13 Haziran 2007 00:00

Mutteki: ABD’yi pişman edeceğiz

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ABD'nin Irak'ta tutukladığı 5 İranlı “diplomat” konusunda, “ABD'yi yaptığına pişman edeceğiz” dedi.Mutteki, diplomatların akıbetine ilişkin soruyu yanıtlarken, ABD yönetiminden...

Paylaş

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ABD'nin Irak'ta tutukladığı 5 İranlı “diplomat” konusunda, “ABD'yi yaptığına pişman edeceğiz” dedi.
Mutteki, diplomatların akıbetine ilişkin soruyu yanıtlarken, ABD yönetiminden tutukladığı 5 İranlı “diplomatı” derhal serbest bırakmasını istedi. “Bu konuda ABD yönetimini uyarıyorum” diyen Mutteki, “ABD'lileri yaptıkları bu çirkin ve kanunsuz girişim nedeniyle pişman edeceğiz” ifadesini kullandı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a tekrar mektup göndereceğini belirten Mutteki, konuyu gündemine almadığı ve ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle BM'yi eleştirdi.
Mutteki, Irak yönetiminden de konuyu ciddi şekilde takip etmesini istedi. Irak'taki ABD güçleri, 11 ocakta, Erbil'deki İran bürosunu basarak dokümanlara el koymuş, 5 çalışanı da tutuklamıştı.
İran, tutuklananların diplomat, ABD ise Devrim Muhafızı olduğunu iddia ediyor.
Nükleer program
Manuçehr Mutteki, nükleer program konusunda AB ülkeleriyle sürdürülen görüşmeler konusunda da “kapsamlı bir çözüme kavuşmayı umduklarını” söyledi.
5 artı 1 ülkeleriyle müzakere ortamının eskiye oranla daha yapıcı olduğunu ifade eden Mutteki, “Çözüm için ortak bir irade var. Bunu çok olumlu olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Mutteki, ABD ile tekrar görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin soru üzerine de ilk görüşmenin sonuçlarını incelediklerini ve süreci olumlu olarak değerlendirdiklerini bildirdi.
ABD'yi “Irak'taki sorunların bir parçası” olarak nitelendiren Mutteki, Washington yönetiminin kendilerine karşı politikasını değiştirmesi durumunda, Irak hükümetinin tekrar bir araya gelme talebini inceleyeceklerini kaydetti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD askerleri Afgan polislerini öldürdü

SONRAKİ HABER

Filistin’de iç savaşa ramak kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...