12 Haziran 2007 00:00

Belediyeler içme suyu ile sokakları yıkıyor

Su sıkıntısının had safhaya ulaştığı İstanbul’da ilçe belediyeleri, kentin şebeke suyunu akıl almaz bir savurganlıkla kullanıyor. İlçe belediyeleri, yeterli kuyu suyu bulunmadığı gerekçesiyle sokakları, evlere verilen şebeke suyu ile yıkıyor

Paylaş

Su sıkıntısının had safhaya ulaştığı İstanbul’da ilçe belediyeleri, kentin şebeke suyunu akıl almaz bir savurganlıkla kullanıyor. İlçe belediyeleri, yeterli kuyu suyu bulunmadığı gerekçesiyle sokakları, evlere verilen şebeke suyu ile yıkıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre kentte günlük 2 milyon metreküp su tüketiliyor. Etkili yağış alınamaması durumunda, barajlardaki doluluk oranının eylül-ekim aylarından itibaren alarm vermesi bekleniyor.
Yaşanan su sıkıntısı nedeniyle sokakta araba ve halı yıkanması yasaklanırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaptığı duyurular ve anonslarla halkı su tasarrufu yapmaya çağırıyor. Ancak halkı tasarruf yapmaya çağıran belediyeler, kentin içme suyunu sokaklara akıtıyor.
Görüntüledik
Fotoğraflarla görüntülediğimiz AKP’li Kağıthane Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne ait 34 AE 8327 plakalı temizlik aracı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hamidiye AŞ Satım ve Dağıtım Müdürlüğü Kağıthane Hizmet Amirliği dolum tesisinden aldığı şebeke suyu ile ilçe sokaklarını yıkadı.
Su sıkıntısını hatırlatarak sokakların içme suyu ile yıkanmasının yaratacağı sorunları ilettiğimiz belediye yetkilileri, önce kuyu suyu kullandıklarını iddia ettiler.
Belediyeden gazetemize gönderilen açıklamada, sokakları yıkamakta kullanılan suyun, Kağıthane Deresi’nden beslenen kaynaktan alındığı ve içme özelliği bulunmadığı belirtildi.
Şebeke suyu
Kağıthane Belediyesi’nin gazetemize gönderdiği açıklama üzerine görüştüğümüz İBB Hamidiye AŞ Satım ve Dağıtım Müdürlüğü Satın Alma Müdürü Coşkun Yıldız, Kağıthane’de bulunan tesislerindeki suyun, şehir şebeke suyu olduğunu bildirdi.
Bölgede bulunan su dolum şefliğinin kendilerine bağlı olduğunu, dolum ağızlarının ise İSKİ’nin sorumluluğunda olduğunu kaydeden Yıldız, Kağıthane Belediyesi’nin yanı sıra Şişli ve Beyoğlu belediyelerinin de dolum tesisinden su aldığını ifade etti. “Oradaki kayıtları İSKİ tutuyor” diyen Yıldız, belediyelerin dolum tesisinden alınan suyu hangi amaçlarla kullandıklarını bilmediklerini, ancak kullanılan suyun, evlere dağıtılan şehir şebeke suyu olduğunu söyledi.
Yanlış bilgi vermişiz!
Hamidiye AŞ’den yapılan açıklama üzerine tekrar döndüğümüz Kağıthane Belediyesi Basın Danışmanı Hüseyin Irmak, kendilerine de yanlış bilgi verildiğini öne sürerek dolum vanasında bulunan suyun, şehir şebeke suyu olduğunu kabul etti. Bölgede yeterli kuyu suyu bulunmadığı için belediyenin ‘mecburen şehir şebeke suyu’ kullandığını iddia eden Irmak, çevrede bulunan diğer belediyelerin de benzer şekilde su aldığını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
Tankerler dolusu su kullanılıyor
Kağıthane’deki dolum tesisinden, Kağıthane Belediyesi, 8-10 ton kapasiteli tankerlerle ayda ortalama 300-320 kez şebeke suyu çekiyor. Beyoğlu Belediyesi de her biri 6 tonluk olan tankerlerle ayda ortalama 100 kez su alarak sokakları yıkıyor. Dolum tesisinden ayrıca, Büyükşehir’e bağlı Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne ait 15 tonluk tankerler su çekiyor.
Şahin Doğan
ÖNCEKİ HABER

Hak ihlallerinde artış yaşanıyor

SONRAKİ HABER

TOKİ’zedeler muhatap bulamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...