12 Haziran 2007 00:00

AKP’li Fatoş Gürkan ‘görevi kötüye’ kullanmış

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’a olan yakınlığı ile tanınan ve Fırat’a yakınlığı nedeniyle aday gösterildiği iddia edilen AKP’nin Adana 4. sıra milletvekili adayı Avukat Fatoş Gürkan’ın ‘görevi kötüye...

Paylaş

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’a olan yakınlığı ile tanınan ve Fırat’a yakınlığı nedeniyle aday gösterildiği iddia edilen AKP’nin Adana 4. sıra milletvekili adayı Avukat Fatoş Gürkan’ın ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan ceza aldığı ortaya çıktı.
Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) avukatlığını yaptığı dönemde yargılandığı dava sonucu 2 ay 15 gün hapis cezası alan Gürkan’ın, 2 ay 15 gün de kamu hizmetlerinden men edildiği belirlendi. 17 Eylül 1997 tarihinde OGM’nin avukatlığını yapan Gürkan’ın hem kurumun, hem de kurum tarafından “arazi işgali” nedeniyle dava açılan bir kişinin avukatlığını yaptığı için “görevi kötüye kullanmak” suçundan ceza aldığı öğrenildi.
Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi karar tutanağından edinilen bilgiye göre Gürkan, OGM’nin avukatı olduğu dönemde Karaisalı Asliye Hukuk Mahkemesi’nde bir davaya girdi. Ali Deveci ve İlhan Deveci hakkında “haksız işgalin kaldırılması, zilliyetliğe tecavüzün önlenmesi ve taşınmazın aynen istirdadı” gerekçesiyle açılan kamu davasında Gürkan, Ali ve İlhan Deveci’nin savunmalarını üstlendi. Bu kişilerden Ali Deveci hakkında Karaisalı Sulh Ceza Mahkemesi’nde 2 Haziran 1997 tarihinde başka bir dava açıldı. Gürkan bu davaya ise OGM’nin avukatı olarak girdi. Tarafları aynı olan iki davada hem davacı hem davalının avukatlığını üstlenen Gürkan, Münih Kemal Serten tarafından şikayet edildi.
Hapis ve para cezası
Şikayet üzerine Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın gerekçeli kararında şöyle denildi: “Her iki davanın gerek tarafları gerekse dava konusu aynı olduğu halde sanık Gürkan, davayı kabul etmemesi gerekirken, her iki davaya devam ettiği, 1998 yılında şikayet edilmesi üzerine 1999 yılında davadan çekildiği anlaşılmış, TCK’nın 240. maddesi uyarınca dava açılmış ise de sanığın eylemi TCK’nin 394/1 maddesi kapsamında karar verilmesi gerekmiştir. Sanığın avukat olarak ‘hile ve aldatma’ yoluna giderek kendine verilen davaya zararda bulunduğu böylece atılı suçu işlediği anlaşılmıştır. Sanığın 294/1 uyarınca 3 ay hapis cezası ve 3 ay süre ile kamu hizmetlerinden men edilmesine ve 860 bin lira ağır para cezasına çarptırılmasına karar verilmiştir. Sanığın duruşmalardaki davranışları lehine indirim nedeni kabul edilerek cezasında 1/6 oranında indirime gidilmiş, 2 ay 15 gün hapis, 2 ay 15 gün süre ile kamu hizmetlerinden men edilmesine ve 716 bin 666 lira ağır para cezasına çarptırılmıştır.”
Konu ile ilgili gazetemize açıklama yapan Gürkan, veremeyeceği hiçbir hesabın olmadığını belirtirken, “Alınan bir ceza yok. Bu dava kapanmıştır. Bunu gündeme getirmek isteyen kişilerin iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum” dedi.
Gürkan’ın 5 yıllık süre içinde bir suç işlemediğini belirten dilekçe ile Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmasından sonra hakkındaki davanın ortadan kaldırılmasına karar verildiği öğrenildi. (Adana/EVRENSEL)
Erman Koçak
ÖNCEKİ HABER

Yüzde 10 barajının sonucu 764 bağımsız aday

SONRAKİ HABER

AIPAC davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...