13 Haziran 2007 00:00

Hükümet selzede çiftçiyi unuttu

Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakoyunlu, Diyarbakır’da 1 Kasım 2006 tarihinde meydana gelen sel felaketinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi...

Paylaş

Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakoyunlu, Diyarbakır’da 1 Kasım 2006 tarihinde meydana gelen sel felaketinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in zarara uğrayan çiftçilerin borçlarını erteleyecekleri sözünü verdiğini ancak bugüne bu kadar sözün yerine getirilmediğini belirtti.
Diyarbakır’da 1 Kasım 2006 tarihinde meydana gelen sel felaketinde mağdur olan çok sayıda çiftçinin mağduriyeti verilen sözlere rağmen henüz yerine getirilmedi. Tarım ve Köy İşleri Bakanı M. Mehdi Eker ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinin ardından Çınar ve Bismil İlçelerine giderek sel felaketinde zarar gören çiftçilerin zararlarını karşılayacakları sözünü vermelerine rağmen bugüne kadar çiftçilerin mağduriyetleri giderilmedi. Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakoyunlu, “Sel felaketinde gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerek Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, çiftçilerin borçlarını erteleyeceği yönünde verdiği sözleri yerine getirmedi” diye konuştu.
‘Çiftçiler zarar etti’
1 kilogram pamuğun maliyetinin 750 Ykr olduğunu kaydeden Karakoyunlu, hükümetin verdiği fiyatın ise 700 Ykr olduğunu ifade etti. Selden sonra ürün fiyatında zarar meydana geldiğini ve pamuğun 400 Ykr’den satıldığını hatırlatan Karakoyunlu, “Çiftçilerimiz hem verimden kaybetti, hem de devletin verdiği fiyatlardan da zararlı oldu” dedi. Sel felaketinin ardından bölgede 650 yerde pamuğun olduğunu bu pamukların yüzde 40’ında zararın meydana geldiğini tespit ettiklerini söyleyen Karakoyunlu, “Sel felaketinin ardından açıklama yaparak pamuk fiyatının 500 YKR olmasını istemiştik. Ayrıca sel felaketinde zarar gören tarımsal alanların tespiti için Tarım İl Müdürlüğü’nün komisyon kurmasını ve bu komisyonun çiftçilerin zararlarının acilen çözmesini istemiştik” dedi.
‘Pamuklar hasad edilmedi’
Zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kooperatifi’nden borçlarının ertelenmesi için talepte bulunduklarını ifade eden Karakoyunlu, ancak taleplerinin hiç birinin yerine getirilmediğine dikkat çekti. Hükümetin çiftçilerin zararlarının giderilmesi yönünde verdiği sözleri yerine getirmesini isteyen Karakoyunlu şunları belirtti: “Sel felaketinde pamuklar hasat edilemedi. Eğer yağmur yağmasaydı kalite düşmezdi. Yüzde 40’a yakın fiyatta zarar var, ürün kalitesinde, verimde zarar var. Çiftçi 500 kilogram ürün toplayacağına 350 kilogram ürün topladı. Borçlarını ödeyemeyen çiftçiler zor durumda. Bir çok çiftçi borçlarını ödeyebilmek için tarlalarını satmak zorunda kaldı.”
31 Ekim- 1 Kasım 2006 tarihlerinde sağanak yağışın etkisi altında kalan Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa ve Mardin illeri ile Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşanan sel felaketi sonucunda 41 kişi yaşamını yitirmiş, binlerce hektarlık ekili arazi su altında kalmıştı. Yüzlerce işyerinin sular altında kaldığı sel felaketinde yüzlerce hayvan telef olmuş ve yüzlerce ev ise kullanılamaz hale gelmişti. (Diyarbakır/DİHA)
Mekiye Görenç
ÖNCEKİ HABER

‘Tarımı siyasette kullandırtmayacağız’

SONRAKİ HABER

AKP’nin tarım politikası RTE’nin öfkesinde saklı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...