13 Haziran 2007 00:00

AKP’ye tasdikname verildi!

Türkiye seçim sürecine girerken Eğitim Sen, 4.5 yıllık AKP Hükümeti’nin eğitim karnesini çıkardı. Başbakan Tayyip Erdoğan için hazırlanan karnede, AKP’ye geçer not verilmedi.

Paylaş

Türkiye seçim sürecine girerken Eğitim Sen, 4.5 yıllık AKP Hükümeti’nin eğitim karnesini çıkardı. Başbakan Tayyip Erdoğan için hazırlanan karnede, AKP’ye geçer not verilmedi.
Eğitim Sen, AKP Hükümeti’nin eğitim politikasını ve icraatlarını bir rapor haline getirdi. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, sendika şube başkanları ve yöneticileri ile birlikte Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube’de düzenlenen basın toplantısıyla, raporu kamuoyunun dikkatine sundu.
Basın toplantısında konuşan Dinçer, uyguladığı eğitim politikaları nedeniyle AKP Hükümeti’ne iki yıldır not verdiklerini söyledi. Dinçer, aldığı notlar sonucu sınıfta kalan AKP’nin tasdikname ile okuldan uzaklaştırılmasına karar verdiklerini belirtti.
AKP’nin 4.5 yıllık eğitim politikalarına ilişkin 7 alt başlığı olan bir rapor hazırladıklarını kaydeden Eğitim Sen Genel Başkanı Dinçer, şu değerlendirmede bulundu: “Özel okul sevdalısı olan AKP, kamu okullarını da adım adım paralı hale getirdi. Eğitim emekçilerinin yüzde 30’unu açlık, yüzde 70’ini ise yoksulluk sınırında yaşattılar. Ekonomi ve sosyal politikalarında emekçilere, yoksullara ve işsizlere yer vermediler.”
Giderler velinin sırtında
Eğitim Sen tarafından hazırlanan rapora göre:
  • Bir çocuğun 17 yıllık eğitim yaşamı için aileler 45-50 bin YTL harcamak zorunda kalıyor.
  • Bir kamu okulunun yıllık toplam gideri 1.7 milyar YTL’ye tekabül ederken, bu meblağın önemli bir bölümü velilerden toplanıyor.
    Bilgi metalaştırılıyor
    Son 5 yılda genel bütçe ve MEB bütçesinin yüzde 50-60 civarında artmasına karşın, MEB’in yatırım bütçesinin yüzde 50 azaldığına dikkat çekilen raporda, bu göstergelerin eğitimin ticarileştiğini ortaya koyduğu ifade edildi.
    AKP’nin 4.5 yıllık iktidarı boyunca özel okulları teşvik ettiğine vurgu yapılan raporda, bu süre zarfında özel okulların eğitimdeki payının yüzde 5’ten yüzde 13’e, öğrenci sayısının yüzde 1.5’ten 2.5’e, öğretmen sayısının ise yüzde 4’ten yüzde 6’ya yükseldiği belirtildi.
    Raporda, AKP’nin eğitimde, Türk-İslam sentezci bir anlayışı hakim kılmaya çalıştığına dikkat çekilerek imam hatip öğrencilerinin sayısındaki yüzde 80’lik artış, evrim teorisinin yerine yaradılış düşüncesinin yerleştirilmek istenmesi, Fransız Devrimi’nin sembolü göğsü açık kadın figürünün üzerinin kapatılması ve yatılı öğrencilerin Kuran kurslarına gitmeye teşvik edilmesi, bu anlayışa örnek olarak verildi.
    Yoksulluk ve kadrolaşma
    AKP iktidarı süresince eğitim emekçilerinin sosyal ve ekonomik statülerinin hızla düştüğüne dikkat çekilen raporda, 4.5 yıllık süreçte açlık sınırının yüzde 91.4, yoksulluk sınırının ise yüzde 104 oranında artmasına karşın, öğretmenlerin maaşlarının ortalama yüzde 74 arttığı aktarıldı. Sözleşmeli öğretmenlerin de iş güvencesiz ve düşük ücretle çalıştırıldıkları aktarıldı.
    AKP istihdam politikasına da değinilen raporda, işsiz öğretmen sayısının her geçen gün arttığı ve öğretmen yetiştiren kurumlardan mezun olanların yüzde 80’inin işsiz kaldığı kaydedildi. AKP’nin kadrolaşma politikalarına da dikkat çekilen raporda, kadrolaşmanın önünü açan Yönetici Atama Yönetmeliği’nin yürütmesinin Eğitim Sen’in başvurusu üzerine Danıştay tarafından durdurulduğuna, buna karşın AKP’nin, diğer alanlarda olduğu gibi eğitimde de kadrolaşmasını sürdürdüğüne dikkat çekildi. (İstanbul/EVRENSEL)
  • ÖNCEKİ HABER

    Su israfına halktan tepki

    SONRAKİ HABER

    HUKUK KÖŞESİ

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...