14 Haziran 2007 00:00

Telekom zammı yüzde 6’yı aşamaz

Danıştay’ın, Türk Telekom’un telefon tarifesini iptal kararının ardından gözler, kurumun nasıl bir tavır alacağına çevrildi. Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) yaptığı hesaplamaya göre,...

Paylaş

Danıştay’ın, Türk Telekom’un telefon tarifesini iptal kararının ardından gözler, kurumun nasıl bir tavır alacağına çevrildi. Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) yaptığı hesaplamaya göre, 2007 yılında geçerli olan tavan fiyat tebliği kapsamında Türk Telekom, şehir içi görüşmelere en fazla yüzde 6 düzeyinde zam yapabilecek.
Danıştay 13’üncü Daire’nin telefon tarifesini iptalinin ardından Türk Telekom, yargı kararının tebliğine kadar zamlı tarifeyi sürdüreceğini açıkladı. Kararın kuruma tebliğinin ardından, yeni fiyat tarifeleri belirlenecek.
EMO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, ANKA’ya yaptığı açıklamada, eski tebliğe göre zam kararı onaylanarak Türk Telekom’a sağlanan “hileli gelir” olanağının yargı kararıyla engellendiğini söyledi. Ulusaler, Telekomünikasyon Kurumu’nun onayına dayanak oluşturan tebliğde, uluslararası aramalar için azami artış oranı konulmuşken, şehir içi aramalar için zam düzeyinin serbest bırakıldığını anımsattı.
Ulusaler, oysa bu yılın başında yürürlüğe giren tebliğle, gelişmeler dikkate alınarak şehir içi görüşmelere yapılacak zam için azami artış sınırı getirildiğini vurguladı. Eski tebliğ kapsamında kamudayken yapılmayan zamların da hesaba katılarak Türk Telekom’a yüzde 25’leri aşan düzeyde zam yapma olanağı tanındığını ifade eden Ulusaler, Telekomünikasyon Kurumu’nun 2007 yılında geçerli olan tebliğiyle zam için öngörülen periyot dönemlerin 1 yıla çıkarıldığını anlattı.
Hile engellendi
Telekomünikasyon Kurumu’nun, 2007 yılındaki yeni tebliğinde, verimlilik faktörünü yüzde 3.3 olarak açıkladığını anımsatan Ulusaler, şöyle devam etti: “2006 yılı tüketici fiyatları endeksinden, bulunan değerden verimlilik faktörü çıkarıldığında şehir içi görüşmelere yapılacak azami artış oranı yaklaşık yüzde 6’larda kalmaktadır. Görüldüğü gibi açılan davayla Türk Telekom’un 4-5 kat daha fazla zam yapma hilesi engellenmiştir. Adı bağımsız olan kurulların, bu kadar şirketlere bağımlı bir şekilde yönetmelik ve mevzuat uygulamaya çalışmaları kabul edilemez.” (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

TABLO

SONRAKİ HABER

Fransa ekonomik birliği bloke edebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...