12 Haziran 2007 00:00

Mevlana ile Bach buluşuyor

İstanbul Müzik Festivali’nin en ilgi çeken konserlerinden biri, yarın akşam Aya İrini’de gerçekleşecek. Klasik İran ve tasavvuf müziğinde uluslararası üne sahip Davod Azad, 2007 UNESCO Mevlânâ Yılı kutlamaları çerçevesinde...

Paylaş
İstanbul Müzik Festivali’nin en ilgi çeken konserlerinden biri, yarın akşam Aya İrini’de gerçekleşecek. Klasik İran ve tasavvuf müziğinde uluslararası üne sahip Davod Azad, 2007 UNESCO Mevlânâ Yılı kutlamaları çerçevesinde, özgün projesi “Mevlânâ ve Bach Divanı” ile İstanbul Müzik Festivali’ne konuk oluyor.
Barış, kardeşlik ve hoşgörü kültürünün dünyaca tanınan temsilcisi Mevlânâ’nın şiirini, J.S. Bach’ın müziğiyle bir araya getiren Azad, bir yandan da geleneksel İran müziğinin doğaçlamaya yatkın özelliklerinden yararlanıyor. Konserin ilk yarısında Azad’ın sesinden Mevlânâ şiirleri eşliğinde Bach’ın tanınmış org ve klavsen eserleri yer alırken ikinci yarı, sanatçının kendi bestelerinden oluşuyor. Farklı çağ ve coğrafyaların iki büyük ismini özde buluşturan, ilahî güçle yakınlaşmanın yolunu müzik ve şiirde aramaları.
Şiirler Mevlana’dan müzik Bach’tan
Azerbaycan’da doğup yetişen Davod Azad, klasik İran ve tasavvuf müziğiyle bireysel çabalarıyla tanıştı. Zaman içinde ülkesinin önemli üstadlarından ses eğitimi alan ve tar, şehtar, tambur, rebap ve tef gibi enstrümanlarda ustalık kazanan Azad, uzun yılların birikimiyle icra ve bestelerinde kendine özgü bir tarz yarattı. Azad bugün, konserlerinin yanı sıra Doğu müziğine dair kapsamlı araştırmalarıyla da övgü topluyor.
Geleneksel çalgılar kullanıyor
Sanatçıya konserde Matthew Barley (viyolonsel), Hiroko Imai (piyano) ve Sirish Kumar (tabla) eşlik ediyorlar.
Matthew Barley Moskova Konservatuvarı ve Guildhall School’da aldığı klasik eğitimin ardından disiplinlerarası projeleriyle adından söz ettiren bir viyolonsel sanatçısı. Piyanist Hiroko Imai ise müzik çalışmalarını Avrupa’nın yanı sıra anavatanı Japonya’da da sürdürüyor. Azad’ın ekibinin vazgeçilmez üyesi, üç kuşak müzisyen bir ailenin temsilcisi Sirish Kumar, dünya müzik çevrelerinde aranan bir tabla sanatçısı. “Müzik yoluyla uygarlıklararası diyalog” arayışında Azad’a eşlik eden grup, çokuluslu yönüyle bir anlamda Mevlânâ öğretilerinin güzel bir yansıması olarak tanımlanıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Bilgi için: www.iksv.org/muzik
ÖNCEKİ HABER

Bir dönemin tanığı fotoğraflar

SONRAKİ HABER

En eski cinayetin sırrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...