14 Haziran 2007 00:00

Fransa ekonomik birliği bloke edebilir

Türkiye’nin AB üyeliği karşıtı Nicolas Sarkozy’nin başına geçtiği Fransa’nın bu ay açılması öngörülen üç başlıktan ekonomik ve parasal birlik faslını bloke edebileceği bildirildi.

Paylaş

Türkiye’nin AB üyeliği karşıtı Nicolas Sarkozy’nin başına geçtiği Fransa’nın bu ay açılması öngörülen üç başlıktan ekonomik ve parasal birlik faslını bloke edebileceği bildirildi. Financial Times gazetesi, Fransa’nın söz konusu fasılla sorunları olduğunu söylediğine dikkat çekerken “Fransa, Türkiye’nin umutlarına tehdit” ifadesini kullandı.
Ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye’nin AB umutlarına tehdit” başlıklı haberinde Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Ankara’yı Avrupa ile mesafeli bir ilişkiye itme konusunda ciddi olduğuna ilişkin ilk somut işareti verdiğini belirterek, “Fransa, Türkiye’nin AB üyeliği çabalarının bir kısmını bu ay bloke etmekle tehdit ediyor” yorumunu yaptı.
Brüksel’deki Fransız yetkililerinin Türkiye’nin Avro’ya katılması için hazırlanmasına yönelik müzakerelerin başlatılmasına izin verilmesi konusunda kaygılarını dile getirdiklerini belirten gazete “Bu yöndeki bir blokaj, Ankara’daki modernizasyon taraftarlarını umutsuzlandırır ancak yeni cumhurbaşkanının geçen ay Brüksel’de verdiği ‘Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde yeri olduğunu düşünmüyorum’ mesajı ile tutarlı olur” görüşünü dile getirdi.
İngiliz gazetesi, Sarkozy’nin yeni Avrupa Antlaşmasına ilişkin müzakereleri zorlaştırmamak için Türkiye konusunda bir çatışmaya son bahardan önce girmeyeceğini söylediğini anımsatırken de “Ancak Fransız yetkilileri, yeni sert politikasının hemen uygulamaya konulabileceği sinyalini verdiler” diye yazdı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Türkiye’nin siyasi kriz ve askıya alınan reformlara karşın AB taahhütlerinin sürdüğünün bir göstergesi olarak bu ay üç başlığı açmayı umduğunu belirten gazete, söz konusu başlıklardan ikisinin istatistikler ve mali kontrol ile ilgili olduklarını kaydederek “Ancak üst düzey AB yetkililerinin, Fransa’nın, ekonomik ve parasal birlik olan üçüncü başlık ile özel sorunları olduğu uyarısını yaptıkları”nı bildirdi.
Türkler çok rahatsız olabilir
Buna karşın Fransız diplomatlarının “Henüz bir karar verilmedi” dediklerine, Paris’in çekincelerini dile getirdiğine dikkat çeken gazete, bir AB büyükelçisinin “Kesinleşmiş bir şey yok. Görüşmeler sürüyor. Ancak böyle bir şey olursa Türklerin çok rahatsız olmalarından korkuyorum” sözlerini de aktardı.
Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin yeni müzakerelerin açılmasına ilişkin çekincelerini de dile getirdiğini kaydeden gazete, Türkiye taraftarlarının da sadece iki başlığın açılmasının dünyanın sonu olmayacağını belirtiklerine de dikkat çekti. Gazete “Ancak, eğer Fransa, tehdidi yerine getirirse bu, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin tam üyelikten ‘imtiyazlı ortaklığa’ yönüne kaydırdığının net bir sinyali olur” yorumunu yaptı.
Financial Times, Paris’in neden ekonomik ve parasal birlik başlığına karşı tutum aldığını anlatırken de ekonomik ve parasal birliğinin AB kurumları ile entegrasyon anlamına geldiğini belirtti.
İlişkiler geriliyor
Bu arada, AB ile Türkiye arasında ilişkilerin giderek “gerginleştiği” yorumunu da yapan gazete, AB’nin Aralık ayında sekiz başlığını askıya alındığını anımsattıktan sonra Türkiye’nin de hayal kırıklığının bir işareti olarak AB’nin varlığını artırmak istediği Kosova ve Afganistan’da NATO ile AB arasındaki işbirliğini bloke ettiğine dikkat çekti. (Londra/ANKA)
İtalya destek verecek!

TBMM Başkanı Bülent Arınç İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema ve beraberindeki heyeti kabul etti. TBMM Başkanı Bülent Arınç, ‘’(AB sürecinde) Türkiye’nin, İtalya gibi güçlü bir desteği var’’ dedi.
İtalya Dışişleri Bakanı D’Alema ise ziyaret nedenleri arasında ‘’Türkiye’nin seçimlerden dolayı hassas bir dönemde olduğunu, bunun için İtalya’nın, devlet olarak kurumlarıyla Türkiye’ye dostluk duygularıyla desteklemek’’ bulunduğunu ifade etti.
D’Alema, konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’İtalya, Türkiye’ye destek verilmesini, Türkiye’nin özellikle dünyanın bu kısmında üstlenmiş olduğu ve başarıyla yürüttüğü rolün de karşılığının verilmesi ve takdir edilmesi gerektiğinin altını çizmektedir. AB, Türkiye’ye faydalı olabilir ama asıl Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı bulunmaktadır.’’
ÖNCEKİ HABER

Telekom zammı yüzde 6’yı aşamaz

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...