13 Haziran 2007 00:00

Sınır ötesine soğuk bakıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sınır ötesi operasyona soğuk baktıklarını ima eden açıklamalar yaparak, “içerideki 5 bin terörist bitti mi ki dışarıdaki 500 ile uğraşalım” diye konuştu.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sınır ötesi operasyona soğuk baktıklarını ima eden açıklamalar yaparak, “içerideki 5 bin terörist bitti mi ki dışarıdaki 500 ile uğraşalım” diye konuştu.
Önce sınır içi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin, “akıllı bina” olarak nitelendirilen Söğütözü’ndeki yeni binasını, gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine tanıttı. Erdoğan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “Şehit cenazesindeki protestolar Kuzey Irak politikasını etkiler mi?” sorusu üzerine Erdoğan, “Bu konu konuşulmaz, bu konuyla ilgili yapılması gereken varsa yapılır. Her zaman gelen rakamlar var. Nedir bunlar? Kuzey Irak’ta 500 tane terörist var. Türkiye’de dağlarda 5 bin terörist var. Şimdi Türkiye’deki 5 bin teröristle ilgili mücadele bitti mi? Yani bu halledildi mi Kuzey Irak’taki 500 kişiyle uğraşma safahatine gelinecek” diye konuştu. Erdoğan, bir harekatın hem siyasi, hem ekonomik, hem de güvenlik açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Davul zurna ile ilan edilmez
Başbakan Erdoğan, harekat konusunda öncelik noktasında kararı siyasi irade olarak kendilerinin vereceğini dile getirdi. Güvenlik güçleriyle, bu noktadaki önemli akademisyenlerle istişare ederek nihai kararın alınması gerektiğini savunan Erdoğan, içeriye ilişkin verilmiş birçok karar ve talimatları olduğunu söyledi. Sınırötesi operasyonu kastederek, “Böyle bir şeyi yapmak, yapmamak noktasında, 1 Mart’ı yaşadınız. O zaman atmamız gereken adımlarla ilgili düşüncelerimiz belli idi. Böyle bir şey gerekli ise davul zurna ile ilan edilmez” diyen Erdoğan, basından da destek isteyerek, hergün bu konuyu gündemde tutmanın Irak’la ilişkileri bozduğunu söyledi. Önümüzdeki hafta belki Irak Başbakanı Nuri el Maliki’yi davet ederek, konuşabileceklerini kaydeden Erdoğan, “Bütün mesele bütün bu işlerin hepsini masada oturup konuşarak, aşmak yolunu aramaktır. Diğer konuşulan şeyler en son düşünülecek, en son yapılacak işlerdir” diyerek, güvenlik zirvesinde de bu konuşu konuşacaklarını söyledi.
Emekli generallere tepki
Başbakan Erdoğan emekli generallere de tepki göstererek, “Bazı emekli generaller, televizyon televizyon dolaşıp hükümete karşı adeta saygı sınırlarını aşan ifadeler kullanarak, toplumda sanki bir psikolojik olumsuz hava oluşturmanın gayreti içerisine giriyorlar.
Bunlar hoş şeyler değil” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bir soru üzerine de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 367 katılımın aranmasını eleştirdi. “Anayasa değişikliği mi yaptık ki” diye soran Başbakan Cumhurbaşkanlığı seçiminin Türkiye’de bir tıkanmayı da beraber getirdiğini söyleyerek, “temenni ederiz ki, bedelini halkımız ödemesin” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
WT: ‘Wilson- Büyükanıt görüşmesi anlamlı

Washington Times gazetesi, Köşe Yazarı Tülin Daloğlu imzalı yorumunda, TSK’nın sınırı geçtiği haberi üzerine ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’un, bu bilginin doğru olup olmadığını sormak için hükümete değil Genelkurmay’a gitmesini dikkat çekici olarak değerlendirdi. ABD’li gazete, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonun da yarar sağlamayacağını da iddia ederken, “Türkiye, sınır ötesi bir operasyon kararını alabilir, ancak bu sadece sembolik olur. Türkiye, Kuzey Irak’ı işgal edemez. Ayrıca sınırın öteki tarafında PKK teröristlerine karşı saldırı düzenleyebileceği bölge de sınırlıdır. Üst düzey bir ABD’li yetkiliye göre Kuzey Irak’a girerse, Türkiye’nin toprak bütünlüğü tehlikeye girer. Türk askerleri bu yetkiliyle hemfikir olabilir. Mesele, Türkiye’de son terörist saldırıları gerçekten kimin provoke ettiğidir” görüşünü dile getirdi.
PKK ateşkese devam edeceğini açıkladı

PKK, “gerillanın kendini savunmanın dışında eylem düzenlemeyeceğini” açıkladı. ANF’nin haberine göre, yapılan açıklamada 1 Ekim ateşkes kararının resmen yürürlükten kaldırılmamasına rağmen operasyonların arttığı bunun karşısında gerillanın da kendisini savunmak zorunda kaldığı ileri sürüldü. Haberde operasyonlar durdurulursa gerginliğin duracağının belirtildiği, tüm uluslararası ve ulusal güçlerin, demokratik kamuoyunu, Türkiyeli demokrasi ve aydın çevrelerini bilinçli geliştirilen gerginlik karşısında duyarlı olmaya ve sessiz kalmamaya çağrıldığı belirtildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Bağımsız adaylara coşkulu karşılama

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...