıkladı. Daha sonra Ötzi'nin aynı gün içerisinde bir kavgaya karıştığı anlaşılıyor. Bu değerlendirme, Ötzi'nin sırtında bulunan ok başına ve elindeki derin kesiklere dayandırılıyor. 16 yıl önce cesedinin bulunduğu 3 bin 210 metre yükseklikte bir kavgaya karışıp karışmadığı da henüz kesin cevaplanmış sorulardan değil.
Ötzi'nin sol atardamarında 13 mm uzunluğunda bir kesik tespit edildi. Bugün bile bu tür bir darbe alan insanların hayatta kalma şansı yüzde 40. Dr. Ruhli, "Teorik olarak eğer size ok atılırsa hayatta kalma şansınız var, ama eğer atardamarınıza ya da akciğerinize denk gelmezse veya enfeksiyon kapmazsanız" diyor. Akan kan aynı zamanda okun başlığının sebep olduğu kesiğe de dolmuş, bu da okun Ötzi hâlâ hayattayken, yani kan akışı sürerken kırıldığını gösteriyor. Bilim insanlarına göre Schnalstal buzuluna çıkan Ötzi, aşırı kan kaybının ardından yaşadığı şokun sebep olduğu kalp durması nedeniyle hayatını kaybetti.
Adı vadiden
Dr. Ruhli, buz adamın ok başlığını kendisinin çıkarmış olmasının mümkün olduğunu belirtiyor. Ancak Ötzi'ye yardım etmek isteyen bir müttefikinin oku çıkarmış olması da ihtimal dahilinde. Hatta Ötzi'ye saldıran kişinin oku kendisinin çıkarmış olması ihtimali üzerinde de duruluyor. Çünkü eğer okun karakteristik bir özelliği varsa, "katilin kim olabileceği" konusunda ipucu sağlayabilirdi.
Ötzi'nin koşarken mi, yürürken mi, yoksa sabit bir pozisyonda mı vurulduğunu bilmek mümkün değil. Ötzi'nin aşağıdan vurulduğu tahmin ediliyor, bu da saldırganın daha aşağıda bir yerde olduğu ya da dizlerinin üzerine çöktüğü ihtimalini doğuruyor. Son yılların önemli bulgularından biri olan Ötzi, adını Oetz Vadisi'nden alıyor. Keçi derisinden tozluk takan Ötzi'nin bakır başlıklı baltası ve oklarla dolu okluğu da yakınındaydı. 1.59 boyundaki Ötzi, öldüğünde 46 yaşındaydı. (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

Mevlana ile Bach buluşuyor

SONRAKİ HABER

Evrensel RSS yayında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...