12 Haziran 2007 00:00

Fransa’da seçim sonuçları beklendiği gibi çıktı

Fransa’da genel seçimlerin önceki gün düzenlenen ilk turunun resmi sonuçları açıklandı. Seçimlerden, yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi; Halk Hareketi Birliği (UMP), ezici bir üstünlük sağlayarak çıktı.

Paylaş

Fransa’da genel seçimlerin önceki gün düzenlenen ilk turunun resmi sonuçları açıklandı. Seçimlerden, yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin partisi; Halk Hareketi Birliği (UMP), ezici bir üstünlük sağlayarak çıktı.
Seçimlerde, Sosyalist Parti ve genel olarak “sol” ise güç yitirdi. Sosyalist Parti ile “Demokrasi Hareketi” masaya oturma hazırlığında.
Düşük katılım
Seçim sonuçları, anket yapan kuruluşlar tarafından çok önceden ilan edildiği ve “sol” partiler de “yenilgiyi kabul eder” göründükleri için seçmenlerin önemli bir bölümü sandık başına gitmedi. İçişleri Bakanlığı, seçmenlerin yüzde 39.46’sının sandık başına gitmediğini, gidenlerin de 420 bininin boş oy kullandığını açıkladı.
Resmi sonuçlara göre, UMP ilk turda oyların yüzde 39.54’ünü aldı. Sosyalist Parti’nin yüzde 24.73 oranında oy aldığı ilk turda, merkez sağcı François Bayrou’nun cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından kurduğu Demokrasi Hareketi yüzde 7.61, ırkçı Ulusal Cephe ise yüzde 4.29 oranında oy topladı. Seçimlerde böylece 577 milletvekilinden 110 tanesi ilk turda seçilmiş oldu. Bu vekillerden bir tanesi Sosyalist Parti’den, geriye kalanların 99’u ise UMP’li. Sarkozy’nin 15 bakanlı kabinesinin 11 üyesi de milletvekili adayıydı. Başbakan François Fillon’un kendisi de dahil, 11 bakandan 7 tanesi ilk turda seçildi.
Royal’in planı
Sosyalist Parti ise ikinci tur için merkez sağ ile masaya oturma niyetinde. Sarkozy karşısında kaybeden Segolene Royal, ikinci tur öncesi Bayrou ile görüşmek istediğini söyledi.
Sosyalist Parti topladığı yüzde 25 oranında oy ile çok fazla ezilmedi. Ancak iki turlu dar bölge sisteminin adaletsizliğine bu kez kendisi kurban gitti. Seçim sisteminden en çok zarar görenler ise, küçük partiler ve “sistem dışı” olarak görülen partiler oldu.
Irkçı lider Le Pen’in partisi FN’in ise, hiçbir milletvekili çıkarması beklenmiyor. Komünist Partisi’nin ise 10 civarında milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyor. Ama FKP 1962’den beri ilk defa parlamentoda grubu olmayacak.
Bu durumun seçimlerden sonra FKP içerisinde önemli çalkantılara ve hatta bölünmelere yol açması bekleniyor.
Fransa’da genel seçimlerin 2. turu bu pazar yapılacak (Paris/EVRENSEL)
Rıza Saygılı
ÖNCEKİ HABER

AIPAC davası ertelendi

SONRAKİ HABER

İşgalcilere taktik dayanmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...