12 Haziran 2007 00:00

Kozak KOZA’ya kapalı!

Bergama’nın Narlıca köyünde “Ovacık Altın Madeni’nin rehabilitasyonu” konulu iki gün süren toplantılar sona erdi. Toplantıları organize eden Bergama köylülerinin avukatı Senih Özay, madenle

Paylaş

Bergama’nın Narlıca köyünde “Ovacık Altın Madeni’nin rehabilitasyonu” konulu iki gün süren toplantılar sona erdi.
Toplantıları organize eden Bergama köylülerinin avukatı Senih Özay, madenle ilgili yaşanan hukuksal süreci özetleyerek “Köylüler 15 yıldır hukukta kazanmalarına rağmen, her türlü mücadeleyi vermelerine rağmen, madeni bu siyasi iktidarlara kapattırmayı beceremediler. Ama buranın da rehabilitasyonu gerekli. İşte bu toplantıları bunun için organize ettik” diye konuştu.
Kıbrıs Lefke’den gelen Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Enver Bıldır, 30 yıl önce kapatılan madenin bıraktığı kirlilikle her gün yüzleşmek durumunda kaldıklarını aktararak “Yorulsanız da küsseniz de o kirlilik orada duracak. Bir an önce bir yerinden burasının düzeltilmesi için çalışmalara başlamaktan başka çare yok” diye konuştu.
Prof. Dr. Nur Sözen ise maden karşıtı hareketin bir web sitesi kurmakla işe başlayacağını dile getirdi. Maden çevresindeki köylerle ilgili sağlıklı bir envanter çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Sözen, valiliğin İzleme Denetleme Kurulu’nun raporlarının da dikkatle incelenmesinin önemine değindi.
Yine provokasyon girişimi
Konuşmaların ardından Kozak Yaylası’nda yapılacak olan altın madeni karşıtı “Çevreyi Koruma ve Bilinçlenme Paneli”ne katılım için Narlıca’dan ayrılmak isteyen gruba, altın madeninde çalışan iki kişi tarafından sözlü tacizde bulunuldu. Provokasyonu çıkaranlardan birisinin, toplantıları başından beri kameraya çeken bir maden çalışanı olduğu dikkatlerden kaçmazken, diğerinin de madende çalışan bir köylü olduğu belirtildi. Provokasyon girişimi, yine Narlıcalı köylüler tarafından bu iki kişinin alandan uzaklaştırılması ve jandarma birliklerinin araya girmesi ile sonuçsuz kaldı.
Kozak Yaylası Kermes Meydanı’nda Kozak Yaylası Doğal Çevreyi Koruma Kültür ve Turizm Derneği tarafından gerçekleştirilen panel ve piknik ise, çevre köylerden gelen 5 binin üzerinde kişinin katılımı ile yapıldı. Yöresel kıyafetleri ile kermes alanını dolduran binlerce Kozaklı, ellerinde altın madenine karşı dövizler taşıdılar. “Onun bunun altını değil Kozak’ın çamfıstığı” pankartları ile süslenen alanı dolduran her yaştan yöre halkı, en önemli geçim kaynakları olan çamfıstıklarının altın madenciliği nedeniyle yok edilmesi tehlikesine dikkat çeken dövizler taşıdılar. Konuklarına çamfıstığı helvası ve tavuklu pilav ikram eden Kozaklıların endişelerinin panelde anlatılanları dinledikçe daha da arttığı gözlemlendi. Dernek Başkanı Taner Tekin açılış konuşmasında, “Sermayenin vatanı olmaz ama bizim vatanımız burası. Başka bir Kozak Yaylası yok. Biz buraya kendimizi adadık ve hayatımızı adadığımız çevrenin yıkılmasını kayıtsızca seyredemeyiz” diye konuştu.
Yine yöredeki 17 köy adına konuşan Aşağıbey Köyü Muhtarı Sıtkı Bilgin, “Hangi vicdan bu yeşil denizi kirletmeye elverebilir” diye başladığı konuşmasında, şunları söyledi: “Bizim yaşam alanımız burası. Çevremizin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Bu bölgede hiç yangın çıkmaz, çünkü insanlar bu çamları gözleri gibi korur.”
‘Siyasetsiz hiçbir şey olmaz’
Dernek Başkanı ve Aşağıbey köyü muhtarının, konuşmalarında özellikle dikkat çektikleri bir konu ise altın madencilerine karşı başlatılan bu hareketin “siyasetle” ilgisinin olmaması idi. Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelde konuşan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem ise konuşmasına, yapılan bu siyaset karşıtı konuşmaları eleştirerek başladı. Erdem, “Siyasetsiz hiçbir şey olmaz. Önümüzde seçim var. Sizler de bu güzellikleri yok etmeyecek kişileri işbaşına getirin, olsun bitsin” dedi.
E.Ü. Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Mehmet Nurullah Kumru, tıpkı Ovacık’taki altın madeni bölgesi gibi Kozak’ta da zengin uranyum yataklarının olduğunu belirterek, asıl götürülmek istenilenin altın değil uranyum olduğu konusundaki görüşlerini tekrarladı.
E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Baha Büyükışık ise siyanürün insan ve canlı yaşamı üzerindeki etkilerini anlattı. Etkinliklere; Elele Hareketi üyeleri, Petrol-İş Aliağa şube yöneticileri, Bergama Kaymakamı ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı. (Bergama/EVRENSEL)
Özer Akdemir
ÖNCEKİ HABER

‘Sendikalar, çevre sorununa duyarlı olmalı’

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...