12 Haziran 2007 00:00

Müttefikler saldırıya hazırlanıyor

İsrail ve ABD, olası İran saldırısı hazırlıklarını sürdürüyor. “İran’ı gözetlemek ve Suriye ile olası savaş tehlikesine hazır olmak” amacıyla uzaya bir casus uydu fırlatan İsrail, aynı zamanda ABD ile bir hafta sürecek bir...

Paylaş

İsrail ve ABD, olası İran saldırısı hazırlıklarını sürdürüyor. “İran’ı gözetlemek ve Suriye ile olası savaş tehlikesine hazır olmak” amacıyla uzaya bir casus uydu fırlatan İsrail, aynı zamanda ABD ile bir hafta sürecek bir askeri tatbikata da başladı. İsrailli sağcı gazete Jerusalem Post, ABD’li bir askeri yetkiliye dayandırdığı haberinde, “ABD’nin İran’a saldırı planının hazır olduğunu” iddia ederken ABD’li bir senatör ise Beyaz Saray’a; “İran saldır” çağrısı yaptı.
Ortak tatbikat
İsrail’in casus uydusunun dün 02.40’ta fırlatıldığı öğrenilirken askeri kaynaklar, fırlatılışın “başarılı” olduğunu belirtti. “Ofek 7” adı verilen uydunun, 5 yıldan beri dünya yörüngesinde dolaşan “Ofek 5” uydusunun yerini alacağı da kaydedildi. Ofek 5’in görev süresi, “Ofek 6”nın “başarısız” olması nedeniyle uzatılmıştı.
Diğer yandan ABD ve İsrail hava kuvvetleri, güney İsrail’de bir hafta sürecek ortak askeri tatbikatlara başladı. “Sanal it dalaşı ile kara hedeflerini vurma operasyonları”nın da yapıldığı Negev’deki tatbikata onlarca savaş uçağının katıldığı ifade edildi.
Saldırı planı hazır
İsrailli gazete J. Post’a konuşan ABD’li askeri bir yetkili, “İran’ın en geç 3 sene içerisinde nükleer silah sahibi olabileceğini” iddia ederek “Saldırı planımız hazır” dedi. İsmini vermek istemeyen yetkili, ayrıntıya girmekten de kaçındı. Ordunun Bush’a “tam desteği” olduğunu ifade eden yetkili Bush’un, 2009’da görevi bırakmadan önce Tahran’ı durdurmak hakerete geçeceğini söyledi.
ABD’nin Connecticut eyaleti senatörü Joseph Lieberman, “ABD’nin İran’a saldırması gerektiğini” söyledi. Lieberman, İran’ı, Irak’taki ABD işgal askerlerine yönelik saldırılardan sorumlu tutarak “Saldırı, Irak’a gelip askerlerimizi öldüren kişilerin eğitildiği İran sınırını aşmalı” dedi. (DIŞ HABERLER)
Ortega Tahran’da

Nikaragua’nın Sandinist Devlet Başkanı Daniel Ortega, Tahran ziyaretine önceki gün başladı. İran lideri Mahmud Ahmedinecad tarafından karşılanan Ortega’nın temaslarında, ikili ilişkilerinin geliştirilmesi öncelikli önem taşıyor. Tam diplomatik ilişkiye geçilmesi ve karşılıklı konsoloslukların açılması hedefleniyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İşgalcilere taktik dayanmıyor

SONRAKİ HABER

Bölge halkları birlikte hareket etmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...